Oldal: 93 / 408

Re: Építési tanács

Elküldve: 2009. december 30., szerda 23:17
Szerző: gera
Basszus lalipapi te aztán tudsz élni :nya :nya :nya :nya :nya :nya :))) Szerintem a nőket nem lehet megunni :lol: Olyan mint a drog minél többet kapsz annál jobban kívánod :lol:
lalapapa írta:Hali Csiga

Teljesen igazad van már én is k-u-r-v-á-r-a
unom a nőket a bort a horgászatot meg a sütést .

:))) :))) :)))

Re: Építési tanács

Elküldve: 2009. december 31., csütörtök 0:38
Szerző: csokiati
gera írta:Basszus lalipapi te aztán tudsz élni :nya :nya :nya :nya :nya :nya :))) Szerintem a nőket nem lehet megunni :lol: Olyan mint a drog minél többet kapsz annál jobban kívánod :lol:
Nono Petikém! Te még csak pár éve vagy házas. :lol: :lol: :lol:
Nemrégen hallottam a rádióban egy aranyos sztorit. Idős házaspárnak aranylakodalmuk volt a faluban, amire újságírókat is meghívtak. Az újságíró cikket akart írni a nagy eseményről. Beszélgetés közben a következő párbeszéd zajlott le.
-Újságíró: Bátyám, ez az ötven év egy asszony mellett ma már csodának számít. Gratulálunk! És mondja csak Bátyám! Soha nem gondolt ennyi idő alatt a válásra???
-Idős bácsi: Én??? Válásra??? Soha!!! ........ De agyonütni.....arra igen :lol: :lol: :lol:

Re: Építési tanács

Elküldve: 2009. december 31., csütörtök 13:11
Szerző: gera
:j Egy bölcs barátom azt mondta, hogy a vágy szűnik meg utoljára :lol: Szóval huzzatok bele :)))

Re: Építési tanács

Elküldve: 2009. december 31., csütörtök 17:30
Szerző: szamo
lalapapa írta:Hali Csiga

Teljesen igazad van már én is k-u-r-v-á-r-a
unom a nőket a bort a horgászatot meg a sütést .

:))) :))) :)))
Lalapapa!

Teljesen egyetértek. Megyek is a csajokhoz, mert már reklamálnak, hogy mikor sütök valamit :)))

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 1., péntek 0:02
Szerző: lalapapa
Szamo :k

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 2., szombat 15:28
Szerző: csokiati
Még mielőtt valaki megszólna, hogy elfelejtettem valamit, Még most sem elkésve Minden Kemencésnek És Családjának Békés, Boldog, Sikerekben Gazdag Boldog Új Esztendőt Kívánok :!:
Mentségemre szilveszter napján a kemence rabolta el minden időmet, utána meg 2 napig gyümölcskúrán voltam. (31-én szilva és barack pálinka, 1-én meg bólé :lol: :lol: :lol: )

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 2., szombat 16:25
Szerző: hardika
csokiati írta:Még mielőtt valaki megszólna, hogy elfelejtettem valamit, Még most sem elkésve Minden Kemencésnek És Családjának Békés, Boldog, Sikerekben Gazdag Boldog Új Esztendőt Kívánok :!:
Mentségemre szilveszter napján a kemence rabolta el minden időmet, utána meg 2 napig gyümölcskúrán voltam. (31-én szilva és barack pálinka, 1-én meg bólé :lol: :lol: :lol: )

BÚÉK Ati!

úgy látom a felsorolt itallapon nem szerepelt a sörike..meglehet azért vágtál ott a másik topicban olyan fancsali képet? :oops:

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 2., szombat 20:08
Szerző: csokiati
Hardika!

Azért pótoltam mással, majd feldobom az Off Topic listára bizonyság-képpen.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 4., hétfő 16:33
Szerző: PyTom
tepertő írta:Ha nagyon szétnézek a nagymamám padlásán még az övé is megvan (kantaszekeret).Csak az a baj hogy én már a kemencéjüket nem láttam mert elbontották a szobából bár az eredeti ajtó még mindíg bevan építve a falba azt nem bontották ki.Az építkezés fejleményeit majd próbálom dokumentálni és megosztani. :kaba
Azért ha megleled azt a kantaszekeret, a fotóját közzé teszed, ugye :?: :P

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 4., hétfő 16:39
Szerző: tepertő
Tették
:hej

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 4., hétfő 16:45
Szerző: csokiati
Végre látok egy igazi kantaszekeret. A keresztvas 2 végén valami kerékszerűségnek kellene lenni?
Mert én laikus vagyok, még sosem láttam ilyet.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 4., hétfő 16:50
Szerző: gera
Jó ez a régi kantaszekér :k Kár, hogy nincs rajta kerék,majd csinálsz rá!Köszi, hogy felraktad ;)

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 4., hétfő 19:43
Szerző: tepertő
Igen szertnék rá készíttetni mert eredetileg fa kerék van rajta.
Úgy emlékszek hogy kisgyerekként eljátszottunk tesomékkal,igérem ha elészül rakok fel képet.
:i

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 4., hétfő 22:22
Szerző: PyTom
Én is kíváncsian várom!!!!!!!!!!!!!

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 5., kedd 15:45
Szerző: csokiati
Nekem is felmerült gondolataimban, hogy fakerék. De az nem ég meg? Vagy megvasalták, mint a szekérkereket???
Ki látott már eredeti ép darabot? Vagy kinek van még odahaza és egy képet feldobna??

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 5., kedd 16:43
Szerző: PyTom
Először én is elcsodálkoztam a fakeréken, de nem hosszú ideig van a "pokolban". Na, meg már se tűz se parázs. Olyan könnyen nem gyullad meg.... :)

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 5., kedd 17:24
Szerző: tepertő
A nagy családból már csak édesapám él és őt faggatam ki,Ő úgy emlékszik hogy nyárfából volt mert tán az nem reped.Én bükkből csinálom.Mivel ugyancsak az Ő elmondására hagyatkozva az edényhez készítették a méret miatt így könnyen kilehetett húzni.
A sütőlapátok miből vannak,milyen fa?
:e

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 5., kedd 17:33
Szerző: koresz
Szia Tepertö

Általába bükkfából csinálják..Nekem bükkfábül készült lapátom van..

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 5., kedd 17:40
Szerző: Laller
Sziasztok
Meg tudja valaki mondani,hogy használat során kb ? fokra melegszik fel a 30cm-es dongaboltozat külső felülete,mert én nem szeretném szigetelni csak vakolni.
köszi

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 5., kedd 17:52
Szerző: KORomTALAN
Laller írta:Sziasztok
Meg tudja valaki mondani,hogy használat során kb ? fokra melegszik fel a 30cm-es dongaboltozat külső felülete,mert én nem szeretném szigetelni csak vakolni.
köszi
Laller,
Langyosnál még soha nem volt melegebb. Az is csak akkor, ha egymás után két nap is fűtöttem, de akkor is max kézmeleg.
Viszont kihűlni nem nagyon akaródzott :lol:
A paraméterei:
30 cm-es tégla, kb 2-3 cm-es tapasztás, zsákvászon, másik tapasztás, üvegháló és csemperagasztó.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 5., kedd 17:56
Szerző: koresz
Laller írta:Sziasztok
Meg tudja valaki mondani,hogy használat során kb ? fokra melegszik fel a 30cm-es dongaboltozat külső felülete,mert én nem szeretném szigetelni csak vakolni.
köszi

Szia

Nálam 40 donga régi tatai hossz réses cserépből van.Nagyon nem melegszik csak anyira hogy a hó leolvad róla.4-5 fokra melegszik fel a donga de nagyon nem szokott.2 nap mire kihül...

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 5., kedd 17:58
Szerző: szamo
Szép a kantaszekér!

Végre valaki felrakott képet róla. A fakerék teljesen megfelel, mert a fazekat amúgy sem a tűzbe rakjuk be hanem amikor már elérte a főzési hőfokot.
A méret a lényeg.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 5., kedd 20:13
Szerző: Attila25
Laller írta:Sziasztok
Meg tudja valaki mondani,hogy használat során kb ? fokra melegszik fel a 30cm-es dongaboltozat külső felülete,mert én nem szeretném szigetelni csak vakolni.
köszi
Szia Laller!

Az én kemencém dongája állított kisméretű téglából van zsákvászon + sima agyagpakolással cca 28 cm vastagsában.

Eddigi tapasztalatom hasonló az előttem szólókhoz, kívülről kézmeleg, de belül még reggel is meleg.

K.B.Ü. :hej

Atti

pizzasütő ,

Elküldve: 2010. január 5., kedd 22:41
Szerző: tibcsi48
Üdvözlök minden kemecést.
Én új fórumozó vagyok,minden építő javaslatot szivesen fogadok.Egy pizzasütő kemencét szeretnék építeni a fiamnak.
Van egy kocsmálya,az fogjuk át építeni pizzériának és szerintem a fafűtésű kemencében sült tészta az igazi
Várom a segítő hozzászólásokat.
tibcsi48

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 8., péntek 19:05
Szerző: aquadigio
Halihó!

Ha csak pizza sütésre használjátok akkor full samottból a tűzteret alul-felül.Az a legjobb a pizzának.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 8., péntek 20:18
Szerző: tengelic
tibcsi48!
Ha tudnánk hol lészen az a pizzás kocsma talán odaszokunk,szóval áruld el :!: :P :lol:
Én úgy sasoltam az ilyen pizzás kemencéknél,hogy alacsony belmagasság és az alja ful samot. A tetejét az kizárt dolog mer nem tudom,de ha samot akkor samot. Abból biztos nem potyog a téglapor alá,még ha nagyüzemi sütés folyik is ott.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 8., péntek 22:24
Szerző: aquadigio
Úgy biza,jól tecik érteni Tengelic koma!

Alacsony belmagasság,így kevesebb a felfűtési idő is,a samott a tetejéből is ontja a hőt így lesz egységes a sülés.És milyen király pizzák is vannak a vilgon :nya :nya :nya ,de a fafüstben, sült na az a Király!

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 8., péntek 22:55
Szerző: DacaGaby
Na -b a s z á t o k- meg, hogyha hazajövök vasárnap délután Gyöngyösről, még lehet, hogy pizzát sütök. :nya :nya :nya
Igaz nem pizzasütő kemencébe..... :roll:

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 8., péntek 23:07
Szerző: aquadigio
:j Gaby! Azért csak meg lehet azt is enni nagydünnyögve,nem igaz? :))) :))) :)))

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 8., péntek 23:26
Szerző: DacaGaby
Háááát, ha addig esetleg nem eszünk, akkor az éhség nagy úr lesz, és valahogy csak meg birkózunk vele. :t

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 8., péntek 23:29
Szerző: banya 1950
Nagy duzzogva pillanatok alatt elfogy :nya :bo :k
Jó Sütést Gaby!

Banya

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 8., péntek 23:40
Szerző: Iván
Tengelic!

Azt már elárultad, hogy a kemencéd "gyűrűdíszét" miből és hogyan csináltad, de arra kíváncsi lennék még ezzel kapcsolatban, hogy ahogy a kemencéd tetejét összeszűkítetted,a gyűrű alatt vízszintesen lezártad, vagy maga a "gyűrű" lett a zárás?
Az agyagos vászonnal történő borítás, ha jól látom, akkor csak a "gyűrű" alatti részig tart. Jól látom? Ha igen akkor nem repedt meg a "gyűrű" és a kemence test határánál? Hogyan rögzítetted?

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 8., péntek 23:43
Szerző: lalapapa
Sziasztok

Bevallom nektek :oops: nekem az előkészületek
sokszor jobban esnek mint a végeredmény .
Kimegyek mindjárt ott a jó levegő a fát előkészítem
iszom egyet berobbantok iszom egyet rápipálok
iszom egyet előkészülök a sütnivalóval iszok egyet
bepakolok rápipálok figyelek iszok egyet ,
Elkészült iszom egyet megesszük kimegyek
nekidőlök a jó meleg bencének iszom is
pipálok is .

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 8., péntek 23:50
Szerző: Iván
:idea: Támadt egy ötletem! :idea:
Lehet, hogy nagy hülyeség, de arra gondoltam, hogy mi lenne, ha az agyagos vászon borítás alá tennék egy réteg "csirkehálót". Ezzel erősíteném a kemence összetartását, és megakadályoznám a repedezést. Vagy ez nem jó ötlet? Felesleges? :hej :idea:

Re: pizzasütő ,

Elküldve: 2010. január 9., szombat 10:11
Szerző: PyTom
tibcsi48 írta:Üdvözlök minden kemecést.
Én új fórumozó vagyok,minden építő javaslatot szivesen fogadok.Egy pizzasütő kemencét szeretnék építeni a fiamnak.
Van egy kocsmálya,az fogjuk át építeni pizzériának és szerintem a fafűtésű kemencében sült tészta az igazi
Várom a segítő hozzászólásokat.
tibcsi48
Az anyagát tekintve már megkaptad a választ!
De! A nyáron nagyon szemügyre vettem a pizza hazájában a specko kemencéket (naná, hogy érdekeltek a kemencék :) ). A tűztér téglalap alakú (kb. 1.5 m hosszú. 1 m széles), mint a dongás kemencéknél, és a nyílás nem középen van, hanem teljesen az egyik szélen. Na, miért :?: :!: :?:
Mert a másik felén folyamatosan ott parázslik egy komolyabb hasáb fa. Ott pont annyi levegőt kap, hogy parázslik, de nem ég. Amikor már karvastagságúra "zsugorodott" az előző hasáb, ráteszik a következőt........

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 9., szombat 10:50
Szerző: jani
Iván a csirkeháló felejtős :!: Nem egyforma a hőtágulása az agyaggal,nem kell az oda :!: De egy jó tanács olvasd el elejétől a végéig az Építési tanács topicot,tudom sok de megéri,aztán ha valami még mindig nem tiszta,akkor itt vagyunk :!: :lol:

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 9., szombat 11:59
Szerző: tengelic
Iván! A búbot végig vágott cseréppel raktam. A csrepeket soronként egyre nagyobb szögben döntöttem a függőleges irányába,majd a legutoljára ékkel zártam,szintén cserébből vágtam. A művelet alatt belülről alá volt támasztva,majd másnap a támasztékot kivéva a boltozat magától megálltz,úgy hogy símán ráállhattam. A búb dísze a hállózás után lett felrakva,de itt hajat kevertem a sárba és ezel tapasztottam hozzá a búbhoz. Halovány repedés azért látható felfűtéskor,de nem vészes, Nem csak itt jelentkeztek ezek a repedések,de engem már nem zavar.Pedig 2 soron van rabicolva. Az első zsákvászon agyaggal a másik üvegszál flexragasztóval.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 9., szombat 18:29
Szerző: kkn
Sziasztok!

Mint ahogy pár napja ígértem, készítettem pár felvételt az udvarban, hogy vizuálisan lássátok hogy milyen a helyzet nálunk.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 9., szombat 18:38
Szerző: kkn
kkn írta:Sziasztok!

Mint ahogy pár napja ígértem, készítettem pár felvételt az udvarban, hogy vizuálisan lássátok hogy milyen a helyzet nálunk.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2010. január 9., szombat 19:52
Szerző: savgerinc
lalapapa írta:Sziasztok

Bevallom nektek :oops: nekem az előkészületek
sokszor jobban esnek mint a végeredmény .
Kimegyek mindjárt ott a jó levegő a fát előkészítem
iszom egyet berobbantok iszom egyet rápipálok
iszom egyet előkészülök a sütnivalóval iszok egyet
bepakolok rápipálok figyelek iszok egyet ,
Elkészült iszom egyet megesszük kimegyek
nekidőlök a jó meleg bencének iszom is
pipálok is .
Szia lalapapa !

Abszolút ismerem ezt az érzést, bár csak bográcsozó helyem van egyelőre/ tavasszal vagy, ha találok előbb, teszek fel róla képeket/ . A lecsó az egyik kedvencem, azt nagyon szeretek bográcsban sütni.
Nálam ez így zajlik: előszedem a bográcsot és iszom egy pohár bort/ ha az előző nap kemény volt, akkor söricilin a gyógyszer.
Begyújtok és iszom egy pohár bort. Gyönyörűen néz ki a felszálló füst a reggeli lapos fényeknek köszönhetően, örömömben iszom egy pohár bort.
Előszedem a hozzávalókat, sok minden kell ám, úgyhogy utána iszom egy pohár bort.
Felaprítom a hozzávalók nagy részét és elkezdem a füstölt szalonnát pirítani, aztán megy bele a hagyma. Fantasztikus illatok, a nap egyre szebben süt, nincs mit tenni, zutty egy pohár bor.
Aztán megy bele a többi cucc. Tüzelgetek, kevergetem, az idő nehezen múlik, ezt némi borivással szoktam elütni. ha elkészült már csak fröccsöt szoktam inni utána, nehogy iszákossággal vádoljon valaki.
Nem tudom miért, de mostanában segít az asszony az előkészületekben.