Kenyérsütés

Mindenféle finomságok receptjei és elkészítési módjai
Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. szeptember 3., csütörtök 12:28

Az utánpótlás nevelése elkezdődött!!!!!!!!!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
KORomTALAN
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: KORomTALAN » 2009. szeptember 3., csütörtök 12:58

Sza Schubert,

Azééé a mester az mester...
Újabb célokat dobsz elénk :lol: de ez így van rendben.
Én is tervezem átlépni a 2 kb per cipó határt, mert azt mondják az "öregek" hogy minél nagyobb a tömeg, annál jobban feljön a kenyér sülés közben,
Ezt Te is meg tudod erősíteni?

Még egy kérdés... a kovászt mindig a vízmennyiség felével indítod?
Köszönöm

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. szeptember 3., csütörtök 15:03

Nagy vagy Subi!!!! :D :D :D
Gondolom nem csak gyönyörűek azok a kenyerek, hanem ugyanolyan finomak is mint az a kenyér amit már kóstoltam!!!
Egy szakmai kérdés: a paradicsom főzésnél az előtétet teljesen felraktad, vagy hagytál egy kicsi rést? Mert ugye csak gőzzé válik az a víz, ami kifő a paradicsomból.........
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. szeptember 3., csütörtök 16:43

Üdv. KORomTALAN és GABY!

Kérdéseitekre válaszolva:

KORomTALAN: nagyobb tömeg magasabb kenyér - tapasztaltom szerint igaz, ha optimális minden, mert sütöttem én már nagytömegű 3 kg-4 kg os laposkenyeret is.

Én általában 8-10 kg lisztből készítek kenyeret és kb 2-2,5 liter vizet és 2 kg lisztet készítek el kovásznak, de szerintem lehet nagyobb mennyiséget is elkészíteni, nállam már ez így alakult ki.

Gaby: megítélésem szerint még az általad kóstoltól egy kicsit finomabb is.

paradicsom: igen egy nagyon minimális rést hagytam, hogy a gőz könnyebben tudjon távozni. éppen ma készült belőle paradicsomleves és isteni íze volt.

Üdv. Subi!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
KORomTALAN
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: KORomTALAN » 2009. szeptember 3., csütörtök 21:10

Köszönöm Schubert,

Most megleptél, mert azt hittem, a lapos kenyér csak az én "kiváltságom" :lol:
Fogok próbálkozni nagy veknikkel, és beszámolok.

Addig sok kemence-meleget és a frissen sűlt kenyerek illatát kivánom minden eltökéltnek!
Attila

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. szeptember 3., csütörtök 22:45

Üdv. KORomTALAN!

Hát igen a tanulópénzt meg kellett fizetnem ahhoz, hogy most ilyen kenyereket süthessek, igaz még nem mindíg kifogástalan esztétikailag, hol egy kicsit laposabb hol magasabb de mindíg ehető.


A beszámolót meg várom, sok sikert hozzá!!!!!!!!


Üdv. Schubert!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

jkalocsa
Kemencefűtő
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2009. április 19., vasárnap 10:29

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: jkalocsa » 2009. szeptember 4., péntek 11:45

Sziasztok,

arra gondoltam, hogy a következö kenyérsütésnél kb féluton ismételten megkenek vizzel egy kenyeret a sok közül, talán így még vékonyabb lesz a héjja.
:?: Próbálkozott esetleg valaki hasonló módszerrel ? :?:
Természetesen lábasban vizet is szoktam berakni a kenyerek közé, de még így is túl vastagnak találom a kenyereim héjját :( , de ettöl eltekintve eddig szépen megkeltek :D .

Most hétvégén Thebaker receptjét szertném kiprószálni.

