Oldal: 1 / 408

Építési tanács

Elküldve: 2008. augusztus 18., hétfő 16:46
Szerző: oregsas
Sziasztok!

Most építem a kemencémet,már a tüztérig készen van.A kérdésem a következő lenne,kerámikus bekevert agyagot veszek.Milyen arányba kell kevernem homokkal? Vagy tisztán használjam?És még volna egy dolog kaptam egy olyan anyagot aminek a hőfok tűrése 1600 fok.És én szeretném kikenni evvel az anyaggal,érdemes e.Az alját samot téglával raktam meg.Válaszotokat előre is köszönöm. :?:

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. augusztus 18., hétfő 19:52
Szerző: Robrt
Szia!

Én is porított agyagot használtam. 1:3 arányban kevertem, tehát 1 rész agyagporhoz 3 rész homokot kevertem, majd annyi vizet adtam hozzá, hogy tejfölszerű masszát kapjak. Ezt kikísérleteztem igazából. 5x5x5cm-es kockát kell csinálni a masszából és hagyni kell kiszáradni. Ha kiszáradt, meg kell vizsgálni. Ha kirepedt a száradás során, akkor túl kövér a massza, homokot kell bele tenni. Ha porlik, akkor túl sovány, akkor viszont agyagot kell hozzá adni. Különböző arányokkal csináltam 3 féle kockát és nekem az 1:3 arányú keverékkel lett a legjobb.

A téglákat vízbe kell mártani beépítés előtt, ha nagyon szívja a nedvességet. Ezért is jobb a lágyabb massza, mert elég jól szívja a tégla a nedvességet.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 11., csütörtök 18:01
Szerző: lazarov
Sziasztok!
Látom elég régen írtátok az előző hsz-eket. Én csak tegnapléptem be és most olvastam el. Talán a később jövőknek segítség lesz a következő:

- van lángálló agyag, 1100 C körül ég ki, ebből csinálják például a köcsögöt, a köcsögös bab nélkülözhetetlen kellékét

- van tűzálló agyag, 1500 C körül ég ki

Mindkettőt keramikusok szakboltjában lehet kapni, de előtte érdemes telefonálni, mert nem túl sokan használják és előfordul hogy éppen nincs. 3 ilyen helyet ismerek:
1.Ceramiccenter,Bp. Nádastó u.
2.Interkerám, Bp. Hajógyári sziget és Kecskemét, Parasztfőiskola u.
3.Budapest Kerámia, Bp. Fadrusz János u.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 12., péntek 13:25
Szerző: lacika
Sziasztok!

Most kezdtem el a kemence építést. A sütőtérig már kész vagyok, de a folytatáshoz szeretném tudni, hogy hol tudok beszerezni kályha építő agyagot és kb. mennyit kell vennem egy kemencéhez. A válaszotokat előre is köszönöm.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 12., péntek 16:03
Szerző: Robrt
lacika írta:Sziasztok!

Most kezdtem el a kemence építést. A sütőtérig már kész vagyok, de a folytatáshoz szeretném tudni, hogy hol tudok beszerezni kályha építő agyagot és kb. mennyit kell vennem egy kemencéhez. A válaszotokat előre is köszönöm.
Kályhaépítő mestereknél, kályhacsempe gyártó üzemeknél, fazekasaknál, a réten. A mennyisége függ a sütőtértől és az építés módjától. Szerintem ezt neked kell megtippelni. A konkrét beszerzési hely pedig attól is függ, hogy hol laksz. (A profilodból nem láttam.)

