Oldal: 9 / 79

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 4., péntek 8:38
Szerző: homer
Legalább nem fog remegni a keze. :))) :)))

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 5., szombat 12:19
Szerző: gera
Vissza az eredeti témához!
Tegnap este csináltam kenyeret, de csak negyed kilósakat.Majd apránként haladok felfele a kilókkal :lol: Libazsírral be kentem a tetejét sütés előtt. Elsőre így sikerült:

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 5., szombat 14:18
Szerző: Vizipoc
Gera ezek nagyon szepek ,nemsokat lehet rajta javitani.

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 5., szombat 18:30
Szerző: banya 1950
Gera!

:k :nya Nálunk ekkora a cipó . Csak így tovább :!:

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 5., szombat 18:31
Szerző: jani
Gera,basszus most ettem,de a kenyereid láttán úgy érzem tudnék még enni,ugyanis nagyon kenyeres vagyok. :lol: meg::) meg::) meg::)

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 5., szombat 23:45
Szerző: lalapapa
Gera kár , hogy elmész mészárosnak vesztünk egy jó péket
:nya meg::) :lol:

hali Lali papi

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 6., vasárnap 10:59
Szerző: HCs
Sziasztok!

Rég írtam már, de heti 2-3 alkalommal olvasgatlak benneteket.
Gratulálok a csodaszép cipók és kenyerek készítőinek!
A kenyérsütés videóról lemaradtam, már nem látható.... :cry:

Mostanában egy nagy feladattal vagyok elfoglalva:
A nyáron, őszön remek kenyereket és egyéb kemencés finomságokat sütöttem, a kislányom is szerette ezeket. Azonban kb. 2 hete kiderült, hogy lisztérzékeny.
Ezekben a napokban gyakorlom, hogyan tudok neki - általa is ehető és finom - kenyereket készíteni. Sajnos a szóba jöhető lisztfajtákból (rizsliszt, kukoricaliszt, illetve gluténmentes lisztkeverékek) nagyon nehéz. Nem úgy viselkednek, mint a sima, illetve teljeskiőrlésű lisztek, tészták.
Nehezen, vagy egyáltalán nem kelnek, más a technika.
Egyelőre csak sütőben, kenyérsütő gépben merem.
Szeretném a kemencében sütni továbbra is, lehetőleg ugyanolyan finomra.
A kürtős kalácsról és egyéb sütikről, pogácsáról nem is beszélve.

Ha valakinek ilyen jellegű tapasztalata van, szívesen venném....

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 7., hétfő 17:09
Szerző: Papi
Peti!

Egyszerűen gyönyörűek!
meg::) meg::) meg::)

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 7., hétfő 17:24
Szerző: csokiati
A keservit Gera!

Nagyon jól néznek ki. Gratulálok!

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 21., hétfő 18:51
Szerző: jani
Holnap szeretnénk kenyeret sütni,de nincs hőmérő-még egyenlőre- a kemencében.Honnét tudom mikor jó a kemence hőmérséklete?Menek a padra a teknyőjé,me'hozta a zasszony a bótbul a lisztöt,lehet kovászolni :!: :lol: :j

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 21., hétfő 20:00
Szerző: gera
Jani!Én úgy csináltam a cipót, hogy először jól felfűtöttem úgy hogy kifehéredjen, majd leégett nagyjából a parázs és széttoltam és beraktam a kenyérlángost miután 2 tepsivel megsütöttem utána raktam be a kenyeret és a parazsat is bent hagytam.Mielőtt beraktam volna előtte bekentem libazsírral és utána csak figyeltem a tévőn keresztül, hogy mikor elég barna.Kb 20perc alatt készen volt a negyedkilós cipó a fent prezentált képek mutatják.
Majd rakj fel képet, hogy sikerült. ;)
Ui:Jó ez az üveges tévő :lol:

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 21., hétfő 21:50
Szerző: banya 1950
Jani!
Én liszt próbát csináltam elégpontos információ. Ha fokozatosan barnul akkor ideális a hőmérséklet. Azt gondolom sokszor kell még sütni, hogy az ember rá tudjon érezni mikor tökéletes. Mi szellőztetünk egy kicsit mert hirtelen barna lett a liszt így meg szőkébb lett a kenyér mint szeretem volna. :bo Szerencse fel :!:

Banya

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 22., kedd 13:42
Szerző: jani
Sziasztok!


