A búbos

Kérdések és válaszok, hogy jó kemencét építs.
Avatar
Nokiafan
Regisztrált tag
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2008. december 29., hétfő 11:13

A búbos

Hozzászólás Szerző: Nokiafan » 2008. december 29., hétfő 16:24

Szeretném, ha lehetne itt külön egy ilyen célirányos topic. Mint őshonos különlegesség, szerintem megérdemli. (de kérem döntsön róla a vezetőség...)
Örömmel olvastam végig a fórumot, és csak még lelkesebb lettem elhatározásomban, hogy búbos kemencét szeretnék rakni.

Az első kérdésem az lenne, hogy nálam elhelyezkedését tekintve egy "leendő" nagy diófa alatt épülne a kemencém.
Pontosabban egy komplett téliesített nyári konyhát szeretnék, egy kéményre kötve, ami felett tető is van.
Tehát a kérdés: veszélyes lehet-e tűzvédelmileg egy sütőkomplexum kéménye a diófa törzsétől úgy ~3-4m-re?

Továbbá, a téglákról már sokat lehet olvasni a fórumon, de búbos téren számít a cserép is.
Ebben van vmi megkötés? Vagy pusztán ahogy a logika is diktálja, lapos és tömör legyen? Mennyi hódfarkút szükséges beszerezni egy nagyobb kemencéhez?

Még rengeteg kérdésem lenne, de nem akarlak rögtön ostrom alá venni benneteket, uh ezzel zárnék:
http://www.kemencebence.hu/foto/thumbnails.php?album=34
Ebben a galériában látható egy bot az épülő kemence sütőterének közepén.
Miért van ott, mire jó, és hogyan lett rögzítve a sima felületre?

Egészséget, és jó tüzet 2009-re is!
András

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: szamo » 2008. december 29., hétfő 20:29

Üdvözöllek Nokiafan!

A tűzvédelmi kérdésre a válaszom az, hogy igen elég közel lenne a fához, ami nem csak tűzvédelmi okokból nem szerencsés, hanem ahogy a fa növekszik, állandóan meg kellene győzni őt, hogy ne a kemence felé menjen. Egyébként ha nincs máshol hely, szikrafogóval csökkenthető a kockázat.

A bot ügyben csak tippelek az építéshez kellett, rajta van egy spárga, és az segít a kemence ívének kialakításában. Nem kötelező eleme az építésnek, de a képen látható alak formálásában bagy segítség lehet. Az alföldi búboshoz nem használtam segédeszközt. A kisebb egyenetlenségeket el lehet a külső tapasztással szépen tűntetni.

Itt a fórumon szép számmal akadnak téglás kemencék, és cserepesek is. Nekem mind a három cserépből van. Csak annyit teszek hozzá, hogyha megint nekiállok, akkor ismét cseréptörmeléket használok majd. Egyébként Sabján Tibor a következőt írja a téglából készült kemencékről: "A téglából épült kemencék nem váltak be igazán, mert könnyen megrepedtek, és az erős fűtést nem bírták. Használatukkal sok helyen gyorsan
felhagytak."
Itt a fórumon található téglakemencék nem búbos kemencék, hanem boltívesek. Az egy másik technológia, ami szintén jól működik, de már modernebb.

Ha jó kemencét építesz, nagyon sok örömöd lesz benne. Viszont a rendszeres testmozgásról ne feledkezz meg, mert az abban készült ételek nem a reform konyha elveit követik, viszont az a tapasztalatom, hogy a kemencés ételek valahogy nagyon gyorsan eltűnnek, és akkor újabbakat kell készíteni :lol:

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2008. december 30., kedd 23:25

Üdv. az az oldalon!

Egy igazi búbos cserépből készül, hódfarkú régi tömör cserépből. Az anyagszükséglet mérettől függően 350-400 darab.
Hogy hogyan lett rögzítve az a bot azt nem tudom, de az biztos, egy "mógla, egy szamárvezető" funkcióját tölti be. Ennek segítségével biztos, hogy kör formájú lesz a kemence. Mi nem használtunk ilyen segédeszközt, ilyen lett az alakja:
http://www.kemencebence.hu/foto/display ... =10&pos=11
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
Nokiafan
Regisztrált tag
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2008. december 29., hétfő 11:13

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: Nokiafan » 2008. december 31., szerda 10:52

Szervusztok!