Üdv
Kalo

Avatar
Misi
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2008. december 12., péntek 21:50

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Misi » 2009. szeptember 8., kedd 22:19

Üdv:Mindenkinek!
Segitsetek a tanácsotokat szeretném kérni a hétvégén megsütöttem az első kenyeret a kemencémben de nem igazán az lett amit vártam.
A recepet ugyan az volt mint az eti iskolában lévő leirásban csak az arányok voltak kevesebbek tanulósütésnek 3 kg liszt lett felhasználva,alapos dagasztás után kb.50 perig kelt a tészta.Azután kiszagatva és átformázva még kb35 percet kelt a szakajtóban gyönyörüen meg is kelt szépen feljött.A sütölapátra téve összeesett és azután a kemencébe téve sem jött fel lapos maradt.A kemencébe egy edénybe tettem vizet a gőzképződés miatt a hőmérséklet is jó volt szerintem mert a liszt próba szépen lassan pirult aranybarnára.
Na és a kérdés mit ronthattam el? :(
A kenyerek kb 55. percig sültek nem égtek meg és szép vékony volt héjuk is de picit sürük is voltak.A súlyuk 2.2 és 2.1 kg.
A Kenyér 2.0.jpg csatolmány már nem érhető el.
A Kenyér 2.0.jpg csatolmány már nem érhető el.
Azt vártam volna hogy szép magosak és picit likacsosak lesznek akár Schubert barátunké.
Várom válaszaitokat.
Üdv:Misi
Csatolmányok
Kenyér 2.0.jpg
Kenyér 2.0.jpg (49.61 KiB) Megtekintve 2133 alkalommal
Kenyér 1.0.jpg
Kenyér 1.0.jpg (49.49 KiB) Megtekintve 2132 alkalommal

Avatar
Döme
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 28
Csatlakozott: 2009. augusztus 31., hétfő 22:16

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Döme » 2009. szeptember 8., kedd 22:24

Mi is hasonlóan jártunk épp ma,pedig vettem sikért is. :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Thebaker
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 14
Csatlakozott: 2009. május 28., csütörtök 12:43

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Thebaker » 2009. szeptember 9., szerda 9:28

Üdv Misi!

Az én véleményem szerint a Te kenyered túl gyorsan kelt meg, az élesztő hamar "kifújta" magát és már nem volt ereje az élesztőnek a kemencében tovább hajtani.
Okai lehetnek:
- túl sok élesztő,
- túl meleg dagasztóvíz

Üdv: Thebaker

Avatar
Misi
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2008. december 12., péntek 21:50

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Misi » 2009. szeptember 9., szerda 21:45

Thebaker írta:Üdv Misi!

Az én véleményem szerint a Te kenyered túl gyorsan kelt meg, az élesztő hamar "kifújta" magát és már nem volt ereje az élesztőnek a kemencében tovább hajtani.
Okai lehetnek:
- túl sok élesztő,
- túl meleg dagasztóvíz

Üdv: Thebaker
Szia Thebaker!
A dagasztóviz szobahőmérsékletű volt.Élesztőt pedig 1 kg liszthez 1.5 dkg volt az arány az élesztőt kevés viz pici cukor és liszt keverékében oldottam fel kovásznak kb 4 órát érlelődött, ez a keverék ment a lisztbe természetesen az arányokat betartva.
Szerintem a hiba ott volt hogy a második kelés túl soká tartott.
De majd legközelebb jobb lessz.
K:B:Ü: Misi :D

Avatar
KORomTALAN
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: KORomTALAN » 2009. szeptember 10., csütörtök 8:56

Szia Misi,

Habár nem tudom a tutit :oops: azt viszont igen, hogy az első igazán jó kenyerem esetében a második kelesztés elmaradt, a Schubert iránymutatása alapján addig pihentek a veknik, amíg ki nem szaggattam mindet, utána mentek a kemecébe.
Valaki más - tőlem okosabb ember meg azt tanácsolta, hogy egyszerre csak egyvalamit változtassak, mert egyébként nem tudom, hogy mitől lett jobb vagy rosszabb.
Próbáld ki, és számolj be az eredményről... :bo

Avatar
Robrt
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 657
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 17:59

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Robrt » 2009. szeptember 10., csütörtök 14:20

Koromtalan hozzászólásával egyetértek. Ha másodszor sokáig kel, akkor teljesen kikel magából és a kemencében már nem dagad, sűrű lesz. Másodikra elég a kemencében történő kelés. Lehet meköveztek, de én ritkán sütök kenyeret kemencében, mert macerás. Kenyérsütőben 2 óra összesen előkészülettől. A normál program 4 óra, de a gyors program, ahol nem kel olyan sokat az 2 óra. Itt is az a tapasztalat, hogy sokkal jobb a gyors program. Jobban feljön a kenyér, jobb az állaga.
A kemencénél ugyanezt tapasztaltam...
Robrt
http://www.kemencebence.hu - kemenceépítés amatőröknek

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. szeptember 11., péntek 22:59

Üdv. Misi!

Én is csak megerősíteni tudom az előttem szólókat-bevetés előtt túl sokáig kelt a tésztád.

Sajnos én is jártam már így, de ez ne szomorítson el a további kenyérsütéstől,mert ha egyszer úgy igazán összejön minden az kárpótolni fagj ja az előzőekben elszenvedett sikertelenségeket, úgyhogy csak előre ezen az úton és ne add fel soha!!!

üdv. Schubert!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
Misi
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2008. december 12., péntek 21:50

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Misi » 2009. szeptember 14., hétfő 21:57

Üdv Mindenkinek!
Most egy kicsit változtattam a kelési időn az első kelés kb.50 percig tartott szépen feljött azután ki
Állatok és a kemence 1 149 01.jpg
Állatok és a kemence 1 149 01.jpg (49.1 KiB) Megtekintve 1948 alkalommal
szaggatás és formázás.
Majd kb10 perc pihenő és ment a kemencébe és hogy ne féljenek a kenyerek 2 db kolbásszal töltött kis kenyérke is velük tartott. A kenyerek 55 a kolbászosok kb.40 percet töltöttek bent.
A végeredmény láttán voltám örülés nem is kevés :bol :bol hétvégén megint ismétlés.
Köszönöm mindenkinek a jótanácsokat. :ty :ty :ty
K:B:Ü:Misi
Csatolmányok
Állatok és a kemence 1 150 01.jpg
Állatok és a kemence 1 150 01.jpg (48.63 KiB) Megtekintve 1950 alkalommal
Állatok és a kemence 1 145 01 01.jpg
Állatok és a kemence 1 145 01 01.jpg (50.79 KiB) Megtekintve 1942 alkalommal

Avatar
aquadigio
Kemence mester
Hozzászólások: 537
Csatlakozott: 2009. március 14., szombat 15:21

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: aquadigio » 2009. szeptember 14., hétfő 22:09

:o :o :nya :o ez a kenyér tényleg ott van,receptet!! :enne .Király!
Mert mindenki a maga kemencéjének a pogácsa!
Hagyj fel azzal, hogy arra panaszkodsz a te Istenednek, hogy mekkora vihar vesz körül. Inkább mondd a te viharodnak, hogy mekkora Isten áll mögötted.
Asyron

http://fazekasmester.5mp.eu/

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. szeptember 14., hétfő 22:25

Üdv. Misi!

GRRRatula!!!!!! Nagyon szép lett a kenyered!!!!

Úgy veszem észre kárpótolt mindenért a legújabb sütésed.
Igaz milyen jó érzés mikor kinyitod - várakozással teli - a kemence ajtót, és ilyen csadák mosolyagnak rád, mint a mostani kenyereid?

Csak így tovább!!!!!!!


Üdv. Schubert!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
Papi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1357
Csatlakozott: 2009. május 25., hétfő 19:34

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Papi » 2009. szeptember 15., kedd 9:39

Szia Misi!

Csatlakozom az előttem szólókhoz.
Csodásak lettek a kenyereid, GRATULÁLOK! :k
K.B.Ü. Papi (aki születésekor a 3 333 162 411. ember volt a földön)
1.§ Amit ma megsüthetsz, ne halaszd holnapra!
2.§ A kemencézés legfontosabb eszköze a dugóhúzó!