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 12., péntek 21:39
Szerző: DacaGaby
Én a búboshoz 1/4 m3 tehát kb. 250 liter beáztatott agyag pépet hoztam a fazekas barátomtól. Talán 40 liter körüli mennyiség maradt meg belőle. Az agyag-homok-törek arányára már nem emlékszek kristály tisztán, látszott az, adta magát. Itt Nádudvar környékén nagyon jó minőségű agyagot lehet találni, "sajnos" némelyik helyen nem is kell olyan mélyre ásni miatta 1,5-2 méternél már megtalálható.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 13., szombat 7:29
Szerző: lazarov
Amennyiben nincs kályhás vagy fazekas ismerősöd, az előző hsz-emben felsorolt helyeken lehet vásárolni "kályhás agyagot". Az árát nem tudom, a lángállóé br. 97.- Ft/kg, a többinek is hasonló lehet az ára.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 13., szombat 20:39
Szerző: oregsas
Sziasztok! Én a bekevert kerámikus agyagot 40Ft/Kg áron vettem. Sárospatakon egy barátom nál, 15Kg volt egy téglában.A keverési arányt mindenki kisérletezze ki magának,mikor elkeverte a homokkal akkor rákel kenni egy téglára és kb 10 perc mulva meg kell nézni és ha elreped akkor homok kell.Ha pedig kenhető maradt akkor pedig agyag.Nekem 4 fangli vörös homok 1,5 fangli agyag kellet.


üdv öregsas

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 17., szerda 14:09
Szerző: lacika
Sziasztok!
Köszi a jó tanácsokat. Monor városában élek, ahol jó minőségű sárgás-vöröses agyag található. Ebből az agyagból szerztem be kb. hat taligányit. Szerintetek jó ez az agyag? Az agyagot minden esetben keverjem el homokkal, vagy tisztán használjam? A tisztán használt agyag megrepedt, porzik és nem kötött meg keményre a próba során. Ha homokkal keverem az agyagot, akkor az száradás után megköt, kemény lesz vagy csak a hő hatására keményedik meg?
Várom megtisztelő válaszaitokat.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 17., szerda 15:01
Szerző: DacaGaby
:? Ajajj! Hát, nem tudom?! Ha magába így viselkedik, akkor ne fűzz hozzá nagy reményeket.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 17., szerda 15:31
Szerző: Robrt
Az már tényleg nagy gáz, ha önmagában úgy köt meg, hogy porzik. A kirepedés természetes, mert túl kövér, ezért minden esetben gyengíteni kell homok hozzáadásával. Ezt jól meg kell dolgozni, aztán megnézni az eredményt. Szerintem tegyél hozzá homokot és vizet különböző arányokban, majd szárítsd meg és utána dönts. Egy próbát megér.
DacaGaby tud ajánlani kipróbált arányokat, én nem tudom milyen határokon belül érdemes próbálkozni mert porított anyagot használtam (2 föld 1 agyag arányban ha jól emlékszem). Persze azt is kell tudni, hogy az agyag függvénye, hogy mennyire kell gyengíteni, tehát ha valakinek bevált valamilyen arány, az nem biztos, hogy neked fog működni.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 18., csütörtök 15:59
Szerző: ketbalkez
Sziasztok!

Én égetetlen téglából szeretnék búbost építeni. DacaGaby tanácsára itt érdeklődöm: van köztetek olyan, aki ezzel az anyaggal próbálkozott? Mik a tapasztalatok vele?

Előre is köszönöm!

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 19., péntek 20:54
Szerző: benbuly
Sziasztok
Én is lassan belefogok egy belső kemence építésébe. Kérdésem a kéménnyel kapcsolatos. Ez a kemence 2 szoba között lesz. Régen itt cserépkályha állt (gondolom), így pont alkalmas kemence kialakítására :). A kéményt a sütőtérből kell kivezetni vagy ahogy láttam van a sütőtér ajtaja és az előtt van a kémény?
Ha az ajtó előtt kell elevezetni, akkor amíg felfűtöm a kemencét nyitva kell hagyni, hogy el tudjon szökni a füst?

Köszi előpre is a válaszokat.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 19., péntek 20:56
Szerző: fules
belső kemencénél mindenképp hátsókéményes véltozat kell, zárható ajtóval elől, elzáró szeleppel hátul.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 19., péntek 20:58
Szerző: fules
vagyis a füst megy ki a kéményen, de zárva az ajtó, hogy ne füstöljön a lakásba.
ez lehet üveges ajtó is, az látványosabb

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 19., péntek 21:03
Szerző: benbuly
Értem. Köszönöm az infót. A pillangószelepet gondlom sütésnél kell elzárni. Igaz?

