Kenyérsütés
Kenyérsütés
Tudom, hogy kenyérsütésről már van fent egy nagyon jó videónk, de ismétlés a tudás atyja! (főleg nekem Pestinek!): http://konyha.estiskola.hu/category/kemence/
Kemence Baráti Üdvözlettel: Zozo
Re: Kenyérsütés
Bocsi! de ez tegnap még itt volt! Most meg eltűnt, valami hibát ír ki! Hú de ciki! Bocs Zozo
Kemence Baráti Üdvözlettel: Zozo
- Robrt
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 657
- Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59
Re: Kenyérsütés
Ne aggódj, majd visszajön. Ezt én is ismertem, csak még nem írtram be eddig sehová. Köszönöm, jó tipp.
Robrt
Robrt
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek
Re: Kenyérsütés
Na! Itt van újra!! http://konyha.estiskola.hu/2007/08/05/kenyersutes/
Kemence Baráti Üdvözlettel: Zozo
Re: Kenyérsütés
Sziasztok!
Ma kipróbáltuk az emlitet linken készitet kenyeret és ime a végeredmény.
K:B:Ü: Öregsas
Ma kipróbáltuk az emlitet linken készitet kenyeret és ime a végeredmény.
K:B:Ü: Öregsas
K.B.Ü.
-----------
Öregsas
-----------
Öregsas
Re: Kenyérsütés
Bravó oregsas!! Kíváncsi lennék az ízére meg, hogy meddig áll el? De majd megtudom! Ez most újra erőt adott az építéshez! Bele kell húznom! Köszi Zozo
Kemence Baráti Üdvözlettel: Zozo
Re: Kenyérsütés
Hali!
Sajnos az eltarthatósagáról nem tudok mit mondani, kb 1h alat elfogyot a 2 db 1,5Kg kenyér,
az ize magáért beszélt.
K.B.Ü. Öregsas
Sajnos az eltarthatósagáról nem tudok mit mondani, kb 1h alat elfogyot a 2 db 1,5Kg kenyér,
az ize magáért beszélt.
K.B.Ü. Öregsas
K.B.Ü.
-----------
Öregsas
-----------
Öregsas
Re: Kenyérsütés
Hello,Öregsas és Mindenki!
Nagyon guszta lett a kenyered,biztos finom is!
Ideérzem az illatát!
Csinált már valaki élesztő nélküli kovásszal kenyeret?Mármint csak lisztből,vízből esetleg krumpliból?
Nekem van 1 receptem,2 fajta kovászt kell készíteni és ha beértek,összekeverni.Ez lesz ekkor egy un.alapkovász,melyet lehet tárolni akár hetekig is a hűtőben,majd használat után a belőle készített kovász kb felét újra visszatenni a következő sütésre.
Az az igazság,hogy nekem eddig az ezzel készült kenyér lett a legjobb,bár a kelesztési ideje hosszú és nehezen kiszámítható,mondhatnám,esetleges,de remek íze van a kenyérnek ezzel a módszerrel .
Ha van valami tapasztalatotok ez ügyben,szivesen venném?!
Még 1 fontos kérdés:hány fokon sütitek a kenyeret és meddig?
Üdv:glujzi
Nagyon guszta lett a kenyered,biztos finom is!

Csinált már valaki élesztő nélküli kovásszal kenyeret?Mármint csak lisztből,vízből esetleg krumpliból?
Nekem van 1 receptem,2 fajta kovászt kell készíteni és ha beértek,összekeverni.Ez lesz ekkor egy un.alapkovász,melyet lehet tárolni akár hetekig is a hűtőben,majd használat után a belőle készített kovász kb felét újra visszatenni a következő sütésre.
Az az igazság,hogy nekem eddig az ezzel készült kenyér lett a legjobb,bár a kelesztési ideje hosszú és nehezen kiszámítható,mondhatnám,esetleges,de remek íze van a kenyérnek ezzel a módszerrel .
Ha van valami tapasztalatotok ez ügyben,szivesen venném?!