Köszönöm a válaszokat, bár ahogy mondottam volt, ez még csak a kérdés özön eleje. ;)

Tűzvédelmi kockázat alatt én nem is a kipattanó szikrára, izzó repülő dolgokra gondolok, hanem leginkább a kéményből felfele kiáramló forró levegőre. Rosszul teszem?
Ahogy én képzelem: a tűz megjárja a búbot, aztán kimegy a kémény kürtőjébe, ott megy kicsit erre, kicsit arra (közös kürtőt szeretnék a többi „tüzes” hellyel, a közös kéményben egy füstölővel)… Elszállhat ennyire a parázs, egy szikra, vagy az izzó „hamu” a tűztértől??
Amúgy a szikrafogó, az micsoda? Egy sima sűrű rácsot képzeljek el keresztbe vhol a kémény kürtőjébe? Visszatérve a kéményből kiáramló ?forró-meleg? levegő, a fára, lombozatára, a hőmérsékletét nézve már nem tűzveszélyes?

Agyag kérdés,
a keretemből lesz agyagos földem (ház alap). Ha ezzel sikerül az agyag próbám (5*5*5-ös kocka szárítása), akkor ez is megfelelő kötő anyag, vagy mindenképpen tiszta agyag kell, amit utólag keverek be a szükséges adalékokkal, a megfelelő arányban?

Ebből következik az a kérdésem hogy: törek vagy pelyva, vagy mindegy, a lényeg, hogy természetes, rostos, „finom” kötőanyag legyen?
Törek alatt az egészen apró, kalászos növény szár zúzalékot értem: http://valyog.uw.hu/f9_3.jpg
Pelyva alatt pedig, a magot körülvevő száraz burkot: http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/book ... 607503.jpg
Ha ez utóbbi is tökéletesen megfelel, akkor ebből bár mennyiségtől függően, de tudok rendelkezésre állni előreláthatólag.

Thx,
András

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: szamo » 2008. december 31., szerda 15:31

Szia Nokiafan,

Mint mondtam, tűzvédelmileg nem vagyok kimondottan szakember, de azt gondolom, hogy a fák és a kémények nem barátok egymással. Kisebb parázsdarabok bizony kiszállhatnak a kéményen, ami ellen a nádfedeles házak idején védekeztek a szikrafogóval, ami egy fém háló és oda tették, ahol a füst kijött a kéményből. Általában az oldalsó nyílásra. Én nem csak ezért kerülném a fa közelségét, hanem azért is, mert a fa növekszik, az ágai esetleg a szél hatására károkat okozhatnak a kéményben.

A kemence építéséhez nem kell "tiszta" agyag. Annak idején minden házban volt kemence, és senki nem ment messzire agyagért, hanem vagy a ház alapjából ahogy Te is tervezed, vagy a szomszédból hozott vályognak valót. Az 5x5x5-ös szárítást én is melegen ajánlom, és ha jó a föld, akkor nem kell sehova sem menni.

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: szamo » 2008. december 31., szerda 15:41

Elfelejtettem a törek, pelyva kérdést:

A törek az a cséplés ütán visszamaradt szár maradék, nem apró, és főled nem úgy néz ki, mintha valami automata gépsor egységes méretre szabta volna. Inkább hasonlít a szalmára, mert az is. Mivel ma már kombájn csépel, ma pont olyat találni nem lehet, de sok kutatás után kiderült, hogy a cseles gép a töreket, mint nem hasznos anyagot maga után kiszórja a földre, amit az eke beforgat a talajba. Na nekünk ezt kell megelőzően a földről összegyűjteni a jóféle töreket. Ha ez nem megy, mert éppen niincs aratás, megteszi a szalma is. Működik.
A pelyva stimmel.
A két dolog más és más célt szolgál a vályogban. Mindkettő fontos. A törek veszi fel a nagyobb alakváltozásokat a száradás és a hő következtében, a pelyva teszi jobban formálhatóvá az anyagot építés közben, és felveszi a kisebb alakváltozások terheit.

niavala
Regisztrált tag
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2009. január 4., vasárnap 20:08

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: niavala » 2009. január 5., hétfő 0:35

Üdvözlök Mindenkit!
Ha veletlenül is de szerencsesen megtalaltam ezt a forumot.
Regebben Baranyaban laktam es ott epitettem egy kemencet. Van egy kezi valyogpresem, a kismeretüt, 25x12x6-ost tudom nyomatni, disztegla minösegben. A rövidebbik lapjan alltak a teglak ami azt jelenti, hogy a vastagsag 6 cm volt külsö tapasztas nelkül. Amikor rajöttem, hogy ha tervszerint epitem, iszonyu magas lesz, lehagytam a ket utolso sor teglat, befurtam a legfelsö sor tetejebe, füzfaagakat dugtam a lyukakba atlosan es egy-ket napig sarban aztatott hosszu szalmaval fontam be a galyak közet majd kivülröl nagyon pelyvas sarral tapasztottam az egeszet majdnem ugy nezett ki mint a farostlemez. Az alja egy epitett gyürü volt, erre döngölt homok jött, ket reteg üveggyapot, erre fektetve a teglak, a fugazas homokos sar volt. Elöször volt egy olyan ötletem, hogy ahol a tüz eri a falat felrakom hodfarku csereppel, hatha a teglak porlanak a tüztöl. Aztan amikor a tüzhelyen föztem, teglacsikokat raktam a tüzterbe, hogy mi törtenik. A teglak gyönyörü barnas-bordora egtek, tehat belülröl se nem vakoltam, sem vedöreteget nem epitettem.
Parszor befütöttem, a fal masnapra kihült de az alja meg akkor is forro volt.
Aztan parszor kifosztottak a hazat en pedig elmenekültem onnan.
A presem meg megvan es van jo minösegü valyogom is. Meg nem gondolkoztam rajta de ha valaki ilyesmi teglakat keres tudok gyartani, 40-50 Ft-os darabarban es a 1,5t-ig a szallitas sem gond.
Elnezest az ekezetek hianyaert.
Üdvözlettel, Niavala

Avatar
csaba
Kemencefűtő
Hozzászólások: 75
Csatlakozott: 2008. szeptember 21., vasárnap 12:28

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: csaba » 2009. január 10., szombat 12:59

Hello niavaíla!
Olvasom, hogy van neked kézi vályogprésed. Érdekelne, hogyan néz ki, vagy esetleg néhány sorban ha leírnád a működését, netán ha fotód lenne róla és föltennéd, nagyon megköszönném!
K.B.Üdvözlettel:
csaba

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 10., szombat 21:36

Szia Niavala!

Honnan szállítanád a téglákat?

niavala
Regisztrált tag
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2009. január 4., vasárnap 20:08

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: niavala » 2009. január 10., szombat 22:54

Szia Csaba! Szia szamo!
Ez a szerkezet szerintem egy teglagyarbol *** abbol az idöböl amikor meg nem voltak motorral hajtott gepek. Nem talaltam rajta semmi azonosithato jelet, az elözö tulajdonos sem tudta megmondani a *** helyet. Most a gep szetszedve a feszerben van es egyelöre nincs rola hasznalhato fotom. A lenyeg, van egy vastag öntöttvas valyu, a valyog elött ebbe dobok egy marek homokat vagy pelyvat, ettöl nem ragad le a tegla. A valyog földnedvesen kerül be, minel jobban porhanyitva, annal jobb. Regebben benzines rotakapaval csinaltam, most vettem egy elektromosat mert nem a melyseg hanem az apritas a fontos. Felülrül kell lezarni, ill elötte megint homok vagy pelyva. Az oldalan van egy 1,5m-es vas rud, ezt lenyomva egy excenter alulrol preseli a valyogot, rud vissza fel, majd a fedelet kinyitva egy pedalra lepve jön ki a tegla. Ez mind kezierö, fogyni akaroknak ajanlom, 100 db kb. 1 kg sulyleadassal jar. A tegla, mivel földnedvesen lett a valyog berakva ,kb. egy het mulva beepithetöre ***, a kemencen vagy a falban a tegla zsugorodasabol *** repedesekkel nem talalkoztam. Nyers allaptban kessel jol faraghato, utana csak vesövel ill. flexel idomithato.
Szallitani Vacrol tudok, ill. ha valaki eljön erte. Innen az arkülönbseg+üzemanyagköltseg. ( Rakodas, oda-vissza ut, idö ).
Mar be van ütemezve egy digikamera, valamikor lesznek kepek is.
Üdvözlettel, Niavala

Avatar
Nokiafan
Regisztrált tag
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2008. december 29., hétfő 11:13

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: Nokiafan » 2009. január 14., szerda 20:23

Üdv!

Köszi az infókat. :)

Újabb kérdés, amiben nem jutok előbbre.
A búb tekintetében: tégla, hódfarkú cserép, vagy a klasszikus vesszővázra tapicskolt vályog?
A téglás megoldás miért rosszabb, mint a cserépből felrakott? A tapicskolósnak gondolom a pepecselős elkészülte a hátulütője, igaz?

Köszönöm,
András

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. január 16., péntek 20:40

Köszönöm az információ Niavala.

Nekem még van tarcsiban vályogom, de nem sok. Meghívtam pár barátomat kemencés kajára, és az az érzésem támadt, hogy megkérnek majd, hogy segítsek nakik építeni. Akkor jelentkezem.

Vác nincs is messze Budakalásztól az új híd miatt.

ZCs
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 14
Csatlakozott: 2009. február 23., hétfő 16:06

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: ZCs » 2009. február 24., kedd 23:48

Üdvözlök minden kemencést innen a délvidékről!

Nagyon örülök a lapnak, mivel konkrét építési tanácsok, ötletek vannak benne.

Most készítem a kemence, tüzelősporhet és grillező/tárcsázó tervét, amelyeket egy közös kéményre szeretnék rákötni. Az alapötletet a mellékelt képről "csentem". Maga a búbos kemence tűztere hódfarkú cserépből lesz kirakva, a kemenceszáj illetve a kéménybekötés külön nyílást fog képezni.
Azokban az esetekben amikor ezek azonos nyílást képeznek a kemenceszáj tevővel van lezárva. Az én esetemben ez nem megoldható mivel nincs közvetlen hozzáférésem a kémény szájához.
-Milyen lehetséges megoldások merülnek fel ilyenkor a kemence lezárására a kémény nyílása felől?
-A kemenceszáj és a kéménybekötés nyílásának egymáshoz viszonyított magassága mennyire befolyásolja a hatásfokot?

Tervem szerint a tűztér vastagságát a keresztbe vágott cserép vastagsága fogja meghatározni (kb. 16cm). Látva némely kemencék építési fázisainak képeit ez csekélynek tűnik.
-Van-e ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata, tanácsa?

A mellékelt képen az oldalra kinyúló terasz szerű füstterelő szerkezeti kialakítása szerintem betonból történt.
-menyire bírja a beton a tüzeléskor jelentkező hőmérsékleteket?

Közben valahova feltöltöttem az ötletet adó képet is.....?! http://www.kemencebence.hu/foto/albums/ ... 01/023.jpg

Üdvözlet:

ZCs

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. február 25., szerda 9:30

üdv. ZCs.!
Szép kis komplexum lesz..... ha kész lesz!
Zene füleimnek, hogy igazi búbost építesz cserépből, viszont én vastagnak találom a 16cm cserepet + még kívül-belül a tapasztás, tehát 20cm körül lesz a végeredmény. Nem azt mondom, hogy rossz, csak szerintem nincs értelme. Az enyém mindösszesen 16cm vastag és kitűnően működik, nagyon jól tartja a hőt.
http://www.kemencebence.hu/foto/display ... =10&pos=11
A kéményt én csak úgy oldanám meg, hogy a kemence legyen központba, közvetlen a kéménybe építeném a kemence száját ahogy az meg van írva a nagykönyvbe és úgy tervezném hozzá a tűzhelyet, grillezőt, tárcsázót. Vagy a kéményed nem új építésű lesz, azért nem megoldható? A hátsó kéményes megoldásnál egy visszacsapó szeleppel, vagy egy betolható "súberrel" tudod megoldani a lezárást. A kemenceszáj és a kéménybekötés nyílásának egymáshoz viszonyított magassága nagymértékben befolyásolja a hatásfokot. A bekötések pontos elhelyezésében nem tudok segíteni, nem igazán vagyok híve ennek a módszernek.
A kemence alapján kívül, betonból mást NE! csinálj a kemencén és a grillezőn, hacsak nem tűzálló beton. Most hirtelen nem jut eszembe megoldás erre, de hátha valakinek lesz erre is ötlete.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
homer
Kemencefűtő
Hozzászólások: 170
Csatlakozott: 2008. november 27., csütörtök 10:10

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: homer » 2009. február 25., szerda 9:41

Szia ZCs!
A füstjárat elzárására az egyik megoldás a pillangószelep ezt megpróbáltam felvázolni. Remélem értelmezhető és nincs szakrajz tanár köztünk.
suber.jpg
suber.jpg (19.47 KiB) Megtekintve 13221 alkalommal
A füstelvezetönyíllás és a kemenceszáj teteje között minnél kisebb a távolság annál jobban melegíti a megforduló hő a kemence testét. De alacsonyabban ne legyen.(tudom hogy ezt tudod)
A kinyúló rész a grillező fölött. valószínűleg egy szögvaskeret beburkolva. Látszik a kovácsolt alátámasztóláb. A keret körbeveszi a kéményt mint egy abroncs
Mert kell egy Kemence!
Homer

Avatar
homer
Kemencefűtő
Hozzászólások: 170
Csatlakozott: 2008. november 27., csütörtök 10:10

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: homer » 2009. február 25., szerda 9:44

Nos akkor folytatom, DacaGaby kemencés barétommal látom egyszerre reagáltunk.
Már majdnam leírtam hogy nála érdaklődj vagy a Szamónál.
Bűbosba ők a KIRÁLYOK!!!!!! :lol: :lol: :lol:
Mert kell egy Kemence!
Homer

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. február 25., szerda 10:00

:oops: :oops: :oops: Köszi Homer, de azért túlzásokba ne ess.
http://www.kemencebence.hu/foto/display ... =10&pos=33
A feni linken az én "komplexumomról" van egy régi kép, ezen jobb oldalt egy grillező van külön kéménnyel, de ha még egyszer csinálnám, akkor nem húznék ki külön kéményt, hanem elrejtve bekötném a kemence kéményébe. Tervezem bővíteni egy csikós tűzhellyel, amit baloldalt fogok megépíteni és annak a füstcsövét bekötöm a kemence kéményébe az előbb említett elrejtéssel, vagyis féltéglákkal körbefalazom.
ZCs! Ha esetleg érdekel egy búbos kemence részletes építési folyamata képekben, akkor privátba küldj egy e-mail címet és megosztom Veled is.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. február 25., szerda 11:07

Egy kéményt javasolnék én is, egyetértve DacaGaby val, tehát rendesen elsőkéményesre megépíteni a búbost, majd a többi berendezést kötni be oldalról ebbe a kéménybe. A kemence kényesebb és sokkal jobb és hatékonyabb megoldás, ha elsőkéményes. A hátsókéményes hatásfoka gyengébb, a tűz nem jár körbe és nem melegíti úgy a tűzteret. Ha meg oldalt van, akkor még rossszabb a helyzet, az csak egy kompromisszum. Annyi biztos, hogy az ajtó feletti magasságban kell lenni, de minél alacsonyabban. Oldalt elhelyezkedőnél nehezen tudom elképzelni a tűz égését és a láng útját. Mit mondjak nem lenne jó ötlet. A kemencénél a felfűtésre és hatékonyságra, és az üzemelésre is hatással van az elhelyezés. A többi berendezésnél igazából a kémény csak a füstelvezetést szolgálja, nincsenek benne nagy trükkök. Ezért érdemes a lényegra, tehát a kemencére fókuszáni.
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. február 25., szerda 11:10

Gaby,

Ha nem kezeled féltve őrzött titokként a képsorozatot, és egy kis hasznos leírást is tudnál mellékelni szívesen feltenném a cikkek közé. Biztosan sokat tudnál vele segíteni másoknak, és az oldal színvonalát is tovább emelné a cikk. ;)
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. február 25., szerda 19:00

Szia Robi!
Hááát jó, legyen. De nem tudom ígérni, hogy hipp-hopp szülök reggelre egy írásos mellékletet, de megpróbálom mihamarabb összeszedni gondolataimat. Igazából egy másik "anyaggal" volt hasonló tervem, kicsit már aktualitását múlta a fotóriportnak a témája, de azért jó lehet valamire. Lényeg az, hogy december 27.-én egy kemencés kirándulást tettünk KemenceDoktorral egy cimborámnál, 4 kemencét néztünk meg.
Hatalmas élményben volt részünk, kirándultunk egy nagyot a pusztában a karácsonyi jólét után kimondottan jólesett a 0°C fokba túrázni.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

ZCs
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 14
Csatlakozott: 2009. február 23., hétfő 16:06

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: ZCs » 2009. február 25., szerda 22:37

Üdvözlet kemencések!

Vettem a tanácsokat, ledöntöttem a papír kemencémet. Már a tervezéskor dilemmáztam a kémény és a kemence viszonyáról, de a legutóbbi hozzászólások meggyőztek: a kemenceszáj közvetlenül a kéménybe legyen bekötve. Ezt az elrendezést támogatja a valamelyik fórumon látott, "a füst útjai" című, kép is.
Ami a falvastagságot illeti megnyugtatott DacaGaby hozzászólása. Ha nálad a 16 cm elegendő hőt képes tárolni órákon át akkor az a +4 cm nálam is elegendő lesz egy malacka megsütéséhez. Egyébként mekkora az általad elkészített kemence belső átmérője a sütőfelület magasságában?

A szögvaskeretes megoldás lehet hogy megteszi, de még majd agyalok rajta. Gondoltam hasonló keretrendszerre, amit cseréppel burkolnák, majd betapasztanám és így alakítanám ki a füst terelőt, de alatta a grillezőt körülépítem lapjára rakott téglával.

Ebben a témában botorkálva, az interneten néhány helyen taglalták az agyag és a só viszonyát. Hagyományosan a tűztér alját sós agyaggal tapasztották ki, ami a só miatt igen csak megkeményedett. Ez így igen hasznos volt hiszen ezen sütötték a kenyeret. Valaki alkalmazta e ezt a módszert, vagy inkább a tégla felületet részesítettétek előnybe?

Nos, újratervezem a berendezést, az anyagbeszerzést pedig már megkezdtem úgyhogy nincs visszaút építkezni kell.

Avatar
Tu-Ja
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 677
Csatlakozott: 2008. július 21., hétfő 13:35

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: Tu-Ja » 2009. február 25., szerda 22:55

Gaby BARÁTOM megy az a gondolat összedés csak kell hozzá egy KIS kemencés pálesz! Nyúlj be érte a spájzba aztán hajrá!
Egy KEMENCÉS LOVAG-nak ez nem okozhat gondot! :lol: :twisted:
Kemence Baráti Üdv.
Tu-Ja
http://www.kemencesmezeskalacs.hu

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. február 26., csütörtök 15:33

ZCs!
Hu! Nem is tudom hányszor írtam már le.......
de azért természetesen leírom még1×
-a kemence szájának magassága: 50cm
-a kemence szájának szélessége: 45cm
-a kemence belső átmérője: 90cm
-a kemence belső magassága: 100cm

Kérdezed a sós anyagból készült kemencefeneket. Megmondom őszintén, nincs ismerőseim körében olyan, akinek ilyen lenne a kemencéje. Én is csak olvastam róla, de valóságban még nem találkoztam vele. Hogyha nagyon eredeti kemencét akarsz építeni és bevállalós vagy, akkor ajánlom figyelmedbe, mert biztos nem rossz, egyenletesen adja le a hőt. De ha a tartósságot vesszük figyelembe, akkor célszerűbb samott vagy tégla feneket készíteni. Nekem 3cm -es samottból készült (a képeken látszik is) tökéletesen működik. Azt hozzáteszem, hogy abban az esetben, ha a kemence tulajdonosa tud fűteni, és lassan, fokozatosan, egyenletesen fűti fel a kemencét. Már elnézést, de ha ész nélkül kohint be valaki és pont kelt tésztát süt, akkor a várható végtermék egy briketthez hasonló termék lesz.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. február 26., csütörtök 15:45

Szia Tu-Ja Barátom!
Mondasz valamit......
Csakhogy ökör iszik magába! :?
Engem éjjeli órákba száll meg az ihlet, bármi nemű munkáról is legyen szó. A csendben, nyugalomban nagyon tudok és szeretek dolgozni. Az elkövetkezendő hétvégén (péntek, szombat) belevetem magam, és összehozom azt a mommentet.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. február 26., csütörtök 17:07

Gaby,

Nem kell sietni, csak úgy mint a kemencével.
Én is voltam gesztenyefesztiválon, készítettem képeket is, de nem volt még türelmem hozzá, hogy összerakjam, lehet majd egyszer, pedig az már jó régen volt...

A sóról. Csak óvatosan. Ahol nincs legalább 600 fok, ott nem fog kiégni és megszilárdulni, ellenben kitűnő lesz, hogy a kemencédet szétbontsa a salétromosodás :!:
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Before
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2008. december 12., péntek 21:23

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: Before » 2009. február 26., csütörtök 18:10

Gesztenyefesztiválos cikket kér a nép!
Mi már öt éve terveztük, hogy elmegyünk, de sose jutottunk el!

nemeth0226
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2009. január 22., csütörtök 17:05

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: nemeth0226 » 2009. február 27., péntek 14:26

A sóról. Csak óvatosan. Ahol nincs legalább 600 fok, ott nem fog kiégni és megszilárdulni, ellenben kitűnő lesz, hogy a kemencédet szétbontsa a salétromosodás :!:[/quote]

Az én kemencémben nincs hőmérő, csak só , de a kiégetés óta semmilyen probléma nincs vele.
Hazudok, nincs tető felette, íyg évente fel kell rakni a külső falát. Ezen kívül semmi gond nincs vele. Imádom!
Jézus?!

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. február 27., péntek 15:19

Before írta:Gesztenyefesztiválos cikket kér a nép!
Mi már öt éve terveztük, hogy elmegyünk, de sose jutottunk el!
Ígérni azt tudok. (Szegény ember az aki már ígérni sem tud.)
Ezen kívül kaptam egyik kollégától képsorozatot kemenceépítésrő, azt is felteszem, én készítettem egy vidót a pizzasütésről (tiszta Paprika TV), Gaby is megküldi majd a szakanyagot, szóval lesz itt sokminden, csak egy kis idő legyen hozzá, meg egy kis kedv, aztán felteszem.

Ja még Túrinstvándiban is voltam, sok kemencét fotóztam, majd egy kritikus cikket is írnék, hogy nem kell kéményt tervezni ...

Ha valakinek van írói vénája, szívesen veszem a cikkeket, lehet azokat hamarabb felteszem :)
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Avatar
Vizipoc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1155
Csatlakozott: 2008. október 14., kedd 10:36

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: Vizipoc » 2009. február 27., péntek 22:25

Üdv kemencesek!
Gesztenyefesztival?
hol?
mikor?
Meseljetek.
K.B üdvözlettel      Vizipoc

Avatar
csigaszeg
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2406
Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: csigaszeg » 2009. február 27., péntek 23:20

Sziasztok :lol:

Gesztenyefesztivál az itt a mi környékünkön van Vas Megyében, Velem nevű
községben minden ősszel :idea: Óriási buli :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Tavaly annyian voltak hogy a rendezők csak álltak és néztek :roll: honnan ez a sok nép :o
Csak éppen gépet nem vittünk magunkal :ugeek: :mrgreen: Ott aztán van minden zizi bambi görögdinnye meg amit csak akartok :!: Idén biztos viszek magammal fotómasinát 8-) 8-) 8-)
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi

ZCs
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 14
Csatlakozott: 2009. február 23., hétfő 16:06

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: ZCs » 2009. február 28., szombat 23:37

Üdv kemencések!

Elnézést, hogy témát török :? de meg kell köszönnöm DacaGaby-nak a képeket. Igazán hasznát vettem a tervezésben. Már többször is vissza-vissza néztem. Előtte kisebb ajtót akartam beépíteni, de amikor láttam, hogy a búbosba jártál sörözni én is megnöveltem a hardwer méreteit :D . Viszont nem láttam a kemenceszáj ajtaját....
Elmentem körülszimatolni az árakat: mifelénk itt a délvidéken kb 1,3 EUR a samottégla darabja, itt egy kis előny szerzett a só.

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. március 1., vasárnap 0:06

A tévőre gondolsz ZCs? Hümmm. Nem is tudom miért maradt le az albumból. Keresek róla képet és felrakom azt is. :)
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
csigaszeg
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2406
Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: csigaszeg » 2009. március 1., vasárnap 0:20

Szia Gabi :!:
Ma itt járt nálam" mmuller "kemencéstársunk, átvette az őt megillető csipkéstárcsát,
mondhatni madarat lehetett volna vele fogatni :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Sokat dumcsiztunk vele jelenről jövőről nagyon szimpi srác. Itt voltak Sárváron ahogy ő írta brüggölni és beugrott érte. ;) ;) ;) ;)
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. március 1., vasárnap 0:39

Nnnaa! Egy újabb személyes kemence barát találkozó! És közös fotó, vagy ilyesmi?
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

richie32
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 757
Csatlakozott: 2008. december 27., szombat 1:27

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: richie32 » 2009. március 1., vasárnap 1:47

szia csigaszeg

remélem az én tárcsámról se feledkeztél meg :lol: :lol: :lol:

k.b.ü. richie
K.B.Ü.
RICHIE

Avatar
csigaszeg
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2406
Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: csigaszeg » 2009. március 1., vasárnap 8:32

Sziasztok DacaGaby és Richie32 :D :D :D :D

Látod Gaby ehhez kell a rutin hogy az embernek nem utólag jusson az eszébe ez a dolog :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Richie32 a tiéd és szamoé is le van gyártva csak el kell juttatnom nektek , az ügyön dolgozom rendesen ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. március 1., vasárnap 11:42

Óóóó iiigeen, én mint öreg rutin! Mikor GépészLaciék beugrottak hozzám karácsony előtt való nap, nemhogy fényképet nem csináltunk, de még a finomságos ajándékát se viszonoztam. :oops: :oops: :oops:
De közeljövőben én is meglepem majd Lacit és viszonozom a kedvességét. ;) ;) ;)
Ha ránk köszöntene már végre valahára a tavasz, egy hétvégén kocsiba ülünk és körbelátogatom a környékbeli kemence barátokat. :D
Bocsesz csocsesz, ez a komment is jobban illett volna a kemence barátok topicba. :roll:
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
szamo
Kemence mester
Hozzászólások: 385
Csatlakozott: 2008. november 22., szombat 14:02

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: szamo » 2009. március 1., vasárnap 19:23

Szia Csigaszeg!

Most megnyugtattál. Jövő hétvégén tudok találkozni a tárcsával, ha sikerül.
Számítok Rád.

Avatar
csigaszeg
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2406
Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: csigaszeg » 2009. március 1., vasárnap 20:48

Szamo :!: :!: :!: :!:
Te melyik irányba jársz a sógorokhoz melózni :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Mert ha ne adj isten sopron felé, onnan csak egy köpés ahol én tengetem az életem. :lol: :lol:

Be tudnál lépni érte és akkor lenne neked is meg richie32 -nek is kézbe lenne a dolog :D :D :D
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi

Before
Kemencefűtő
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2008. december 12., péntek 21:23

Re: A búbos

Hozzászólás Szerző: Before » 2009. március 1., vasárnap 21:27

csigaszeg írta:Szamo :!: :!: :!: :!:
Te melyik irányba jársz a sógorokhoz melózni :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Mert ha ne adj isten sopron felé, onnan csak egy köpés ahol én tengetem az életem. :lol: :lol:

Be tudnál lépni érte és akkor lenne neked is meg richie32 -nek is kézbe lenne a dolog :D :D :D
Akkor magamnak is kérnék egyet, ha csigaszeg és Szamo kemencetársak egyaránt hozzájárulnak! Ha már kis híján szomszédok vagyunk...

Válasz küldése