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 19., péntek 21:04
Szerző: fules
meg fűtésnél is, miután leégett a tűz.
úgy bent marad a meleg :)

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 19., péntek 21:11
Szerző: benbuly
Köszönöm szépen a segítséget. Építésnél, biztos lesznek még kérdéseim. Egyenlőre ennyi. Így a tervezés halad tovább.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 20., szombat 10:17
Szerző: Robrt
Kedves benbuly,

Hogy elbizonytalanítsalak (persze nem ezzel a szándékkal írok) azért azt tudnod kell, hogy elsőkéményes ugyanúgy kialakítható bent is. Itt egy külső kemencét ípítettek, hogy a kémény elöl, de elvezették a füstöt a kemence búbja fölött hátra. http://mha-net.org/docs/v8n2/wildac06b.htm


Ugyanígy neked is meg lehet csinálni, ha elsőkémyényest szeretnél. A hátravezetést acélcsővel egyszerűbben és biztonságosabban meg lehet oldani. Ilyenkor értelemszerűen pillangó szelep sem kell.

Én az első kéményest jobb hőtartónak és jobban fűthetőnek tartom a kialakítása miatt. Csatolok egy képet, ahol látod a különbséget a két típus között. Az elsőkéményesben a sütőtérben teljesen körbejár a tűz és a füst úgy távozik, hogy a bóbot körbejárja. Míg a hátsókéményes nem rendelkezik ezzel az előnnyel.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 20., szombat 21:44
Szerző: fules
hát akárhogy nézem, ez hátsókéményes:)

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 20., szombat 21:46
Szerző: fules
az indexen az a pirimdin is mutatott ilyet, amin elől jön ki a füst, de hátsó kéményes. ott simán téglából van kirakva a hátravezető füstjárat

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 21., vasárnap 10:10
Szerző: Robrt
A kemence működése szempontjából érdemes értelmezni, hogy az elsőkéményes, vagy hátsókéményes. A füstgázt teljesen mindegy, hogy elöl, vagy hátul, elhúzott kéménnyel hol vezeted el.
Tehát a linkelt oldal szerintem első kéményes, a füstgázt pedig a búbon keresztül hátra vezeti el. Ennek előnye, hogy a búbot a füstgáz folyamatosan melegíti. Így jobb lehet a hatásfoka. Teljesen mint egy kondenzációs kazán, ami a füstgáz hőjét újrahasznosítja (no persze nem ugyanazaz, mielőtt ezen is lovagolnánk. :)

Most láttam a képsorok tanulmányozásánál (kerestem mitől látod ezt hátsókéményesnek), hogy bal oldalt van egy kis rés a dómon. Aztán meg is találtam mi ez: light box. Ezzel fényt enged be a kemencébe oldalról. Nem rosz ötlet, de talán logikusabb lett volna a végébe tenni, elöl amúgy is jön be fény.

Fules, remélem tisztáztam ezt a hátsókémény, elsőkémény dolgot. Amúgy meg értem én a szmájlit is :)

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 21., vasárnap 14:32
Szerző: zozo
Sziasztok! Én is találtam agyagot, Budapest, Rákos Szentmihályon egy tüzép. telepen! Most kezdem a K. Bence-féle tesztet, azt már most látom, hogy át kell rostálni, mert vannak benne apró kavicsok! 25-kilós meszes zsákban van, tényleg úgy néz ki mind a föld, de ha vizet kap ragad és csuszpájzos lesz. Ja, jut eszembe: Kedves Robrt! Kérdezném, hogy lehetne-e nyitni egy külön olyan alcímet, hogy mondjuk : Kotya-Vetye, ha valakinek van valami megmaradt, felesleges vagy tud valami kemencealkatrészt, kiegészítőt, tudja hol lehetne kapni ezt-azt, címmel árral, névvel akkor ezt egy helyre gyűjtsük! Vagy ez már reklám? :? (Hála Istennek) egyre többen vagyunk, sokasodnak a gondolatok, ezért lenne jó egy ilyen! Köszi Zozo

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 21., vasárnap 17:50
Szerző: SarkadiKristof
Sziasztok!