Még 1 fontos kérdés:hány fokon sütitek a kenyeret és meddig?
Üdv:glujzi
- DacaGaby
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 2290
- Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Re: Kenyérsütés
Szia Öregsas!
Szeretném én is megemelni a kalapom a kenyered és a kenyérsütő tudományod előtt! Gratulálok én is! Szép és gusztusos!
Nyithatnál akár pékséget is!
K.B.Ü.:
Szeretném én is megemelni a kalapom a kenyered és a kenyérsütő tudományod előtt! Gratulálok én is! Szép és gusztusos!
Nyithatnál akár pékséget is!

K.B.Ü.:
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi

DacaGabi

Re: Kenyérsütés
Hali!
Nekem kemencémben 3 helyen van hőfok mérés.
Az első samot és az üveg között van 110 fokos volt.
A második a tévő ajtótól 20cm az aljától 30cm re van 200 fokos volt.
A harmadik hátsó faltól 20cm és az aljától 30cm van és 210 fokos volt.
Igy a sütés idő kb 2 óra volt. Remélem tudtam segiteni glujzi.
K.B.Ü. Öregsas
Nekem kemencémben 3 helyen van hőfok mérés.
Az első samot és az üveg között van 110 fokos volt.
A második a tévő ajtótól 20cm az aljától 30cm re van 200 fokos volt.
A harmadik hátsó faltól 20cm és az aljától 30cm van és 210 fokos volt.
Igy a sütés idő kb 2 óra volt. Remélem tudtam segiteni glujzi.
K.B.Ü. Öregsas
K.B.Ü.
-----------
Öregsas
-----------
Öregsas
- Robrt
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 657
- Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59
Re: Kenyérsütés
Oregsas,
én is gratulálok a szép kenyérhez.
Am,i engem megfogott a sütési idő, ahogy írtad. Én még nem mértem hőmérővel hőfokot, de úgy gondolom 180-200 fok lehet mikor beteszem a kenyeret. Én lisztet szórok a kemence aljára, és ha hamar megfeketedik, akkor nyitott ajtónál várok kicsit. 10 perc múlva újra próba, ha lassan barnul és nem ég meg, mehet a kenyér. Kb. 2-2,5kg-os kenyeret sütök, és 50-60 perc elég neki. Nem száradt ki a kenyered kicsit?
A múltkor fél kiló körüli kenyeret sütöttem 50 percig, az nagyon kiszáradt.
én is gratulálok a szép kenyérhez.
Am,i engem megfogott a sütési idő, ahogy írtad. Én még nem mértem hőmérővel hőfokot, de úgy gondolom 180-200 fok lehet mikor beteszem a kenyeret. Én lisztet szórok a kemence aljára, és ha hamar megfeketedik, akkor nyitott ajtónál várok kicsit. 10 perc múlva újra próba, ha lassan barnul és nem ég meg, mehet a kenyér. Kb. 2-2,5kg-os kenyeret sütök, és 50-60 perc elég neki. Nem száradt ki a kenyered kicsit?
A múltkor fél kiló körüli kenyeret sütöttem 50 percig, az nagyon kiszáradt.
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek
Re: Kenyérsütés
Szia Robrt!
Megnéztem én is a lisztes megoldást ha szép lassan barnul akkor olyan 250 fok van.
Ha feketedik akkor közal van 300 fokhoz.Az első kenyerem nekem is megszáradt, azért
próbáltam alacsonyab hőmérséklet és hosszab idő.Ahhoz hogy puháb legyen a kenyér próbáld meg
tegyél be egy tálba vizet párologtatni vagy néha permetezt meg a kenyeret.Alacsonyab hőfokon azért jobb mert a meleg nem nyomja agyon a kelt tésztát mert a hélya későb keményedik meg,és még tud kelni.
Öregsas
Megnéztem én is a lisztes megoldást ha szép lassan barnul akkor olyan 250 fok van.
Ha feketedik akkor közal van 300 fokhoz.Az első kenyerem nekem is megszáradt, azért
próbáltam alacsonyab hőmérséklet és hosszab idő.Ahhoz hogy puháb legyen a kenyér próbáld meg
tegyél be egy tálba vizet párologtatni vagy néha permetezt meg a kenyeret.Alacsonyab hőfokon azért jobb mert a meleg nem nyomja agyon a kelt tésztát mert a hélya későb keményedik meg,és még tud kelni.
Öregsas
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára oregsas 2008. október 7., kedd 20:37-kor.
K.B.Ü.
-----------
Öregsas
-----------
Öregsas
- Robrt
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 657
- Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59
Re: Kenyérsütés
Kíváncsivá tettél. Közben lett egy hőmérőm, így elvileg meg tudom mérni legközelebb a hőfokot. Csak gondoltam, hogy 200 fok altt lehet, de lehet, hogy több. A vizet még nem próbáltam, de legközelebb teszek be. Nekem akkor is elég 50 perc egy 2,5kg os kenyérhez. Az nem szárad ki ennyi idő alatt, szép aranybarnára sül. Itt van: http://www.kemenceepites.extra.hu/pg006_pop1_020.html
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek
- DacaGaby
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 2290
- Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Re: Kenyérsütés
Robrt!
Miért dugdostad előlünk idáig ezt a gyönyörű kenyeret
De most komolyan! Ez is fantasztikusan gusztusos! Gratula Neked is!!!
Én még nem mertem kenyér projektre vállalkozni, de ha a közeljövőbe lesz hozzá bátorságom, akkor a 220°C -os kemencébe a kenyér mellé teszek be egy kis lábasba vizet. Ezt Aputól hallottam, szépen felhúzza a kenyeret a sütés kezdetén, aztán nem szabad a tévőt levenni egy óráig. Tehát ez nekem mind elmélet. Remélem hamarosan (karácsony körül) gyakorlatban beszámolok az élményekről.
K.B.Ü.:
Miért dugdostad előlünk idáig ezt a gyönyörű kenyeret


De most komolyan! Ez is fantasztikusan gusztusos! Gratula Neked is!!!
Én még nem mertem kenyér projektre vállalkozni, de ha a közeljövőbe lesz hozzá bátorságom, akkor a 220°C -os kemencébe a kenyér mellé teszek be egy kis lábasba vizet. Ezt Aputól hallottam, szépen felhúzza a kenyeret a sütés kezdetén, aztán nem szabad a tévőt levenni egy óráig. Tehát ez nekem mind elmélet. Remélem hamarosan (karácsony körül) gyakorlatban beszámolok az élményekről.
K.B.Ü.:
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi

DacaGabi

- Robrt
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 657
- Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59
Re: Kenyérsütés
Nem dugdosom én. A www.kemenceepites.extra.hu oldalamon a receptek menüben ott van. A recept és a készítés módja is. Csak még lehet nem jártál arra ...
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek
Re: Kenyérsütés
Heló Robrt!
Nagyon jól néz ki a kenyered GRATULÁLOK!!
K.B.Ü.
_______
Öregsas
Nagyon jól néz ki a kenyered GRATULÁLOK!!
K.B.Ü.
_______
Öregsas
K.B.Ü.
-----------
Öregsas
-----------
Öregsas
Re: Kenyérsütés
Hali Robrt. Első lépcsőben Gratulálok a kívánatos kenyeredhez. Másodsorban - a kenyérlapátot hol!?- tudom beszerezni, a többi ezközökkel eggyütt. Köszi.Csabi57.
- Robrt
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 657
- Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59
Re: Kenyérsütés
Én nagymamámtól szereztem a fa sütőlapátot. 50 évet csücsült a padon, én megtaláltam és nekemadta. Utána nyeleztettem fel asztalossal. A pizzasütő lapát ami rozsdamentes acél fejjel készült, egy lakatos készítette. Valahol készen is lehet biztosan kapni. Gondolom vásárokban...
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek
Re: Kenyérsütés
Itt szép dolgokat lehet kapni: http://www.famuves.hu/album2/pages/peklapat.htm van itt fatál, lapát, stb. Köszi Zozo
Kemence Baráti Üdvözlettel: Zozo
Re: Kenyérsütés
Szia Zozo. Köszönöm az infót. Csabi57
Re: Kenyérsütés
Sziasztok!
Egy új tag vagyok itt köztetek, Gál Roland, alias saskakas zala megyéből.
Szeretném megosztani veletek a második kenyérsütésünk eredményét, eredményeit képekben. Remélem elnyeri tetszésetek!
Egy új tag vagyok itt köztetek, Gál Roland, alias saskakas zala megyéből.
Szeretném megosztani veletek a második kenyérsütésünk eredményét, eredményeit képekben. Remélem elnyeri tetszésetek!
- Csatolmányok
-
- kenyer_04_forum.jpg (44.41 KiB) Megtekintve 32556 alkalommal
-
- kenyer_01_forum.jpg (44.98 KiB) Megtekintve 32480 alkalommal
üdv: Saskakas
- DacaGaby
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 2290
- Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Re: Kenyérsütés
Gratulálok! Nagyon guszta kis cipók! Hagyományosan, kovásszal készült?
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi

DacaGabi

Re: Kenyérsütés
Szia DacaGaby!
Köszönöm!
Igen, hagyományosan kovásszal készült. 6 kg lisztből dagasztva majd egy órán keresztül. Újabb egy óra hosszat hagytuk kelni, majd ment a kemencébe 180°-on kb 70-80 percig. Kicsit eldeformálódtak a sütés közben, de ettől csak gusztusosabbak lettek szerintem.
Köszönöm!
Igen, hagyományosan kovásszal készült. 6 kg lisztből dagasztva majd egy órán keresztül. Újabb egy óra hosszat hagytuk kelni, majd ment a kemencébe 180°-on kb 70-80 percig. Kicsit eldeformálódtak a sütés közben, de ettől csak gusztusosabbak lettek szerintem.

üdv: Saskakas
- DacaGaby
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 2290
- Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Re: Kenyérsütés
Szívesen megkóstolnám, kacsazsírral megkenve + egy kis dézsába savanyított káposzta.........
Talán már olvastad, én még nem mertem belevágni, de nagyon tervezem. Azért érdeklődtem.

Talán már olvastad, én még nem mertem belevágni, de nagyon tervezem. Azért érdeklődtem.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi

DacaGabi

-
- Kemencefűtő segéd
- Hozzászólások: 19
- Csatlakozott: 2008. október 14., kedd 11:57
Re: Kenyérsütés
Sziasztok!
Én holnapra tervezem az első kenyérsütést, izgulok nagyon, de lesz ami lesz.
megértem 46 tavaszt de még nem kellett kidobni semmit amit sütöttem főztem, úgy hogy akármilyen is lesz megesszük:))))
Egy dolgot viszont nem értek, mikor itt mondják többen, hogy ennyi fok meg annyi fok.
Valamilyen hőmérővel méritek a kemencében? Az az igazság, mi általában úgy fűtünk, hogy az elején kormos lesz a kemence oldala, amikor az visszaég, a felülete kb 400-500 fokot kapott, mert a kerámiázásból tudom hogy akkor ég vissza. De hogy akkor a valós hőfok mennyi lehet a kemencében fogalmam sincs. És akkor bepakolunk. Még egyet nem tudok, a kenyér mellett is kell benthagyni parazsat?
Üdv Zsu
Én holnapra tervezem az első kenyérsütést, izgulok nagyon, de lesz ami lesz.
megértem 46 tavaszt de még nem kellett kidobni semmit amit sütöttem főztem, úgy hogy akármilyen is lesz megesszük:))))
Egy dolgot viszont nem értek, mikor itt mondják többen, hogy ennyi fok meg annyi fok.
Valamilyen hőmérővel méritek a kemencében? Az az igazság, mi általában úgy fűtünk, hogy az elején kormos lesz a kemence oldala, amikor az visszaég, a felülete kb 400-500 fokot kapott, mert a kerámiázásból tudom hogy akkor ég vissza. De hogy akkor a valós hőfok mennyi lehet a kemencében fogalmam sincs. És akkor bepakolunk. Még egyet nem tudok, a kenyér mellett is kell benthagyni parazsat?
Üdv Zsu
- DacaGaby
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 2290
- Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Re: Kenyérsütés
Szia Zsuzsi!
Igen, hőmérővel tájékozódunk a hőmérséklet felől. A parazsat pedig ki kell venni, sőt ki kel seperni, esetleg vizes ruhával ki is törölni a kemence fenekét, hogy ne ragadjon bele a hamu. Apu szerint tanácsos egy kisebb lábasba vizet is berakni, vagy bevetés előtt bespriccelni a kemencébe néhány "pofa" vizet. A gőz szépen felhozza a kenyeret.
Nekem még csak elmélet, de biztos, hogy fogom alkalmazni ha oda kerül a sor.
Igen, hőmérővel tájékozódunk a hőmérséklet felől. A parazsat pedig ki kell venni, sőt ki kel seperni, esetleg vizes ruhával ki is törölni a kemence fenekét, hogy ne ragadjon bele a hamu. Apu szerint tanácsos egy kisebb lábasba vizet is berakni, vagy bevetés előtt bespriccelni a kemencébe néhány "pofa" vizet. A gőz szépen felhozza a kenyeret.
Nekem még csak elmélet, de biztos, hogy fogom alkalmazni ha oda kerül a sor.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi

DacaGabi

- Robrt
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 657
- Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59
Re: Kenyérsütés
Kesves Saskakas!
Gratulálok a kenyérhez, nagyon szépek. A pontos receptet és elkészítést meg tudod adni. Az izgat engem...
Gratulálok a kenyérhez, nagyon szépek. A pontos receptet és elkészítést meg tudod adni. Az izgat engem...
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek
Re: Kenyérsütés
Kedves Robrt!
Köszönöm!
A kenyér receptjét az ezen fórumon talált videós kenyérsütéses link alapján lestük el, majd alkalmaztuk!
http://konyha.estiskola.hu/2007/08/05/kenyersutes/
A különbség, hogy mi a 4 kg helyett 6 kg lisztből készítettük el, és ennek arányában növeltük a só és a víz mennyiségét.
Nélküled nem sikerült volna, mivel a http://www.kemenceepites.extra.hu oldalon található építési leírásod alapján készítettük a saját kemencénket!
Szeretném is megkérdezni Tőled, hogy az építés közben készített fényképes dokumentációt közzé tudjuk e tenni itt a fórumon?
Köszönöm!
A kenyér receptjét az ezen fórumon talált videós kenyérsütéses link alapján lestük el, majd alkalmaztuk!

http://konyha.estiskola.hu/2007/08/05/kenyersutes/
A különbség, hogy mi a 4 kg helyett 6 kg lisztből készítettük el, és ennek arányában növeltük a só és a víz mennyiségét.
Nélküled nem sikerült volna, mivel a http://www.kemenceepites.extra.hu oldalon található építési leírásod alapján készítettük a saját kemencénket!
Szeretném is megkérdezni Tőled, hogy az építés közben készített fényképes dokumentációt közzé tudjuk e tenni itt a fórumon?
üdv: Saskakas
Re: Kenyérsütés
Ez úton szeretném közzéadni kenyérsütési tapasztalataimat.
Kb 2 éves gyakorlás 19 hónap villanytűzhely és május óta végre kemence.
recept 1 kg lisztre számolva:Kb 1.5 kg kenyér lesz belőle:
1,5 dkg élesztő
6 dl víz
1 kanál só
1 kanál sikér
Sötés előtti napon kenyérhez szükséges élesztőt, és a felhasználandó vízmennyiség felét öszzekeverem annyi liszttel, hogy palacsintatészta állagú kovászt kapjak. Másnap a fenn maradó liszttel a sikért szárazon összekeverem, majd fennmaradó langyos vízben a sót feloldom. Ezt követően az összes hozzávalót jól megdagasztom fateknőben Kb 10-30 percig - kenyérnagyságtól függően. A jól felfűtött kemencéből a parazsat hamut kihúzom, de az előte előtt belülről kb 5-6 maréknyit otthagyok. Bevetés előtt kb 5-10 perccel a tésztát átgyúrom és formálom, majd egy helyt bevágom. Ezt követően bevetem a 230-250- fokos kemencébe. A sütési idő a követkzőképpen alakul:
1 kg lisztből készült kenyérnél 45-55 perc
4 kg -nál kb 3 óra
Az íze kiváló és ruhába tárolva még egy hét után is puha fogyasztható és nem penészedik , 10 naposan bundáskenyérnek pirítósnak tökéletes.
Kb 2 éves gyakorlás 19 hónap villanytűzhely és május óta végre kemence.
recept 1 kg lisztre számolva:Kb 1.5 kg kenyér lesz belőle:
1,5 dkg élesztő
6 dl víz
1 kanál só
1 kanál sikér