Elsőre így sikerütek a kenyerek! Schubert receptje alapján csináltam,de még nem ettünk belőle,mert még most vettem ki őket.A kis cipót persze korábban kivettem,csak azt a Zsombor meózza,és nem ad belőle :!: :lol: Igaza van ,az az övé :!:

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 22., kedd 16:51
Szerző: KORomTALAN
Jani,

Látszik, hogy nagyon szépen feljöttek a cipók, ami nagy szám, különösen elsőre. Fogadd őszinte elismerésem.
meg::) meg::)
Ami a felfűtést és hőfokot illeti... minden kemence másként hűl, ezért nehéz tanácsot adni, de azt tudom, hogy amikor kifehéredik, akkor van bent parázzsal min 400 fok, parázs nélkül kb 50-70 fokkal kevesebb.
Amig a veknik várnak a bevetésre, még kimosom a kemence alját vizes ronggyal és hűtöm 260-280 fokig... akkor már a liszt is szép lassan barnul.
KB másfél kilós kenyereket sütök, (6-8), másfél óráig...
Az eredmény valami ilyesmi..

Attila

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 22., kedd 17:28
Szerző: jani
Szia KORomTALAN!

Tudod,úgy voltam ezzel a kenyér sütéssel,hogy lesz ami lesz,mert a Mancit sem ismerem még eléggé.Kétszer sütöttünk pogácsát,meg tököt,mind a kétszer más lett.De ráállunk a kenyér sütésre,és önellátók leszünk ezen a téren.

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 22., kedd 17:49
Szerző: Barat67
Szia Jani!

Mire már vagy a 20-dik kenyereteket sütöd profi pék lesz belőlled, én meg mehetek hozzád segédnek :bo

Hamarosan eljön az az idő is, amikor egy szép napon, a pálinkás üvegemmel meglátogatlak és iszunk egyet a Manci és készítője egészségére :hej

Barat67

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 22., kedd 18:00
Szerző: jani
Elég csalóka a kép,ami a kenyerekről készült,mert a képen világosabbak,mint amilyenek a valóságban.55 percig pihentek a Manciban,de még kicsit többet kellet volna,de aztért ehető lett.
Úgy legyen,Barát67,a telefonszámomat megírtam már,megbeszéljük a találkozót!

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 22., kedd 18:15
Szerző: hardika
jani írta:Elég csalóka a kép,ami a kenyerekről készült,mert a képen világosabbak,mint amilyenek a valóságban.55 percig pihentek a Manciban,de még kicsit többet kellet volna,de aztért ehető lett.
Úgy legyen,Barát67,a telefonszámomat megírtam már,megbeszéljük a találkozót!
Jani!

mennyi ideig kelesztetted a formázás után? nagyon dolgozott még a kovász...

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 22., kedd 19:32
Szerző: jani
Szia hardika! Kb . tíz tizenöt percet pihentettem,kiszaggatás után.Bevetés után két percig nyitva volt,tévő nélkül majd vagy tíz percig résnyire volt feltéve,majd teljesen bezárva.Kis lábasban vagy két deci vizet tettem be a kenyerek mellé.Sűrűbb lett,mint a bolti kenyér,de ebből megettem egy szeletet,és jobban elteltem vele.

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 22., kedd 19:46
Szerző: csokiati
KORomTALAN, Jani!

Mindkettőtöknek gratulálok a kenyerekhez.

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 22., kedd 20:49
Szerző: gera
Janikám ez nagyon tutin néz ki :k
KoromTalan a te kenyereid is nagyon impozánsak :)

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 22., kedd 20:53
Szerző: jani
Csokiati,Gera :ty
Közös munka volt a családdal :!:

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 22., kedd 22:03
Szerző: banya 1950
Annamari, Jani!
Gratulálok: Banya

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 22., kedd 22:35
Szerző: lalapapa
Sziasztok

Janikám pont olyan gondjaim voltak először mind neked
most már vagy 15 kenyér után meg a Csiga féle lisztel
tök jó . Mikor jön a komád . :?:

Koromtalan meg::)

Hali Lali papi

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 22., kedd 23:06
Szerző: jani
Lalapapa!Most nem beszéltem vele,de szerintem szólni fog,ha felétek megy!

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 22., kedd 23:18
Szerző: jani
Majdnem elfelejtettem leírni nektek egy praktikát,amit anyósomtól hallottam.A teknőt miután levakartam,kimostam,mikor már majdnem száraz,ki kell lisztezni.Ő a nagymamájától látta ezt.Hogy ez mire jó ne kérdezzétek,mert nem sokat beszélgettem most vele,de holnap majd megkérdezem tőle.

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 23., szerda 11:41
Szerző: KORomTALAN
A kenyerek nevében is :ty

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 23., szerda 12:02
Szerző: hardika
jani írta:Szia hardika! Kb . tíz tizenöt percet pihentettem,kiszaggatás után.Bevetés után két percig nyitva volt,tévő nélkül majd vagy tíz percig résnyire volt feltéve,majd teljesen bezárva.Kis lábasban vagy két deci vizet tettem be a kenyerek mellé.Sűrűbb lett,mint a bolti kenyér,de ebből megettem egy szeletet,és jobban elteltem vele.
Jani!

nekem van a tanyán 1 volt pék szomszédom ő azt mondta h a kenyeret kiszaggatás után szinte teljesen meg kell keleszteni én aszerint csinálom azóta ,a kelesztési idő összegyúrás után 1 óra,kiszaggatás után 30 perc akkor nem fog igy kidölni az oldala.nekem is az 1ső kenyerem olyan volt mint 1 gomba aki le akarja dobni magáról a kalapot.kérdeztem a fickótól h miért, ő mondta h nagyon dolgozott még a kovász.mióta az ő tanácsa szerint csinálom szinte sosem durran ki sehol igaz én veknit csinálok mostanság.szereztem üveget mint gera már csak arra vár h az uram beépitse a tévőbe mer' a tegnapi kenyerem nagyon fain lett csak 1 kicsit négus ,hamarabb kellett volna kivennem igaz 50 percet töltött a kemiben és 45t kellett volna.viz nekem is van benn szellőztetni is szoktam de ha bevetem a kenyereket akkor én már zárom a tévőt.Az én kenyereim is sűrűbbek mint a bolti ezeket meg lehet lekvározni nem fog kifolyni a lekvár mint a bolti kenyér lyukain.oszt még a 3. napon nem is kezd el fehéredni!SŐT!egészen jó társa az andrás napi disznótorkor készült füstölt vékonykolbásznak:)))))

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 23., szerda 20:32
Szerző: jani
Tudod, hardika,még csak most kezdtem ezt a szakmát,de bele jövök,mint kis kutya az ugatásba :!: :lol: Kipróbálok még egy pár technikát,mire kialakul,hogy mi a jó,de nem baj.

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 24., csütörtök 18:46
Szerző: tomajiandrea
"Hogy milyen volt a legnagyobb magyar kenyér, azt Evlija Cselebi török utazó írta le, mégpedig abból az alkalomból, hogy Apafi Mihály 1663-ban megvendégelte az Erdélyben tartózkodó török hadakat. "Olyan vendégséget csapott_írja Cselebi_, amelyhez hasonlót nem pipált a világ! A rétekre magyar szőnyegeket terítettek. Azokra negyven óriási kenyeret raktak... A kenyerek mindegyike húsz lépés hosszú, öt lépés széles volt. És olyan magas, mint egy megtermett ember...A sok ezer mérő finom lisztet jó pár ezer teknőben dagasztották meg. Azután a tervezett óriáskenyerek nagyságához képest akkora gödröket ástak a földbe, mint egy-egy várárok. Ezekbe tüzeket raktak, s annak parazsára öntötték a tésztát. Föléje hamut helyeztek. Felette és mellette újra tüzet raktak. Hét óra múlva eloltották a tüzet. Ezután sok-sok ember nekiállt és rudakkal emelték ki a megsült kenyeret...s a vendégség színhelyére hozták ökrösszekéren.""Nagyváthy Éva nyomán egy réges-régi Magyar Konyhából.
Boldog karácsonyt mindenkinek!

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 24., csütörtök 19:56
Szerző: csokiati
Ez igen. Ezek aztán kenyerek lehettek a javából.

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 25., péntek 9:22
Szerző: KORomTALAN
jani írta:A kenyerek mindegyike húsz lépés hosszú, öt lépés széles volt. És olyan magas, mint egy megtermett ember
....és a recept? :lol: :lol: :)))


Komolyra fordítva nagyszerű történet. :ty

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 25., péntek 10:14
Szerző: jani
A recept engem is érdekelne Koromtalan,de ezt a tomajiandrea írta,tőle idéztél :lol: :lol: :lol: Kár,hogy a receptet nem jegyezte le Evlija Mehmed Cselebi,de még ha erősen túlzott is Cselebi,akkor is fantasztikus lehetett :!:

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 25., péntek 22:24
Szerző: tomajiandrea
KORomTALAN írta:
jani írta:A kenyerek mindegyike húsz lépés hosszú, öt lépés széles volt. És olyan magas, mint egy megtermett ember
....és a recept? :lol: :lol: :)))


Komolyra fordítva nagyszerű történet. :ty
Klassz volt, ugye?
Azt a régi receptet nem ismerem, de figyelmetekbe ajánlom az élesztő nélküli kovásszal készült kenyeret, nálunk többszörösen bevált:
Egy deci vizet egy deci liszttel(kb.) tejfölszerűre keverünk, majd konyharuhával letakarva félretesszük. Másnap ismét egy kevés liszt és víz hozzákeverve és így folytatva 3-4-5 napig, (ez lesz a kovász) és már itt is a kenyérsütés napja.

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 26., szombat 10:07
Szerző: KORomTALAN
Szia Andrea,

Jól hangzik ez a kovászkészítési mód... ki fogom próbálni.
4-5 nap után hány kiló liszttel dagasztasz? Mennyire elég ez a kovász?

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 26., szombat 10:19
Szerző: jani
KORomTALAN írta:Szia Andrea,

Jól hangzik ez a kovászkészítési mód... ki fogom próbálni.
4-5 nap után hány kiló liszttel dagasztasz? Mennyire elég ez a kovász?
Szia Andrea! ez engem is érdekelne,sőt párom vitatkozott az apósommal,hogy van e olyan kovászolási mód,amihez nem kell élesztő.Ezek szerint párom nyert :!: :lol:

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 26., szombat 12:55
Szerző: tomajiandrea
Sziasztok!
Semmit sem mérek a konyhában, szerencsére vagy sajnos, így pontos számokat nem tudok írni. Érzésre öntöm a lisztet, sütöttetek már korábban élesztős kenyeret, így nagyjából ismeritek az arányokat. Ez a kovász így szobahőmérsékleten kissé erjedt, talán kefírhez hasonló illatú. Nehezítettem már pirított hagymával és köménymaggal is, szépen feljött úgy is.

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 26., szombat 13:29
Szerző: KORomTALAN
Szia Andi,

:ty a választ, ami nekem nem világos, hogy az egy dl vizből és 1 dl lisztből induló, 4-5 nap mulva 4-5szörösére szaporodott kovász mennyi kenyérhez elég?

Előre is köszönöm

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 26., szombat 13:54
Szerző: csirijo
Köszi Andi
Ezt amig itthon vagyok án is kipróbálom, még tegnap odaraktam az alapot, ma meg már dusitani fogom, de nekem is kérdésem hogy utánna mennyi lisztből dagasszak?

Re: Kenyérsütés

Elküldve: 2009. december 26., szombat 17:50
Szerző: HCs
Sziasztok!

Lehet,hogy már írtam valahol, nekem sok és különféle - fehér kenyér, teljes kiőrlésű, rozslisztes, magvas, fűszeres, burgonyás, stb. - kenyérke sütése után a többféle recept végeredményeként egy szinte mindig tökéletesen bevált recept (nem saját):

380 ml langyos víz
70 ml tej
720 g liszt (sima, vagy tetszés szerint variált keverék)
22 g só
30 g cukor (ez lehet kevesebb is, pl. 20 g)
1 teáskanál Házi kenyér fűszerkeverék morzsolva (Kotányi)
1 csomag Dr. Oetker élesztőpor
30 ml olvasztott vaj, vagy olaj (olaj esetén az oliva a legjobb)

Kenyérsütőgépbe adagolom a fenti sorrend szerint, dagasztás funkció 1 óra 20 perc
Majd a tésztát gyúródeszkán átdolgozom kézzel kb. 1 perc
Tepsiben sütőpapírra teszem, olvasztott vajjal megkenem a tetejét is, lefedem konyharuhával
kb. 40 percre.
190 fokon sütöm sütőben, a tálcán kb. 40 percig.
Vagy persze kemencében akár a tepsiben, akár a kövön... :k
Kövön a legjobb, legfinomabb, de a tepsivel betolni könnyebb, rizikómentesebb...

Én nem kínlódok a kovásszal, kézi dagasztással, a minőség nem látja kárát, ha hiszitek, ha nem vasárnaptól vasárnapig puha, zamatos marad, nem penészedik!