Kerti füstölő

Kérdések és válaszok, hogy jó kemencét építs.
Avatar
ogregg
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 14., vasárnap 20:31

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: ogregg » 2015. október 29., csütörtök 21:15

karol írta:
zotya írta:Karesz!

A fugát újra lehet kenni, de a paprika az szentség, és csak egyszer lehet elkészíteni. :k :k :k :k :k :k :D :D :D :D :D
Kösz.
Az biztos, de az is, hogy ilyen erős paprikát többé nem darálok. fal:) Taknya-nyála összefolyik az embernek, kínjában a falat (csempét) kaparja :nya ...Nem tudom a "nagyok" hogyan csinálják, de biztos nem kávédarálóban mint én.. :mrgreen: Viszont remek..és tudom mi van benne. :hej Ahogy vénülök ez egyre inkább fontos szempont lesz. De, csakis valami édes nemes jöhet szóba :lol:
Bánatomban becserepeztem a kemi tetejét. Végre kaptam "kimért" hódfarkút. :)))


üdv:
:bo
Én Kuktából,fűrészlapból,Rakéta porszívó motorjából csináltam darálót egy porszem nem jön ki belőle.

karol
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2014. december 21., vasárnap 22:10

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: karol » 2015. október 30., péntek 7:26

:lol:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára karol 2015. november 26., csütörtök 11:02-kor.

Avatar
zotya
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 821
Csatlakozott: 2012. február 17., péntek 21:25

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: zotya » 2015. október 30., péntek 19:27

Gerek koromba a faterom egyszer a mákdarálón darálta le a ceruza paprikát fal:) fal:) fal:) . E lett mosva a daráló. :? :? Mikor mákot daráltunk vele mákos tésztához, :o :o :o :o életembe nem ettem vagyis ettem volna olyan fa..a csípős édesített mákostésztát. :shock: :shock:
A munka a kemencével mennyire fárasztó, de az eredmény utáni vágyakozás mindent legyőz. Ha kész a munka gyümölcse minden fáradozást kárpótol.

Kemencém építési folyamata.

https://plus.google.com/photos/10731869 ... 6069996881

sligo85
Regisztrált tag
Hozzászólások: 8
Csatlakozott: 2015. május 9., szombat 18:31

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: sligo85 » 2015. november 1., vasárnap 22:18

Tiszteletem hölgyek urak!

Idén úgy döntöttem hogy belevágok én is a füstölésbe. Tapasztalat az még nincs,de sok hasznos ötletet praktikát olvastam itt a fórumon (nagyon nagy örömömre).
A kérdésem a következő lenne , hogy füstöl már valaki valamit vagy még túl meleg van hozzá?
illetve hány foktól lehet mondani hogy na itt van a füstölési szezon?

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2015. november 2., hétfő 0:11

sligo85 írta:Tiszteletem hölgyek urak!

Idén úgy döntöttem hogy belevágok én is a füstölésbe. Tapasztalat az még nincs,de sok hasznos ötletet praktikát olvastam itt a fórumon (nagyon nagy örömömre).
A kérdésem a következő lenne , hogy füstöl már valaki valamit vagy még túl meleg van hozzá?
illetve hány foktól lehet mondani hogy na itt van a füstölési szezon?
Szia jó sokáig eldugtad magad meg::) Isten hozott a könnyen sérültek kórtermében. Te is akkor kezdenél ebbe bele amikor erről le akarnak beszélni bennünket, mert állítólag olyan egészségtelen mint a dohányzás vagy az ivás :!: fal:) Ezért én úgy döntöttem hogy összegyűjtöm és a szervezetemen keresztül megsemmisítem ezeket a veszélyes anyagokat! :))) :))) :)))
rákellenes.jpg
rákellenes.jpg (61.96 KiB) Megtekintve 5810 alkalommal
Nem ám komolyra fordítva a szót, a sonkákkal nagyobb darabokkal még várnék de kolbászt, szalonnát, egész évben és már lehet :idea:
K.B.Ü. cibatapapa

sligo85
Regisztrált tag
Hozzászólások: 8
Csatlakozott: 2015. május 9., szombat 18:31

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: sligo85 » 2015. november 8., vasárnap 19:41

Sziasztok

Olyan kérdésem lenne hozzátok,hogy a most megépített füstölőm kéményét 100-as bádog csőből csináltam.
Kell hogy szabályozható legyen? A füstnek mennyire kell telítenie a kamrát?
Ma próbaképp begyújtottam és (tapasztalat hiányában!) kevésnek találtam a füst mennyiségét.
Válaszaitokat előre köszönöm! meg::)