Sötés előtti napon kenyérhez szükséges élesztőt, és a felhasználandó vízmennyiség felét öszzekeverem annyi liszttel, hogy palacsintatészta állagú kovászt kapjak. Másnap a fenn maradó liszttel a sikért szárazon összekeverem, majd fennmaradó langyos vízben a sót feloldom. Ezt követően az összes hozzávalót jól megdagasztom fateknőben Kb 10-30 percig - kenyérnagyságtól függően. A jól felfűtött kemencéből a parazsat hamut kihúzom, de az előte előtt belülről kb 5-6 maréknyit otthagyok. Bevetés előtt kb 5-10 perccel a tésztát átgyúrom és formálom, majd egy helyt bevágom. Ezt követően bevetem a 230-250- fokos kemencébe. A sütési idő a követkzőképpen alakul:
1 kg lisztből készült kenyérnél 45-55 perc
4 kg -nál kb 3 óra
Az íze kiváló és ruhába tárolva még egy hét után is puha fogyasztható és nem penészedik , 10 naposan bundáskenyérnek pirítósnak tökéletes.
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!
Re: Kenyérsütés
Üdv schubert.
A sikért honnan veszed? Nálunk a kenyér két napnál tovább nem marad. Ügyanis elfogy.
De nekem azt mondta egy idős rokonom,hogy a kenyeret kétszer kell dagasztani és akkor is finom és laza lesz az állaga.vagyis: bedagasztod, hagyod megkelni majd újra átdagasztod. Ha másodjára is megkelt akkor formázzuk és sütjük. De sikért nem használunk hozzá.
A sikért honnan veszed? Nálunk a kenyér két napnál tovább nem marad. Ügyanis elfogy.
De nekem azt mondta egy idős rokonom,hogy a kenyeret kétszer kell dagasztani és akkor is finom és laza lesz az állaga.vagyis: bedagasztod, hagyod megkelni majd újra átdagasztod. Ha másodjára is megkelt akkor formázzuk és sütjük. De sikért nem használunk hozzá.
K.B.Ü.
-----------
Öregsas
-----------
Öregsas
Re: Kenyérsütés
A sikért bioboltban veszem, de nem feltétlenül szükséges, lisztjavítás a célja. A liszt minőségét a sikértartalma adja meg.
Én a második dagasztást követően nem szoktam kelni hagyni max 10 perc, de ez már formázott alakban kel. Sajnos jártam már úgy, hogy 30-40 percet is kelt formázottam és úgy vetettem be, de ekkor összesett, és lapos lett a kenyér.
Én egy héten egyszer sütök ekkor akkora mennyiséget próbálok sütni hogy a következő hétig kitartson.
én is üdvözöllek. ez az elejéről lemaradt.
Én a második dagasztást követően nem szoktam kelni hagyni max 10 perc, de ez már formázott alakban kel. Sajnos jártam már úgy, hogy 30-40 percet is kelt formázottam és úgy vetettem be, de ekkor összesett, és lapos lett a kenyér.
Én egy héten egyszer sütök ekkor akkora mennyiséget próbálok sütni hogy a következő hétig kitartson.
én is üdvözöllek. ez az elejéről lemaradt.
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!
- DacaGaby
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 2290
- Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30
Re: Kenyérsütés
Hoppá! Egy közeli szomszéd! Üdvözöllek Schubert!
Lehetek pofátlan? Én még nem sütöttem kenyeret, zéró tapasztalatom van kenyér ügyben. Lehetne arról szó, hogy egyszer megkóstoljam az általad készített kenyeret?
Lehetek pofátlan? Én még nem sütöttem kenyeret, zéró tapasztalatom van kenyér ügyben. Lehetne arról szó, hogy egyszer megkóstoljam az általad készített kenyeret?
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi

DacaGabi

Re: Kenyérsütés
A mai csokor! 
(a sör a viszonyítás miatt van a képen . .
)

(a sör a viszonyítás miatt van a képen . .