Én is építgetem a kemencémet melyben sokat segítettek a fórumon leírt tapasztalatokkal.

Az agyagot Kecskeméten szereztem be az Interkerám Kft-nél. http://www.interkeram.hu/
Kimondottan kályhaépítő agyag az ottani szakemberek segítségét kérve 2/3 agyag 1/3 füredi homokkal kell keverni és jó lesz. tapasztalatom alapján inkább fele-fele arányban így nem repedezik. Próbát tettem kiégetve hogyan viselkedik, egy kis grillezés közben bedobtam a parázsba a fiam által formázott golyót szépen kiégett nem repedt meg és nem tehet széttörni.
50 kg-os zsákban lehet kapni az agyagot 1200Ft/ zsák. Én kb 6 zsákkal fogok felhasználni, de kívülről is ezzel lesz tapasztva.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 21., vasárnap 18:14
Szerző: csaba
Nem túl drága ennyiért az agyag? Lehet, hogy találnál bontott vályogtéglát a közelben. Én azt áztattam be, és kevertem hozzá homokot. Persze az arányt ki kell kisérletezni, de megéri.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 21., vasárnap 20:25
Szerző: Robrt
zozo írta: Kedves Robrt! Kérdezném, hogy lehetne-e nyitni egy külön olyan alcímet, hogy mondjuk : Kotya-Vetye, ha valakinek van valami megmaradt, felesleges vagy tud valami kemencealkatrészt, kiegészítőt, tudja hol lehetne kapni ezt-azt, címmel árral, névvel akkor ezt egy helyre gyűjtsük! Vagy ez már reklám? :? (Hála Istennek) egyre többen vagyunk, sokasodnak a gondolatok, ezért lenne jó egy ilyen! Köszi Zozo
Nyitottam egyet. Biztosan megtaláljátok.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 21., vasárnap 20:41
Szerző: zozo
Szia SarkadiKristof! Jól néz ki a kemencéd! Jól látom, hogy a fara kerekedik? Hogy csináltad? Téglát összevágtad, vagy szögletesen csak agyaggal kikented? Mennyi lett a sütőtér szélessége, magassága? Köszi ha segítesz! Én is szeretnék ilyet, így biztosan jobban kóvályog a meleg is! Köszi Zozo Köszi Robrt az alcímet, biztos jó lesz!

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 22., hétfő 10:56
Szerző: lacika
A Forumon leírtak szerint az agyagot különböző arányokban kevertem sárga homokkal és kis kockákat készítettem. A 3:1 arányban keverés következtében a bekevert anyag kökeményre megkötött. Ezzel az anyaggal építettem fel hétvégén a boltívet. Az alakuló kemencémről hamarosan teszek fel képeket is. Azt szeretném tőletek még kérdezni, hogy a kéményt is rakhatom ezzel az anyaggal, vagy rakjam falazóhabarccsal? Az eddigi jó tanácsokat és segítségeteket köszönöm.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 22., hétfő 15:33
Szerző: Robrt
Nem tudom kinek mi a tapasztalata, de én a kéményt már habarcsba raktam. Abból indultam ki, hogy a házaknál is így szokták, akkor a kemencén is biztos jó lesz.

A www.kemencebence.hu nyitóoldalra felkerült Kolesz kemencés társunk kemenceépítése. Jó olvasgatást!