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2015. november 8., vasárnap 22:48

sligo85 írta:Sziasztok

Olyan kérdésem lenne hozzátok,hogy a most megépített füstölőm kéményét 100-as bádog csőből csináltam.
Kell hogy szabályozható legyen? A füstnek mennyire kell telítenie a kamrát?
Ma próbaképp begyújtottam és tapasztalat hiányában kevésnek találtam a füst mennyiségét.
Válaszaitokat előre köszönöm! meg::)
Elnézést kérek és nem kekeckedni szeretnék de egy füstölő nem csak a kéményéből áll. Ezt én onnan tudom, hogy nem egy hete kezdtem el füstölni. Többféle füstölöm volt és mind működött, mert addig ügyeskedtem és ellestem az őseimtől.
Az a lényeg, hogy kellene még egy pár adat a méretekről az anyagáról. A kémény mérete jónak tűnik, nekem az jött be, hogy rásegítek még egy számítógép ventilátorral és messze van a parázs a füstölménytől.... hideg füstölés..!! üdv...Faterosz..

Feltennék egy linket is, amiből most is nemrégen sokat tanultam, a csutkát ugyan ismertem, eddig is :idea: (a jó pap is holtig tanul, hát még egy kemencés!! :lol: ) és mindig elfogadtam a mások okos tanácsait!
K.B.Ü. cibatapapa

sligo85
Regisztrált tag
Hozzászólások: 8
Csatlakozott: 2015. május 9., szombat 18:31

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: sligo85 » 2015. november 9., hétfő 19:29

Két szintes füstölő allul a tűztér födémmel elválasztva a felső "szekrénytől".
A födém tetején vannak lukak amin keresztül áramlik a füst a szekrénybe.
A szekrény mérete: 1,1 m x 1m magasság 1,25 m

Amúgy egész jól üzemel, A hőmérséklet sem emelkedik a "szekrényben" 1-2 foknál jobban.
Azért érdekelne hogy szabályozhatóvá tegyem e a kéményt hogy jobban megrekedjen a füst majd az árunál,mert most ontja szépen a füstöt a kémény.
Csatolmányok
12226432_968631776538114_1926784665_n.jpg
12226432_968631776538114_1926784665_n.jpg (10.95 KiB) Megtekintve 5724 alkalommal

Avatar
FeFe
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2014. február 27., csütörtök 17:39

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: FeFe » 2015. november 9., hétfő 20:14

Szia sligo85 !

Apám füstölőjének kialakítása egy az egyben ugyanez, csak neki téglából van az építmény.
Hideg a füstje, hibátlanul működik, amennyire én tudom, a füstöt nem szokta szabályozni.
Olyat egyszer láttam már, hogy a füst átvezető lyukak közül cseréppel letakart egy lyukat.
( De ez a beáramló füstre volt hatással, nem a kiáramlóra )

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2015. november 9., hétfő 21:06

sligo85 írta:Két szintes füstölő allul a tűztér födémmel elválasztva a felső "szekrénytől".
A födém tetején vannak lukak amin keresztül áramlik a füst a szekrénybe.
A szekrény mérete: 1,1 m x 1m magasság 1,25 m

Amúgy egész jól üzemel, A hőmérséklet sem emelkedik a "szekrényben" 1-2 foknál jobban.
Azért érdekelne hogy szabályozhatóvá tegyem e a kéményt hogy jobban megrekedjen a füst majd az árunál,mert most ontja szépen a füstöt a kémény.
Szerintem felesleges, nekem akkor a legjobb az eredmény, ha kék színű a füst és jól áramlik. Füstölés, szünetek, szellőzés és megint füstölés. A színe és az illata megmutatja ha készen van :idea: ..Sok sikert Faterosz! :bo
DSCF6598.JPG
DSCF6598.JPG (41.38 KiB) Megtekintve 5700 alkalommal
K.B.Ü. cibatapapa

sligo85
Regisztrált tag
Hozzászólások: 8
Csatlakozott: 2015. május 9., szombat 18:31

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: sligo85 » 2015. november 9., hétfő 22:01

cibatapapa írta:
sligo85 írta:Két szintes füstölő allul a tűztér födémmel elválasztva a felső "szekrénytől".
A födém tetején vannak lukak amin keresztül áramlik a füst a szekrénybe.
A szekrény mérete: 1,1 m x 1m magasság 1,25 m

Amúgy egész jól üzemel, A hőmérséklet sem emelkedik a "szekrényben" 1-2 foknál jobban.
Azért érdekelne hogy szabályozhatóvá tegyem e a kéményt hogy jobban megrekedjen a füst majd az árunál,mert most ontja szépen a füstöt a kémény.
Szerintem felesleges, nekem akkor a legjobb az eredmény, ha kék színű a füst és jól áramlik. Füstölés, szünetek, szellőzés és megint füstölés. A színe és az illata megmutatja ha készen van :idea: ..Sok sikert Faterosz! :bo
DSCF6598.JPG

Gyönyörű szépek!!! Köszönöm a hasznos tanácsokat,megfogadom. meg::) meg::) meg::) meg::) meg::) meg::)
még egy olyan kérdés hogy teljesen kezdőként mivel érdemes kezdenem? csülökre gondoltam. vagy vmi más ötlet? Ha jól olvastam korábban annak elég 2 nap sóban egy nap szikkadás és füstölés. vagy ahhoz még túl enyhe az idő?
köszönöm az eddigi segítőkész válaszokat :ty

karol
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2014. december 21., vasárnap 22:10

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: karol » 2015. november 19., csütörtök 10:47

:lol:
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára karol 2015. november 26., csütörtök 13:14-kor.

Zsótikertész
Kemencefűtő
Hozzászólások: 150
Csatlakozott: 2015. április 1., szerda 21:08

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: Zsótikertész » 2015. november 19., csütörtök 19:09

Ez Q V A jó ! Lehet hogy telhetetlen vagyok de kell egy ilyen is . Köszönöm!
Zsóti

karol
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2014. december 21., vasárnap 22:10

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: karol » 2015. november 19., csütörtök 20:25

:lol:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára karol 2015. november 26., csütörtök 11:01-kor.

Zsótikertész
Kemencefűtő
Hozzászólások: 150
Csatlakozott: 2015. április 1., szerda 21:08

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: Zsótikertész » 2015. november 19., csütörtök 20:42

Köszönöm a buzdítást,de csak kertész vagyok!Hordóim vannak,lelkesedésem is ,tudásom kevesebb,de igyekszem.Már több mint egy éve böngészem a fórumot,s lassan kezd letisztulni a kép a fejemben.Ha meg lesz a kész terv mindenképpen megosztom véleményezés céljából!
A jó munkához idő kell,a xarhoz még több!
Üdv:Zsóti

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2015. november 19., csütörtök 21:38

sligo85 írta:Két szintes füstölő allul a tűztér födémmel elválasztva a felső "szekrénytől".
A födém tetején vannak lukak amin keresztül áramlik a füst a szekrénybe.
A szekrény mérete: 1,1 m x 1m magasság 1,25 m

Amúgy egész jól üzemel, A hőmérséklet sem emelkedik a "szekrényben" 1-2 foknál jobban.
Azért érdekelne hogy szabályozhatóvá tegyem e a kéményt hogy jobban megrekedjen a füst majd az árunál,mert most ontja szépen a füstöt a kémény.
Még ezt nézd meg, alapmű! szerintem...

Ez is hasznos lehet..
K.B.Ü. cibatapapa

Zsótikertész
Kemencefűtő
Hozzászólások: 150
Csatlakozott: 2015. április 1., szerda 21:08

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: Zsótikertész » 2015. november 22., vasárnap 17:23

Tisztelt Karol!
A képek sajnos eltűntek :cry:(BBQ hordó+öreg hordó)!Az öreg hordóé nagyjából meg van és a youtube-on is megnéztem egy csomó videót.Az elektromos szerkezetekről sajna halványlila ibolyám sincs fal:) .(h ü ly e vagyok hozzá).A hordó belsejét mivel kented ki?
A BBQ hordót sajna csak egyszer tudtam megnézni, de nem sikerült memorizálnom (légyszi,légyszi)pedig az is nagyon jó!"beleszerettem az öreg hordóba"!
Köszönettel:Zsóti

karol
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2014. december 21., vasárnap 22:10

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: karol » 2015. november 22., vasárnap 17:27

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Szia!
Én itt befejeztem. Másodszorra, de most már végképp. Email-en megkapod. küld a címet.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára karol 2015. november 26., csütörtök 13:26-kor.

Zsótikertész
Kemencefűtő
Hozzászólások: 150
Csatlakozott: 2015. április 1., szerda 21:08

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: Zsótikertész » 2015. november 22., vasárnap 19:01

Múltkor rosszul írtam be az E-mail címet,most megpróbálom jól fal:) !