- Csatolmányok
-
- IMG_0760_kicsi.jpg (40.61 KiB) Megtekintve 22594 alkalommal
-
- IMG_0757_kicsi.jpg (40.05 KiB) Megtekintve 22522 alkalommal
üdv: Saskakas
- Robrt
- Tiszteletbeli kemencebence tag
- Hozzászólások: 657
- Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59
Re: Kenyérsütés
Saskakas,
Újra nagyon szépek lettek a kenyerek!
Ti milyen lisztet használtok?
Azt vettem észre, hogy a kenyér íze is más, ha más lisztet használok.
Pl. én szeretem a Cerbona Alba Búza fonomlisztet BL-55. Ezt használom pizzához is.
A kemencéről készített fotókat inkább a képtárba töltsd fel ide: http://www.kemencebence.hu/foto/
De ha ambíciót érzel egy cikk írásához, mi megfelelően részletes, magyarázó, tervekkel ellátott és sok okossággal, akkor a kész cikket megjelenítem a kemencebencén a cikkek között
A lényeg ebben az esetben, hogy kerek legyen.
Újra nagyon szépek lettek a kenyerek!
Ti milyen lisztet használtok?
Azt vettem észre, hogy a kenyér íze is más, ha más lisztet használok.
Pl. én szeretem a Cerbona Alba Búza fonomlisztet BL-55. Ezt használom pizzához is.
A kemencéről készített fotókat inkább a képtárba töltsd fel ide: http://www.kemencebence.hu/foto/
De ha ambíciót érzel egy cikk írásához, mi megfelelően részletes, magyarázó, tervekkel ellátott és sok okossággal, akkor a kész cikket megjelenítem a kemencebencén a cikkek között

Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek
Re: Kenyérsütés
Köszönöm Robrt!
A felhasznált lisztek: 4 kg 80-as sikér tartalmú kenyérliszt és 2 kg BL-55-ös
A felhasznált lisztek: 4 kg 80-as sikér tartalmú kenyérliszt és 2 kg BL-55-ös
üdv: Saskakas
Re: Kenyérsütés
Üdv Dacagaby!
Legközelebbi kenyérsütésem nov. 3.-án a délutáni órákban lesz amennyiben, ráérsz szivesen megmutatom amit eddig tanultam a témában, persze forró cipó nélkül meg nem engedlek el.
30/3837613 -on a továbbiakat meg tudjuk beszélni.
Üdv. a szomszéd város kemencés lakója.
Legközelebbi kenyérsütésem nov. 3.-án a délutáni órákban lesz amennyiben, ráérsz szivesen megmutatom amit eddig tanultam a témában, persze forró cipó nélkül meg nem engedlek el.
30/3837613 -on a továbbiakat meg tudjuk beszélni.
Üdv. a szomszéd város kemencés lakója.
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!
-
- Kemencefűtő segéd
- Hozzászólások: 19
- Csatlakozott: 2008. október 14., kedd 11:57
Re: Kenyérsütés
Sziasztok!
Mi is túl vagyunk az első kenyéren, nem könnyű feladat. A nagymamám mindíg azt mondta anyukámnak, addíg kell dagasztani amíg nem csepeg az isztergye, nekem 10 perc után gyöngyözött a homlokom, kérdeztem is hogy már kész?:)), de még nem volt az.
Szerintünk jól sikerült, nem lett olyan habos babos, mert fele arányban teljes kiörlésű lisztből csináltuk, ezért kicsit tömörebb, de nagyon finom lett. Nem tudom, hogy a héjának is ilyennek kell-e lennie, mert kicsit keményebb volt, de másnapra még jobb lett. Fürdettük, vieslábast tettünk mellé, a hőfokot nem tudom, kb 50 perc alatt lett kész. Felrakok majd képeket.
Sütünk még az bizonyos!
Baráti üdv.
Zsu
Mi is túl vagyunk az első kenyéren, nem könnyű feladat. A nagymamám mindíg azt mondta anyukámnak, addíg kell dagasztani amíg nem csepeg az isztergye, nekem 10 perc után gyöngyözött a homlokom, kérdeztem is hogy már kész?:)), de még nem volt az.
Szerintünk jól sikerült, nem lett olyan habos babos, mert fele arányban teljes kiörlésű lisztből csináltuk, ezért kicsit tömörebb, de nagyon finom lett. Nem tudom, hogy a héjának is ilyennek kell-e lennie, mert kicsit keményebb volt, de másnapra még jobb lett. Fürdettük, vieslábast tettünk mellé, a hőfokot nem tudom, kb 50 perc alatt lett kész. Felrakok majd képeket.
Sütünk még az bizonyos!
Baráti üdv.
Zsu
Re: Kenyérsütés
Üdv. mindenkinek!
A legfrissebb művemet , mely még langyos megpróbálom képi formába önteni és ezáltal közre adni.
A legfrissebb művemet , mely még langyos megpróbálom képi formába önteni és ezáltal közre adni.
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!