Avatar
csokiati
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1029
Csatlakozott: 2009. június 5., péntek 23:29

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: csokiati » 2009. szeptember 15., kedd 13:38

Misi írta: Segitsetek a tanácsotokat szeretném kérni a hétvégén megsütöttem az első kenyeret a kemencémben de nem igazán az lett amit vártam.
A recepet ugyan az volt mint az eti iskolában lévő leirásban csak az arányok voltak kevesebbek tanulósütésnek 3 kg liszt lett felhasználva,alapos dagasztás után kb.50 perig kelt a tészta.Azután kiszagatva és átformázva még kb35 percet kelt a szakajtóban gyönyörüen meg is kelt szépen feljött.A sütölapátra téve összeesett és azután a kemencébe téve sem jött fel lapos maradt.A kemencébe egy edénybe tettem vizet a gőzképződés miatt a hőmérséklet is jó volt szerintem mert a liszt próba szépen lassan pirult aranybarnára.
Na és a kérdés mit ronthattam el? :(
A kenyerek kb 55. percig sültek nem égtek meg és szép vékony volt héjuk is de picit sürük is voltak.
Szia Misi :!:

Ne aggódj, én is ugyan így jártam. Azt írod, hogy a következő sütésnél csak annyit változtattál, hogy kiszaggatás és formázás után csak kb. 10 percet hagytad kelni? Ezt én is kipróbálom a következő sütésnél.
Üdv: Csoki

Akit a kemence füstje megcsapott!
----> Így készült a kemencém <----

Avatar
Döme
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 28
Csatlakozott: 2009. augusztus 31., hétfő 22:16

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Döme » 2009. szeptember 26., szombat 20:40

Úgynéz ki mostmár ehető a kenyér :bol :bol :bol :bol :bol
Nagyon lényeges a liszt honnan származik nameg kis sikér is segített. 2 db kiló körűli sikerült.
Csatolmányok
20090926(003).jpg
Végre ehetőőő
20090926(003).jpg (43.75 KiB) Megtekintve 944 alkalommal

Avatar
retro
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2009. szeptember 2., szerda 20:43

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: retro » 2009. október 24., szombat 22:54

Sziasztok!
A kenyérsütés nem 1szerű művelet!
A sok laposkenyér után 1öregasszony végre megkegyelmezett és adott egy használható receptet.
Kovász:2kg 80-as liszt
2,5dkg élesztő
1l víz +-5%
6-8 óra pihenő
Kenyér tészta:2kg 50-es liszt
2kg 80-as liszt
15dkg só
5dkg élesztő
2l víz (langyos)+-5% 1óra pihi.
kb 8kg kenyér várható. nekem elfogadhatóan sikerültek.(persze láttam itt már szebbeket is)
Csatolmányok
keny2.jpg
nem az elsö próbálkozás
keny2.jpg (30.16 KiB) Megtekintve 1646 alkalommal
keny1.jpg
és nem a második próbálkozás
keny1.jpg (28.31 KiB) Megtekintve 1648 alkalommal
Ha a kemence meleg a kedvem remek!

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. október 24., szombat 23:05

Gratulálok Retro!!!!
Gyönyörűek!!!
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

puzsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 672
Csatlakozott: 2009. május 1., péntek 22:18

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: puzsi » 2009. október 25., vasárnap 14:04

retro írta:Sziasztok!
A kenyérsütés nem 1szerű művelet!
A sok laposkenyér után 1öregasszony végre megkegyelmezett és adott egy használható receptet.
Kovász:2kg 80-as liszt
2,5dkg élesztő
1l víz +-5%
6-8 óra pihenő
Kenyér tészta:2kg 50-es liszt
2kg 80-as liszt
15dkg só
5dkg élesztő
2l víz (langyos)+-5% 1óra pihi.
kb 8kg kenyér várható. nekem elfogadhatóan sikerültek.(persze láttam itt már szebbeket is)
Mi az,hogy elfogadhatóak,gyönyörűek!Szívből gratulálok! :k :k :k
Ha van kemencéd,nagy bajod nem lehet.Üdvözlet mindenkinek!Puzsi

Avatar
retro
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2009. szeptember 2., szerda 20:43

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: retro » 2009. október 25., vasárnap 17:17

Szia Misi!
A kenyereid gyönyörűek nagyon szép magasra felkeltek!
Ha meg osztanád a részletes receptet nagyon örülnék.
Ki próbálnám, az én kenyereimet kicsit sűrűnek találom.
Köszönöm.
Ha a kemence meleg a kedvem remek!

Avatar
Papi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1357
Csatlakozott: 2009. május 25., hétfő 19:34

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Papi » 2009. október 25., vasárnap 17:52

Szia Retro!

:k :k
Nagyon szépek a kenyereid, GRATULA!!!
K.B.Ü. Papi (aki születésekor a 3 333 162 411. ember volt a földön)
1.§ Amit ma megsüthetsz, ne halaszd holnapra!
2.§ A kemencézés legfontosabb eszköze a dugóhúzó!

Avatar
csokiati
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1029
Csatlakozott: 2009. június 5., péntek 23:29

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: csokiati » 2009. október 25., vasárnap 18:48

Retro!

Tényleg nagyon szépek. Én is szívesen fogadok mindenkitől már jól bevált kenyér receptet. A 8 kiló nekem nagyon sok, nálunk 1 hét alatt max. 2-3 kiló fogy el.
Üdv: Csoki

Akit a kemence füstje megcsapott!
----> Így készült a kemencém <----

Avatar
Maxigáz
Kemencefűtő
Hozzászólások: 125
Csatlakozott: 2009. szeptember 2., szerda 20:48

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Maxigáz » 2009. október 25., vasárnap 21:37

Nem baj Csokiati!
Nyugodtan süssétek meg. A többit megesszük mi. :))) :)))
csokiati írta:Retro!

Tényleg nagyon szépek. Én is szívesen fogadok mindenkitől már jól bevált kenyér receptet. A 8 kiló nekem nagyon sok, nálunk 1 hét alatt max. 2-3 kiló fogy el.
KBÜ Maxigáz

puzsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 672
Csatlakozott: 2009. május 1., péntek 22:18

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: puzsi » 2009. október 26., hétfő 20:45

Maxigáz írta:Nem baj Csokiati!
Nyugodtan süssétek meg. A többit megesszük mi. :))) :)))
csokiati írta:Retro!

Tényleg nagyon szépek. Én is szívesen fogadok mindenkitől már jól bevált kenyér receptet. A 8 kiló nekem nagyon sok, nálunk 1 hét alatt max. 2-3 kiló fogy el.
:k :k :k :))) :))) :)))
Ha van kemencéd,nagy bajod nem lehet.Üdvözlet mindenkinek!Puzsi

Avatar
Misi
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 26
Csatlakozott: 2008. december 12., péntek 21:50

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Misi » 2009. október 26., hétfő 21:39

retro írta:Szia Misi!
A kenyereid gyönyörűek nagyon szép magasra felkeltek!
Ha meg osztanád a részletes receptet nagyon örülnék.
Ki próbálnám, az én kenyereimet kicsit sűrűnek találom.
Köszönöm.
Szia Retró!
Én a következő kenyér receptet használom:
1 Kg liszt / bl-55/
1.5 dkg élesztő
6 dl szoba hőmérsékletű viz
1 evőkanál konyhasó
Természetesen a viz mennyisége még fokozható ha a tészta állaga úgy kivánja.
A sütés előtt kb 5-6 órával kovászt készitek egy müanyag tálban, a sütni kiván liszt súlyának megfelkelő arányú élesztőt elmorzsolom kb 2 dl vizet adok hozzá és annyi lisztet hogy palacsinta sürűségű tésztát kavarok belőlle. Belekavarok még kb egy csapott evőkanál cukrot ami segiti az élesztő munkáját. majd az egészet lefedve a dagasztásig pihentetem szobahőmérsékleten és fontos huzatmentes helyen. ;)
A dagasztás :hej
A dagasztó kádba kimérem a lisztet a sót a kovászt majd hozzákavarom a kovászt és a viz kb.2/3-át majd összegyúrom és a maradék vizet is hozzáadom és addig gyúrom és dagasztom amig a tészta el nem vállika kezemtől és a teknő oldalára sem ragad.Nem 2 perces munka és erre mondják gyöngyözzik a padlás :lol: .
Kb 50-55 percet hagyom kelni, természetesen le kell fedni konyharuhával és szobahőmérséleten tartani.
kelés után a tésztát kiszaggatom és átgyúrom ,formázom most már csak annyit kelnek tovább amig az összes kenyérrel és sütnivalóval nem végzek.
És irány a kemence . :bol
A sütőlapátra boritva vizzel átkenem és késsel bevágom kb 220 230 C" -fokos kemencébe teszem őket itt súlytól függően kb 50-55 percet töltenek a sültebbet kedveled akkor tovább.

Kivételkor vizzel áttörlöm öket.

Természetesen a sütőtérbe egy kis edénybe vizet teszek a gőzképződés miatt , egy őreg pékmester azt tanácsolta nekem hogy a gőz segit a kenyér felhúzásábande ha rossz a tésztád akkor csodákra az sem képes.
Legközelebb más receptet is kipróbálok és a tapasztalatokat szivesen megosztom majd veletek .Természetesen ezek a kenyerek sokkal sürűbbek leznek mint a bolti de ne feledd ebben semmi adalék és lisztjavitó és kitudja még hogy mi van belekavarba hogy látványosabb illatosabb legyen.
Addig is minden jót.
K.B.Ű Misi ::e

Avatar
retro
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2009. szeptember 2., szerda 20:43

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: retro » 2009. október 26., hétfő 23:03

Köszi a részletes infót ,kipróbálóm és referálok.
Ha a kemence meleg a kedvem remek!

hardika
Kemencefűtő
Hozzászólások: 221
Csatlakozott: 2009. szeptember 3., csütörtök 13:26

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: hardika » 2009. november 1., vasárnap 11:58

sziasztok!
elkészültek az első kenyereim!:)ime:
Csatolmányok
almás csirkecomb.JPG
és hogy ne féljenek egyedül bemenekültek ezek az almás csirkecombok is hozzájuk ezen a hideg reggelen:)))
almás csirkecomb.JPG (49.63 KiB) Megtekintve 1415 alkalommal
felvágva.JPG
felvágva.JPG (55.23 KiB) Megtekintve 1417 alkalommal
1ső sütés.JPG
1ső sütés.JPG (54.67 KiB) Megtekintve 1415 alkalommal
üdv:
Hardika

hardika
Kemencefűtő
Hozzászólások: 221
Csatlakozott: 2009. szeptember 3., csütörtök 13:26

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: hardika » 2009. november 1., vasárnap 12:01

a kenyér receptje:

2kg BL80 liszt
1kg BL55 liszt
6dkg só
2,5dkg élesztő
1,7l viz

1kg BL80s lisztből ,2,5dkg élesztőből és 7dl vizből kovász készült ami 9 órát érlelődött.
Nagyon FINOM lett
üdv:
Hardika

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2009. november 1., vasárnap 12:27

Kár,hogy nincs olyan szmájli,mikor leesik az állam a csodálkozástól. Nagyon szépek a kenyereid,örülök,hogy jól működik a kemecéd!

Avatar
csokiati
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1029
Csatlakozott: 2009. június 5., péntek 23:29

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: csokiati » 2009. november 1., vasárnap 14:17

Hardika!
A képek alapján joggal lehetsz büszke a kemencédre. További jó sütéseket :!: :!:
Misi írta: Kb 50-55 percet hagyom kelni, természetesen le kell fedni konyharuhával és szobahőmérséleten tartani.
kelés után a tésztát kiszaggatom és átgyúrom ,formázom most már csak annyit kelnek tovább amig az összes kenyérrel és sütnivalóval nem végzek.
És irány a kemence
Misi!
"most már csak annyit kelnek tovább amig az összes kenyérrel és sütnivalóval nem végzek"
Ez pontosabban mit takar? Konkrétabban ez mennyi idő??
Üdv: Csoki

Akit a kemence füstje megcsapott!
----> Így készült a kemencém <----

hardika
Kemencefűtő
Hozzászólások: 221
Csatlakozott: 2009. szeptember 3., csütörtök 13:26

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: hardika » 2009. november 1., vasárnap 17:47

csokiati írta:Hardika!

Misi!
"most már csak annyit kelnek tovább amig az összes kenyérrel és sütnivalóval nem végzek"
Ez pontosabban mit takar? Konkrétabban ez mennyi idő??
Ati!bár a kérdés nem nekem szól DE!én is csak addig kelesztettem mig formáztam őket lementem a kemihez csináltam 1 lisztpróbát kicsit szellőztetnem kellett .kb 15 perc volt ez aztán átkentem vizzel őket és irány a melegedő!nekem kicsit szétrepedt de valszeg azért mert a kovászt túlérleltem.máskor nem fogom este megcsinálni a kovászt.a hozzávalók 1 sütőipari szakkönyv /pék iskolások könyve:)/szerint kerültek megállapitásra kicsit keveseltem az élesztőt de elég ennyi a kovász megfelelően savanyú lett.
a héten ismétlés következik:)
sok sikert neked is a próbálkozáshoz:)))
üdv:
Hardika

hardika
Kemencefűtő
Hozzászólások: 221
Csatlakozott: 2009. szeptember 3., csütörtök 13:26

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: hardika » 2009. november 1., vasárnap 17:49

tengelic írta:Kár,hogy nincs olyan szmájli,mikor leesik az állam a csodálkozástól. Nagyon szépek a kenyereid,örülök,hogy jól működik a kemecéd!
Tengelic pajtás!

köszönöm!

én ugyan a Te kenyered nem láttam de az enyémnek látom a hibáját.konzultálok közös ismerősünkkel/akivel a kondi teremben találkoztál és elment megnézni a búbosod:)/aki mellesleg szomszédom és kaptam tőle tanácsot,instrukciót.
üdv:
Hardika

Avatar
PyTom
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1238
Csatlakozott: 2009. március 11., szerda 13:35

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: PyTom » 2009. november 1., vasárnap 19:42

Hardika!

Szuper jól néznek ki ezek a kenyerek :!: :!:
Amelyiket megszegve fotóztál, azon látszik, hogy kicsit megvágtad a tetejét sütés előtt. A másik kettőt nem vágtad, hogy így megemelték a kalapjukat? Nagyon teccccenek ezek a "gomba" kenyérkék :!: :)
KEMENCEBARÁTI üdvözlet: ****** :shock: ********

Avatar
csokiati
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1029
Csatlakozott: 2009. június 5., péntek 23:29

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: csokiati » 2009. november 2., hétfő 0:04

Kösz Hardika.
Üdv: Csoki

Akit a kemence füstje megcsapott!
----> Így készült a kemencém <----

Avatar
banya 1950
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1531
Csatlakozott: 2009. augusztus 23., vasárnap 17:17

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: banya 1950 » 2009. november 2., hétfő 18:21

Hardika!
A kenyereid láttán sárga lettem az irígységtől! Most még ráfogom , hogy nincs kemenénk,de ha kész lesz akkor :D lennék ,ha az első sütés ilyenre sikerül.

K.B.Ü. Banya

hardika
Kemencefűtő
Hozzászólások: 221
Csatlakozott: 2009. szeptember 3., csütörtök 13:26

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: hardika » 2009. november 2., hétfő 20:25

banya 1950 írta:Hardika!
A kenyereid láttán sárga lettem az irígységtől! Most még ráfogom , hogy nincs kemenénk,de ha kész lesz akkor :D lennék ,ha az első sütés ilyenre sikerül.

K.B.Ü. Banya
köszi Banya!még van 1 kicsi belőlük szerdán csinálom a következő adagot.jó tanácsként:alaposan dagaszd meg ha úgy látod sima még akkor is nyomkodjad:)))
de remélem beszámolsz majd Te is!:)
üdv:
Hardika

Válasz küldése