Köszönöm!
Zsóti

Avatar
BBQ
Kemencefűtő
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2015. december 2., szerda 21:00

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: BBQ » 2015. december 6., vasárnap 14:17

Sziasztok!

Orosz "szakirodalom" alapján én is kisérletezgettem egy kicsit.
https://youtu.be/uk5_s-t4Bjw
Én egy 150 cm-es 20-as csövet használtam "hűtőnek". Az 1 liter durva fűrészpor
3.jpg
Durva szemcséjű bükk fűrészpor
3.jpg (49.96 KiB) Megtekintve 5471 alkalommal
"elfüstölése" után (ez kb 1 óra) ennyi trutyit kaptam:
1.jpg
Trutyi
1.jpg (52.37 KiB) Megtekintve 5471 alkalommal
Valószínűleg közrejátszik a párás levegő is, -miután a fűrészpor csontszáraz (fűtőtesten szárított) és ez nem mind kátrány és az égés során szokásosan keletkező vízgőz (pára)- hiszen a füstgenerátoroknál jelentős mennyiségű hideg (párás) levegőt adunk hozzá a füsthöz.
Viszont kutakodás közben az ebay-en találtam egy kellemes füsthűtő megoldást...már csak meg kell csinálni. :)
Üdv :hej

Kép

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2015. december 10., csütörtök 20:23

Készítettem egy kis kolbászt az ünnepekre. Ma került a füstölőbe..
Kolbászosterac.jpg
Még szikkad a teraszon..
Kolbászosterac.jpg (45.9 KiB) Megtekintve 5440 alkalommal
102_3890.JPG
A füstölőben..
102_3890.JPG (42.96 KiB) Megtekintve 5440 alkalommal
102_3889.JPG
És egy kis füstölt lazac..a barátoknak is!
102_3889.JPG (37.64 KiB) Megtekintve 5440 alkalommal
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
BBQ
Kemencefűtő
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2015. december 2., szerda 21:00

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: BBQ » 2015. december 12., szombat 16:40

Ez még szikkad holnapig. Aztán megy a szmogba, amíg nincs dugódíj. Némi békebeli füstölt kacsamell lesz belőle (hideg-füstön), csak úgy előétel gyanánt. :)
1.jpg
1.jpg (44.05 KiB) Megtekintve 5414 alkalommal
Üdv :hej

Kép

Avatar
yoda52
Kemence mester
Hozzászólások: 379
Csatlakozott: 2014. január 28., kedd 14:13

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: yoda52 » 2015. december 12., szombat 20:59

:nya :nya :nya :nya meg::)
üdvözlettel:yoda52

A láng legyen veletek!

Avatar
BBQ
Kemencefűtő
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2015. december 2., szerda 21:00

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: BBQ » 2015. december 14., hétfő 11:32

Ideális füstölő idő van. 8-)
Kacsacsöcs wellness. :) Kaptak egy sós-fűszeres masszázst, majd miután pár napig áztatták magukat, most szaunáznak. :)
füst.jpg
füst.jpg (43.63 KiB) Megtekintve 5398 alkalommal
Üdv :hej

Kép

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2015. december 14., hétfő 14:50

BBQ írta:Ideális füstölő idő van. 8-)
Kacsacsöcs wellness. :) Kaptak egy sós-fűszeres masszázst, majd miután pár napig áztatták magukat, most szaunáznak. :)
füst.jpg
Nagyon ötletes a füstölő :!: fiatal koromban nekem is volt hasonló na de hol vannak a kacsa csöcsök? Csak nem sólet lesz majd belőle?? Faterosz meg::)
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
BBQ
Kemencefűtő
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2015. december 2., szerda 21:00

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: BBQ » 2015. december 14., hétfő 17:10

cibatapapa írta:
BBQ írta:Ideális füstölő idő van. 8-)
Kacsacsöcs wellness. :) Kaptak egy sós-fűszeres masszázst, majd miután pár napig áztatták magukat, most szaunáznak. :)
A füst.jpg csatolmány már nem érhető el.
Nagyon ötletes a füstölő :!: fiatal koromban nekem is volt hasonló na de hol vannak a kacsa csöcsök? Csak nem sólet lesz majd belőle?? Faterosz meg::)
Szia!

A hordó füstölő többcélú eszköz. Tulajdonképpen BBQ sütő (füstölő? )
Télen ezt használom hideg füstölésre- kellemesebb, mert nem melegszik fel annyira, mint a fahordó- jobban hűl. Viszont párás időben nem az igazi. A fahordó csak meleg füstölésre van immáron használva, illetve, ha marha nagy hideg támadna. esetleg hideg füstre. Ebben egy új szerzeményű füstölő-kosár van ippeg. Olyan 7 órát tud kb. 1,5 liter fűrejszporral, és ehhez a hordóhoz pont elég, szép laza, kék füstöt "csinál". Füstgenerátort kizárólag a meleg füstöléshez használok. Ott nem zavar a pára, illetve a kátrányt hűtéssel kicsapatom. Másrészt az enyém elektromos fűtésű és felmelegedés után a PID szabályzó csak pár másodperces periódusokra kapcsolja be a fűtést, tehát a fűtőbetéttel nem tudok füstöt generálni. A csőfűtőtest mérete miatt meg más füstölő cumó nem fér be. Viszont itt -és a BBQ-nál is- csak rövid, ízesítő jellegű füstölés történik, intenzív füsttel, így megfelelő. Bár még gumikesztyűben is utálatos dolog tisztogatni (a füstgenerátort) - na mert azt kell, élénken, trisós vízzel. A BBQ-nál a füstgenerátor pedig kizárólag ofszet-smokereknél alkalmas, erre is "találták ki". Nálam - a hordónál- katasztrófát okozna, hiszen a hőfokszabályzás kizárólag a befúvatott levegővel történik.
A csöcsök elbújtak a szaunában, nem sóletbe lesznek, vékonyra szeletelve előétel, ha el nem fogy előtte. :) A sólet úgy tudom tradicionálisan libával van "megtámogatva".

Kezdődik: (már nem tudom, ez a bal, vagy a jobb?)
1 (3).JPG
Csöcsi-lina
1 (3).JPG (30.19 KiB) Megtekintve 5358 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára BBQ 2015. december 15., kedd 13:53-kor.
Üdv :hej

Kép

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2015. december 14., hétfő 22:22

Mára elkészültek a karácsonyi Füstölt lazacok, lehet nem éri meg a karácsonyt, már mint ami nekünk maradt.. :D :lol: :mrgreen: müszi volt megkóstólni, ma ez volt a vacsi...
102_3919.JPG
102_3919.JPG (36.68 KiB) Megtekintve 5389 alkalommal
102_3924.JPG
102_3924.JPG (38.57 KiB) Megtekintve 5389 alkalommal
102_3889.JPG
102_3889.JPG (37.64 KiB) Megtekintve 5389 alkalommal
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
BBQ
Kemencefűtő
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2015. december 2., szerda 21:00

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: BBQ » 2015. december 15., kedd 10:10

cibatapapa írta:Mára elkészültek a karácsonyi Füstölt lazacok, lehet nem éri meg a karácsonyt, már mint ami nekünk maradt.. :D :lol: :mrgreen: müszi volt megkóstólni, ma ez volt a vacsi...
102_3919.JPG
102_3924.JPG
102_3889.JPG
Szia!
Azért meg kell kóstolni, már csak a barátok egészsége miatt is. :) Ősi módja ez a minőség-ellenőrzésnek, csak kockázatos (mert közben elfogyhat) :)
Még pont időben vagy, hogy vegyél egy-két oldal lazacot.
ps. én meg oldalasilag számoltam el magam..most pakolom a páclébe :) / rohadtul vizes, nem is tudom kid szidjak. tenyésztőt, kereskedőt, mindkettőt? / majd meglesz valamikor.......elfogyni meg elfogy. :)
Üdv :hej

Kép

sligo85
Regisztrált tag
Hozzászólások: 8
Csatlakozott: 2015. május 9., szombat 18:31

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: sligo85 » 2015. december 17., csütörtök 16:06

Üdvözlök mindenkit!

Vettem pár darab husikát. Egész pontosan 2 db hátsó csülköt, egy bőrös combot, egy oldalast, egy szép karajt, meg egy császár szalonnát, amelyeket már be is sóztam.
Olyan kérdésem lenne hogy,( most készítem a páclevet ) elég a két hét ezeknek a húsoknak? És hogy a sózás is már bele számít mikor az mondják hogy, eddig és eddig kell tartani a páclében? :?
Csatolmányok
1449923653392.jpg
1449923653392.jpg (40.93 KiB) Megtekintve 5343 alkalommal

Avatar
BBQ
Kemencefűtő
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2015. december 2., szerda 21:00

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: BBQ » 2015. december 17., csütörtök 16:21

sligo85 írta:Üdvözlök mindenkit!

Vettem pár darab husikát. Egész pontosan 2 db hátsó csülköt, egy bőrös combot, egy oldalast, egy szép karajt, meg egy császár szalonnát, amelyeket már be is sóztam.
Olyan kérdésem lenne hogy,( most készítem a páclevet ) elég a két hét ezeknek a húsoknak? És hogy a sózás is már bele számít mikor az mondják hogy, eddig és eddig kell tartani a páclében? :?
Szia!
Én ezt az "ősi" receptet használom. Nekem bevált. Semmi túlzás, kellemes ízek. De lehet cifrázni, ízlés szerint. /2 nap a sózás/.
"Hidas írta:
Sózott húsokhoz ajánlott páclé készítése!!!
1disznó lesózásához 3.5-4kg asztali só kell!
Ez nálam 2db hátsó sonka
8 tábla szalonna
4 csülök
2adag kocsonyahús
1oldal oldalas.
Disznóölés után 2napra kell páclevet csinálni!!!A boltba kapható zacskós páclé szeprencés erős illatú nem való semmire!!!
10liter vizet fel kell tenni egy fazékba
60dkg asztali só
3db babérlevél
40-50szem egész bors
a kolbász töltés után megmaradt fokhagyma összekeverése és felforralása után másnap mikor kihűlt,leszűrve ráöntjük a lesózott húsra!!!Ettől kezdve minden másnap forgatjuk.
Kocsonyahúst /bőrke-orra-füle-farka-csánk2db-7nap
vékonyabb szalonna-csülök9nap
vastag szalonna14nap
sonka/hátsó/ ha kb14-15kg-os21nap ha19-20kg-os 27-28nap
Mindenkinek ajánlom e receptet ez idáig/40év/még sosem romlott meg semmi!!!
Így húsok sózása tökéletes se nem sós se nem sótlan sokáig eláll!!!
Aki ezek alapján csinál páclevet az a régi hagyományos finom kenyérhez valókat fogja fogyasztani!Jó étvágyat!!!"

k


De bizonyára számtalan megoldás van erre is.
Üdv :hej

Kép

Avatar
HZsolt
Kemencefűtő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2014. február 11., kedd 17:45

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: HZsolt » 2015. december 17., csütörtök 19:51

KB ugyanezt használom én is csak én teszek bele vereshagymát 2 közepes fejet ,és kb 10-15 db borókabogyót .

sligo85
Regisztrált tag
Hozzászólások: 8
Csatlakozott: 2015. május 9., szombat 18:31

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: sligo85 » 2015. december 17., csütörtök 20:12

Én is ez alapján csinálom.
csak az nem világos még hogy pl ott van a csülök hogy 9 nap az a sózástól számoljuk vagy sózás + 9 nap?

Avatar
BBQ
Kemencefűtő
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2015. december 2., szerda 21:00

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: BBQ » 2015. december 17., csütörtök 20:26

sligo85 írta:Én is ez alapján csinálom.
csak az nem világos még hogy pl ott van a csülök hogy 9 nap az a sózástól számoljuk vagy sózás + 9 nap?
+9
De ha több, miért lenne baj?
Most ezt próbálom ...
https://youtu.be/JXatWmojj3A
Ebből meg sokat lehet tanulni:
https://youtu.be/F2pwWgI5czk
Üdv :hej

Kép

Multis
Regisztrált tag
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2016. január 1., péntek 12:32

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: Multis » 2016. január 1., péntek 13:01

Új vagyok a fórumon ezért elnézést ha valamit nem jó helyen kérdezek.

Adott egy "könnyűszerkezetes" füstölő, fém vázon alu lemez borítás. Nincs is vele gond csak most a nagy hidegben fennáll a veszélye hogy nem fog rendesen átmelegedni és mínuszok lesznek benne füstölés közben is. Na mármost arra gondoltam, hogy egy kis olajradiátor tennék az aljába egy hőmérő társaságában és figyelném hogy az ideális 4-10 Celsiusfok legyen belül. Tudom nem a legideálisabb megoldás de sajnos nincs lehetőségem építeni téglából füstölőt.

Szalonnát szoktam 99%-ban füstölni, eddig nem volt vele gond de ez lesz az első téli füstölésem. Eddig tavasszal és ősszel füstöltem így nem volt a hőmérséklettel gond.

Másik gondom/kérdésem pedig az , hogy elfogyott az akác fűrészpor. Másik helyről sikerült beszereznem. Na már most a régi helyről sötétebb színű volt a por( valószínű az akác külső része is benne volt ) az új helyről viszont világosabb ( akác deszkákból csináltak vékony kis karókat így csak maga a fa belseje volt nem volt külseje ) . A régi porral szép sárgás volt az eredmény most viszont világosabb. Létezhet hogy a por miatt - mivel ez világosabb?

Kukorica dara kérdésem lenne még így a végére. A füstölés végén kb. 2-3 óra elég ha kukoricadarát rakok vagy kell többször kisebb mennyiségben? Csak mert olvastam itt hogy szebb színe lesz és valami kis plusz ízt is kölcsönöz a szalonnának

Maga a technika:
http://gdurl.com/ru53
http://gdurl.com/KiMR
http://gdurl.com/ng9E

És az áru...
Előtte...
http://gdurl.com/ZAXg

Utána...
http://gdurl.com/UDey

Avatar
BBQ
Kemencefűtő
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2015. december 2., szerda 21:00

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: BBQ » 2016. január 1., péntek 15:10

"Új vagyok a fórumon ezért elnézést ha valamit nem jó helyen kérdezek.
Adott egy "könnyűszerkezetes" füstölő, fém vázon alu lemez borítás. Nincs is vele gond csak most a nagy hidegben fennáll a veszélye hogy nem fog rendesen átmelegedni és mínuszok lesznek benne füstölés közben is. Na mármost arra gondoltam, hogy egy kis olajradiátor tennék az aljába egy hőmérő társaságában és figyelném hogy az ideális 4-10 Celsiusfok legyen belül. Tudom nem a legideálisabb megoldás de sajnos nincs lehetőségem építeni téglából füstölőt."
[/color]
Szia!
Szerintem nem gond, ha akármivel is emeled fagypont fölé a hőmérsékletet. Esetleg a csatlakozó csövet is rövidebbre veheted, vagy jobban fűtesz a füstölőkályhában..próbálkozni kell.
2.jpg
Fémhordó
2.jpg (45.64 KiB) Megtekintve 5237 alkalommal
Én ha fémhordóban füstölök, akkor a hordó aljába teszem a "füstgenerátoromat", és a fűrészpor tetejére pakolok egy kis fachipset is, valamint kisebb nyíláson keresztül szellőztetek.
1.jpg
Az új füstgenerátor
1.jpg (68.85 KiB) Megtekintve 5238 alkalommal
Ezzel a kütyüvel 1 töltéssel 6 órán keresztül megy a buli. Iccaka meg szellőztetem.
Kevesebb levegőt engedek be és keveset ki. Így akár 10-15 fokot tudok emelni a külső hőmérséklethez képest. Bár olvastam itt olyat is, hogy nem gond a fagy, mi több,jó ha átfagy kicsit az árú szellőztetés közben. De nem árt ha kicsit fűtöd, mert ha már homár..csak ne csöpögjön, meg maradjon meg a hidegfüstölés jelleg. Bár ez összefügg az eltarthatósági idővel is. A szalonna meg pláne eláll sózva is. (Más is). A szín és a hozzáadott íz egyértelműen füstölő anyag függő.
De vannak itt rutinosabbak, biztosan adnak tanácsot. :)
Üdv :hej

Kép

Avatar
cibatapapa
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 5226
Csatlakozott: 2010. február 8., hétfő 18:53

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: cibatapapa » 2016. január 1., péntek 17:07

Multis írta:Új vagyok a fórumon ezért elnézést ha valamit nem jó helyen kérdezek.
Adott egy "könnyűszerkezetes" füstölő, fém vázon alu lemez borítás. Nincs is vele gond csak most a nagy hidegben fennáll a veszélye hogy nem fog rendesen átmelegedni és mínuszok lesznek benne füstölés közben is. Na mármost arra gondoltam, hogy egy kis olajradiátor tennék az aljába egy hőmérő társaságában és figyelném hogy az ideális 4-10 Celsiusfok legyen belül. Tudom nem a legideálisabb megoldás de sajnos nincs lehetőségem építeni téglából füstölőt.
Szalonnát szoktam 99%-ban füstölni, eddig nem volt vele gond de ez lesz az első téli füstölésem. Eddig tavasszal és ősszel füstöltem így nem volt a hőmérséklettel gond.Nem kellene túl komplikálni :idea: Sokáig nekem is hordó vagyis egy 200 literes fém füstölőm volt.. Tökös teleken is szépeket füstöltem benne. Nekem azt mondták az őseim, először adj egy kis meleget az árúnak, majd fojtsd le a fűrészporral a tüzet és legyen megfelelő légáramlás. A füstölő pedig nem dunsztoló :idea: Még valami a kukorica dara, vagy a kukorica csutka, nem csak szép szint, hanem kellemes ízt is ad az árunak (Már aki szereti!!)n :!: :idea:
Másik gondom/kérdésem pedig az , hogy elfogyott az akác fűrészpor. Másik helyről sikerült beszereznem. Na már most a régi helyről sötétebb színű volt a por( valószínű az akác külső része is benne volt ) az új helyről viszont világosabb ( akác deszkákból csináltak vékony kis karókat így csak maga a fa belseje volt nem volt külseje ) . A régi porral szép sárgás volt az eredmény most viszont világosabb. Létezhet hogy a por miatt - mivel ez világosabb?

Kukorica dara kérdésem lenne még így a végére. A füstölés végén kb. 2-3 óra elég ha kukoricadarát rakok vagy kell többször kisebb mennyiségben? Csak mert olvastam itt hogy szebb színe lesz és valami kis plusz ízt is kölcsönöz a szalonnának
Szerintem jó helyen füstölögsz! Szép az árud, gratulálok! meg::) Még valami tehetsz a tűzbe illatos gyümölcsfákat is (apró darabokat, vagy forgácsot, én meggyfát gyalulok beléje!) ahogy itt látható!
http://kemencebence.hu/distribution/sea ... res%C3%A9s
füstölő.jpg
füstölő.jpg (36.14 KiB) Megtekintve 5236 alkalommal
K.B.Ü. cibatapapa

Avatar
HZsolt
Kemencefűtő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2014. február 11., kedd 17:45

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: HZsolt » 2016. január 1., péntek 17:32

Én személy szerint nem szeretem az akáccal füstölt dolgokat . Én bükk fát (nem fűrészport) izzítok a füstölöm mellett aminek a füstjét vezetem a téglából készült kamrácskába ,és az utolsó napon szoktam neki jó kis spar-os kukoricadarát is adni neki :k . Nem sokat kb 3 decit de azt elosztva kb 8-10 órára bükkfa vagy gyümölcsfa kíséretében (sajnos megy-fám már nincs sok ) . Nem szeretem a halovány füst szint .

Avatar
BBQ
Kemencefűtő
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2015. december 2., szerda 21:00

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: BBQ » 2016. január 1., péntek 17:54

Fachipset pedig vagy kap az ember ajándékba /én sokat :) /, vagy maga készíti. Én erre egy ágaprítót használok.
1.jpg
"bikkfachips", saját zúzású.
1.jpg (44.54 KiB) Megtekintve 5236 alkalommal
Tavasszal általában a környéken mindig vágnak le gyümölcsfa ágat. Így cseresznye, barack, szilva, meggy mindig adódik. Dió, akác, és más erősen gyantás dolog nekem nem jön be/bár használnak fenyőt is:l. fekete erdei sonka/.
Az őszibarackot kihagytam, amit sajnálok, a szomszéd kidobott egy komplett fát tavasszal. Én a kérgét mindig leveszem (frissen vágottnál könnyű) miután esetleg vegyszert tartalmaz, azután darálom. Nekem viszonylag :) sok kell, mert BBQ-hoz is használok. Egyszerű, könnyű módszer. Ha van gép hozzá. Kukorica dara meg viszonylag olcsó, bár ebből nálam a durva szemcsés vált be. Dunsztolásról meg szó sincs, csupán a ki és beáramlás célszerű szabályzásáról, minimális páralecsapódás mellett. :)
Üdv :hej

Kép

Multis
Regisztrált tag
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2016. január 1., péntek 12:32

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: Multis » 2016. január 1., péntek 19:23

cibatapapa írta:Szerintem jó helyen füstölögsz! Szép az árud, gratulálok! meg::) Még valami tehetsz a tűzbe illatos gyümölcsfákat is (apró darabokat, vagy forgácsot, én meggyfát gyalulok beléje!) ahogy itt látható!
füstölő.jpg
Köszönöm a dicsérő szavakat. Pedig még ez az 1. évem hogy füstölök. A kép talán a 2-3. füstölés eredménye.

Cseresznye fa jó lehet? Most akác/szilva fát használok + akác fűrészpor.

Multis
Regisztrált tag
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2016. január 1., péntek 12:32

Re: Kerti füstölő

Hozzászólás Szerző: Multis » 2016. január 7., csütörtök 14:11

A legfrissebb füstölés eredménye...
Csatolmányok
20160105_095340.jpg
20160105_095340.jpg (44.32 KiB) Megtekintve 5167 alkalommal

Válasz küldése