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 22., hétfő 18:03
Szerző: KORomTALAN
Sziasztok,
Régi kemencés és olvasótok, de új belépőtök vagyok. Második kemencém épült fel nemrég, és a Budapest Kerámia "mohácsi" agyagját használtam, ami más homokkal kevert, 15 kilós kiszerelés, kiállta a különböző már sokszor említett próbákat, és már az első "normális" felfűtést is. ha jól emlékszem 47 Ft per kg az ára.. mire kész lesz a végleges tapasztás, kb 1 tonna fogy majd el belőle..
Egyenlőre ennyit, talán segítettem.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 22., hétfő 20:35
Szerző: SarkadiKristof
[quote="zozo"]Szia SarkadiKristof! Jól néz ki a kemencéd! Jól látom, hogy a fara kerekedik? Hogy csináltad? Téglát összevágtad, vagy szögletesen csak agyaggal kikented? Mennyi lett a sütőtér szélessége, magassága? Köszi ha segítesz! Én is szeretnék ilyet, így biztosan jobban kóvályog a meleg is! Köszi Zozo


Szia Zozo! Jó látod kerekedik!! Csatolok hozzá képeket nehéz lenne leírni. vannak benne vágott téglák de főként a búb befejezésénél. Nem egy egyszerű móka.
Sütőtér méretei:
Szélesség: 74 cm
Magasság:43 cm
Hosszúság 115 cm

Sok sikert

K.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 22., hétfő 20:37
Szerző: SarkadiKristof
Még 2 kép

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 22., hétfő 20:49
Szerző: zozo
Szuper! Köszi! Jó képek! Látszik minden! Köszi Zozo

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 23., kedd 14:18
Szerző: lacika
Sziasztok!
Megfogadva a tanácsokat az agyagot több féle arányban kevertem el sárga homokkal. Száradás után a 3:1 arányú keverés vált be. Az anyag kőkeményre kötött meg. A hétvégén ezzel az anyaggal építettem meg a boltívemet, ami szerintem tök jól sikerült. Ahogy írtátok "egy próbát megért".Szerintetek a kéményt és a boltívet határoló falat is ezzel az anyaggal csináljam, vagy használhatok falazóhabarcsot? Hamarosan teszek fel képeket a készülő kemencémről.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 23., kedd 15:26
Szerző: KORomTALAN
Szia Lacika,

A kémény és a boltív közötti falat és samottból raktam, sós-homokos agyagba. A kéményt már falazóhabarccsal.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 23., kedd 17:00
Szerző: benbuly
Köszönöm a segítségeteket. Én is valami ilyesmin törtem a fejem, amit a képek mutatnak. A kemencét még nem tudom mikor kezdem el, sajnos még a ház nincs teljesen kész.De lassan elkészül.

Bence

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 23., kedd 21:57
Szerző: DacaGaby
Gratulálok Kristóf :!: :!: :!:
Tuti kis kemence, nagyon tetszik! Jó sütögetést benne!
Üdv.:

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 24., szerda 19:42
Szerző: SarkadiKristof
DacaGaby írta:Gratulálok Kristóf :!: :!: :!:
Tuti kis kemence, nagyon tetszik! Jó sütögetést benne!
Üdv.:

Köszönöm a gratulációt.

Remélem a hétvégén közelebb kerülök a befejezéshez.

Üdv:

K.

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 25., csütörtök 8:32
Szerző: Robrt
Sziasztok!

Egy új cikket tettem fel a kemencebence főoldalára "Túl a százon" címmel. Egy videó riportot is tartalmaz a cikk. Aki építés előtt van még, annak nyújt néhány hasznos ötletet. Fogadjátok szeretettel.

Robrt

Re: Építési tanács

Elküldve: 2008. szeptember 25., csütörtök 22:24
Szerző: DacaGaby
Nnna Robikám, ez nagyon-nagyon jól sikerült kis riport lett! Gratulálok hozzá!
Teljes véletlenségből pár hete a kemencém atyával azt beszéltük, hogy építünk egy mobil kemencét, egy kiöregedett, de műszakilag rendben lévő utánfutóra, amivel eljárkálgatnánk fesztiválokra és hasonló helyekre. A kivitelezése biztos nem az idén lesz, maximum a megtervezése fog történni ebben az évben. Ez a riport egy újabb inspirációt adott ahhoz, hogy IGEN meg kell építenünk!
Üdv.: