Lekvárfőzés kemencében

Mindenféle finomságok receptjei és elkészítési módjai
Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: schubert » 2008. november 12., szerda 23:33

Üdv. mindenkinek!

Kemence építésem kezdetén 2008. májusa,- hallotam idős emberektől, hogy régen a kemencében lekvárt is főztek.

A nyáron ezt ki is próbáltam. 9 kg szilvát, kimagvaztam, majd ledaráltam. Aztán egy nagy zománcos lábasba raktam, majd be a kemencébe. A kavaráshoz csináltam egy spéci fakanalat "én kis naívan", de nem kellett hozá, ugyan is a lekvár nem ragadt le benne.

Délután 5 - kor tettem be, kb 230 fokon, majd másnap reggel 9 órakor vettem ki, akkor a kemence 80 fokos volt. Ezt követően befőttes üvegekbe töltöttem a sűrűn folyós lekvárt. Cukrot nem adtam hozzá, de ez ízlés kérdése. A kemence illata mikor vettem ki a lekvárt az leírhatatlan volt, átjárta a friss meleg szilvalaekvár illat.

Nyáron, megpróbálom cseresznyéből is és sárgabarackból is kemencébe elkészíteni a lekvárt.

Üdv. Schubert!

További jó sütést főzést mindenkinek!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

calgon
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2008. december 15., hétfő 10:16

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: calgon » 2008. december 17., szerda 15:15

Szia Schubert
Szilvát mi is csinálunk jövőre, pláne, ha az 1 db szilvafa is akarja.
A többi gyümölcsöt kevergetni kell szerintem,
mert leég, ezért macerás lehet kemencében.
üdv. calgon

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2008. december 17., szerda 16:27

Nem, egyáltalán nem az! A kemencében minden oldalról melegszik egyenlően, szépen rotyog.
Viszont ha üstbe főzik, csikós tűzhelyen, vagy gáztűzhelyen, akkor egy ponton alulról melegszik, egy feltörő zubogás megy végbe.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

calgon
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2008. december 15., hétfő 10:16

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: calgon » 2008. december 17., szerda 17:49

Megint tanultam valamit.
Apropo Gaby
az új cserépedényt ki szoktátok próbálni éles főzés előtt?
esetleg vizforralással, különösen, ha olcsóbb árfekvésű
nem olyan, mint a te nádudvari ismerősödé, és emiatt talán nem
bírja a kiképzést. Nehogy a szépen bepakolt töltöttkáposztát
hamubasült jelleggel kelljen összeszedni:)
üdv. calgon

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2008. december 17., szerda 23:54

Üdv. Calgon!
Na, erre nem tudok válaszolni. Nem volt még szerencsém az általad említett edényekhez. Az közel sem biztos, hogy az első használatkor fog szétrepedni. Lehet majd a 10.-nél. A titka az, hogy lassan fokozatosan kell felmelegíteni az edényt és tartalmát. Párszor már említettem az én eljárásomat, ami a következő: Meleg vízbe rakom az edényt és fokozatosan engedem hozzá az egyre melegebb vizet, ezt akkor alkalmazom mikor nagyon rohanok, legtöbbször úgy járok el, hogy a a kemence felfűtése közben oda rakom az edény(eke)t a kemence szájához és 90°-at fordítok rajta mindig. Mire befűtök, akkorára rotyog, sül az edény tartalma, bátran betolom a forró kemencébe. Kivételkor is körültekintőnek kell lennünk deszkára, vastagabb kenderzsákra vegyük ki a forró edényt, semmiképpen ne a hideg betonra, kőre stb. Pár hete a csülkükkel megpakolt pecsenyesütőmet kiraktam egy OSB lapra és egyszer csat azt hallottam, hogy "ták". Sajnos ketté repedt a pecsenyesütő. Nemigazán tudom rá a választ, hogy miért történt, valószínű a kelleténél gyorsabban hűlt kifelé az edény és nem bírta hőingadozást.
100 szónak is 1 a vége: én nem szoktam kipróbálni az új edényt, egyből élesbe sütök-főzök benne.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
reikisgabi
Kemence mester
Hozzászólások: 545
Csatlakozott: 2008. szeptember 27., szombat 19:32

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: reikisgabi » 2009. május 6., szerda 18:51

schubert írta:Üdv. mindenkinek!

Kemence építésem kezdetén 2008. májusa,- hallotam idős emberektől, hogy régen a kemencében lekvárt is főztek.

A nyáron ezt ki is próbáltam. 9 kg szilvát, kimagvaztam, majd ledaráltam. Aztán egy nagy zománcos lábasba raktam, majd be a kemencébe. A kavaráshoz csináltam egy spéci fakanalat "én kis naívan", de nem kellett hozá, ugyan is a lekvár nem ragadt le benne.

Délután 5 - kor tettem be, kb 230 fokon, majd másnap reggel 9 órakor vettem ki, akkor a kemence 80 fokos volt. Ezt követően befőttes üvegekbe töltöttem a sűrűn folyós lekvárt. Cukrot nem adtam hozzá, de ez ízlés kérdése. A kemence illata mikor vettem ki a lekvárt az leírhatatlan volt, átjárta a friss meleg szilvalaekvár illat.

Nyáron, megpróbálom cseresznyéből is és sárgabarackból is kemencébe elkészíteni a lekvárt.

Üdv. Schubert!

További jó sütést főzést mindenkinek!
Mivel rossz idő van nálunk, visszaolvasgatom a fórumot.
Mi is főzünk minden évben szilvalekvárt, üstben. Mikor kész, az üvegekbe merés előtt 2 dl rumot keverünk a még meleg lekvárhoz. Nagyon finom ízt ad neki.
-----------------------------------------------
K.B.Ü.: reikisgabi

Sokkal jobban bírja az ember az éhezést, ha közben eszik is valamit.

Avatar
csigaszeg
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2406
Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: csigaszeg » 2009. május 29., péntek 20:58

Szia Schubert :D :D :D :D

Amikor a lekvárt főzted fedő alatt vagy fedő nélkül csináltad :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Én most epedzsemet gyártok azért érdekelne ;) ;) ;) ;) ;) ;)
Alakuló eperdzsem....jpg
Alakuló eperdzsem....jpg (54.85 KiB) Megtekintve 8392 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára csigaszeg 2009. május 29., péntek 22:04-kor.
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. május 29., péntek 21:17

Üdv. csigaszeg!

Én fedőnélkül csináltam.

Szivesen megkóstolnám kemencés eperdzsemedet!

Sok sikert hozzá!

Üdv. Schubert!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. szeptember 1., kedd 16:00

Nnnnaaaaaa, kéremszéppen, szilvalekvárt főztem!!! Most már nem tudatlanul fogtam hozzá, mint a sárgabarackhoz, amiből karamellbe főtt barack lett. 15kg 5-7cm átmérőjű óriási szilvát kimagozva és 8 fele vágva 3 edénybe tettem és délután 1-kor beraktam a kemencébe.
Ma délelőtt 9-kor vettem ki a remekművet, alig akartam hinni a szememnek, olyan lett, mint ahogy a "Nagykönyvekbe" meg van írva.
Megkavartam és a fakanál mély barázdát vágott a lekvárba, szedtem ki merőkanállal egy tányérra, mikor kihűlt nyugodt lelkiismerettel élére állítottam a tányért, meg se csurrant!
Csatolmányok
Az alapanyag apraja.JPG
Az alapanyag apraja.JPG (35.78 KiB) Megtekintve 8123 alkalommal
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. szeptember 1., kedd 21:00

Üdv Gaby!

Örülök lekvárfőzési sikerednek!!!! Én is ma főztem egy újabb adagot kb 10 kg szilvából, - 6 és fél 7dl-es üveggel lett belőle.

Más : - A szilvalekvár mellett főztem még a kemencében paradicsomlevet is, s nagyon jól sikerült, ezzel is bővült a kemencében készíthető finomságoksokasága.

Üdv. Subi-Szomszédod!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. szeptember 2., szerda 21:21

Üdv. Minden Kedves érdeklődőnek!

A nyáron készítettem csersznyéből sárgabarackból valamint szilvából kemencés lekvárt, az első kettőről tudtam készíteni képeket.

A kemencés lekvárról dióhéjban: elkészítése egyszerű, nem ragad le, kavargatni nem kell, csodálatos illatot áraszt fővés közben, és nem utolsó sorban nagyon finom.

További jó sütés főzést!


Üdv. Schubert!
Csatolmányok
a kész cseresznye-lekvár.jpg
a kész cseresznye-lekvár.jpg (28.03 KiB) Megtekintve 8038 alkalommal
cseresznye a kemencében.jpg
cseresznye a kemencében.jpg (20.72 KiB) Megtekintve 8036 alkalommal
sárgabarack lekvár.jpg
sárgabarack lekvár.jpg (30.8 KiB) Megtekintve 8055 alkalommal
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2009. szeptember 3., csütörtök 10:42

Kell ilyenkor vizet önteni a gyümölcs alá? Ha kell ,mennyit?

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. szeptember 3., csütörtök 12:32

Üdv. Tengelic!

Nem kell alá egy csepp víz sem, csak a gyümölcs, és ha kész akkor ízlés szerint cukrot lehet beletenni.

Üdv. schubert!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

tasit
Kemencefűtő
Hozzászólások: 67
Csatlakozott: 2009. június 28., vasárnap 18:13

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: tasit » 2009. szeptember 10., csütörtök 20:49

Schubert, és DacaGaby mesterek!
Nálunk se a lekvár főzi a nagymamát, hanem én a lekvárt!
Kedvet kaptam Tőletek, és a kenyér meg a sok inyencség után megpróbálom a lekvár főzést és az aszalást is. Szilvával és saját termésü fügével kezdem.
Csatolmányok
DC090910004.jpg
Aszalás előtt.
DC090910004.jpg (33.45 KiB) Megtekintve 7013 alkalommal
DC090910003.jpg
Aszalásra előkészítve.
DC090910003.jpg (36.45 KiB) Megtekintve 6998 alkalommal
DC090910001.jpg
Főzéshez előkészítve.
DC090910001.jpg (39.94 KiB) Megtekintve 6996 alkalommal
K.B.Ü. Tasi T.

tasit
Kemencefűtő
Hozzászólások: 67
Csatlakozott: 2009. június 28., vasárnap 18:13

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: tasit » 2009. szeptember 13., vasárnap 18:42

Elkészült a lekvár, a két tepsinyi alap anyagból egy nagy üveggel lett. A télen tuti el fog fogyni.
Legközelebb a cserép edényben próbálkozom, mert a tepsiben egy kéreg keletkezik ami erősen akadályozza a párolgást, és meg kell keverni.
Az aszalás is jól sikerült, bár arra rá kellett fűteni mert egy éjszaka kevés volt.
Csatolmányok
DC090912003.jpg
Az aszalmány.
DC090912003.jpg (41.21 KiB) Megtekintve 7002 alkalommal
DC090911002.jpg
Egy "nagy" üveg.
DC090911002.jpg (16.32 KiB) Megtekintve 6989 alkalommal
DC090911001.jpg
A lekvár.
DC090911001.jpg (43.9 KiB) Megtekintve 6996 alkalommal
K.B.Ü. Tasi T.

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2009. szeptember 13., vasárnap 19:51

Eszem egy lekváros kenyeret,ez bolondul jól néz ki :nya

puzsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 672
Csatlakozott: 2009. május 1., péntek 22:18

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: puzsi » 2009. szeptember 13., vasárnap 20:12

tasit írta:Elkészült a lekvár, a két tepsinyi alap anyagból egy nagy üveggel lett. A télen tuti el fog fogyni.
Legközelebb a cserép edényben próbálkozom, mert a tepsiben egy kéreg keletkezik ami erősen akadályozza a párolgást, és meg kell keverni.
Az aszalás is jól sikerült, bár arra rá kellett fűteni mert egy éjszaka kevés volt.
Basszus ez nagyon jó lett,ügyes vagy! :nya :nya :nya
Ha van kemencéd,nagy bajod nem lehet.Üdvözlet mindenkinek!Puzsi

Avatar
schubert
Kemencefűtő
Hozzászólások: 211
Csatlakozott: 2008. augusztus 12., kedd 23:56

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: schubert » 2009. szeptember 14., hétfő 6:01

Gartula Tasit !!!!! Minden elismerésem!!

Üdv. Schubert!
Józan parasztul próbálok gondolkodni.-csak kell hozzá egy kis józan paraszt ész!

puzsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 672
Csatlakozott: 2009. május 1., péntek 22:18

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: puzsi » 2009. szeptember 15., kedd 8:36

Helló lekvárfőző MESTEREK!
Szerintetek rozsdamentes edényben megpróbálhatom a szilvalekvár főzését?Valakinek van negatív tapasztakata?
Köszi! :?: :?: :?:
Ha van kemencéd,nagy bajod nem lehet.Üdvözlet mindenkinek!Puzsi

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. szeptember 15., kedd 10:43

Puzsi írta:Szerintetek rozsdamentes edényben megpróbálhatom a szilvalekvár főzését?Valakinek van negatív tapasztalata?
Igen próbáld csak meg, pozitív tapasztalatom van!
:idea: Egy jó tanács, amit már régen meg akartam osztani veletek, bár lehet nem fogok újat mondani: kend ki vékonyan szilárd halmazállapotú zsírral az edény oldalát, legyen az rozsdamentes, kerámia vagy zománcozott. Nem ég oda az oldalára a lekvár.
Én nagyon megjártam az első alkalommal, a rozsdamentes lábasról 150bar-os mosóval se tudtam letakarítani a "kokszot". De következőleg már gyerekjáték volt elmosogatni. :D
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

puzsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 672
Csatlakozott: 2009. május 1., péntek 22:18

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: puzsi » 2009. szeptember 15., kedd 11:11

DacaGaby írta:
Puzsi írta:Szerintetek rozsdamentes edényben megpróbálhatom a szilvalekvár főzését?Valakinek van negatív tapasztalata?
Igen próbáld csak meg, pozitív tapasztalatom van!
:idea: Egy jó tanács, amit már régen meg akartam osztani veletek, bár lehet nem fogok újat mondani: kend ki vékonyan szilárd halmazállapotú zsírral az edény oldalát, legyen az rozsdamentes, kerámia vagy zománcozott. Nem ég oda az oldalára a lekvár.
Én nagyon megjártam az első alkalommal, a rozsdamentes lábasról 150bar-os mosóval se tudtam letakarítani a "kokszot". De következőleg már gyerekjáték volt elmosogatni. :D
Köszi szépen Gaby, akkor szombaton nagyüzem,a lányomnak szülinapi ebéd készítés a kemencében,utána lekvárfőzés másnapig. :hej :hej :hej
Ha van kemencéd,nagy bajod nem lehet.Üdvözlet mindenkinek!Puzsi

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2009. szeptember 21., hétfő 21:15

A lekvárfőzéshez egy jótanács,hogy ha füstízűt szeretnél :lol: :!:
A hamut parazsat ne kotord ki felfűtés után :twisted: . Nekem eszembe sem jutott ez a cselekedet,így olyan szilvalekvárt főztem,mintha beleesett volna egy szelet füstöltszalonna :cry:
Azért megeszük,hogy minden egyes falatnál emlékezzek,mit kellet volna csináljak :)

puzsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 672
Csatlakozott: 2009. május 1., péntek 22:18

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: puzsi » 2009. szeptember 22., kedd 21:52

tengelic írta:A lekvárfőzéshez egy jótanács,hogy ha füstízűt szeretnél :lol: :!:
A hamut parazsat ne kotord ki felfűtés után :twisted: . Nekem eszembe sem jutott ez a cselekedet,így olyan szilvalekvárt főztem,mintha beleesett volna egy szelet füstöltszalonna :cry:
Azért megeszük,hogy minden egyes falatnál emlékezzek,mit kellet volna csináljak :)
Ez is Hungarikum! Én azért maradnék a hagyományos famentes lekvárnál.Köszi a jótanácsot! :) :) :) :)
Ha van kemencéd,nagy bajod nem lehet.Üdvözlet mindenkinek!Puzsi

Avatar
Tu-Ja
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 677
Csatlakozott: 2008. július 21., hétfő 13:35

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: Tu-Ja » 2009. szeptember 23., szerda 20:58

tengelic írta:A lekvárfőzéshez egy jótanács,hogy ha füstízűt szeretnél :lol: :!:
A hamut parazsat ne kotord ki felfűtés után :twisted: . Nekem eszembe sem jutott ez a cselekedet,így olyan szilvalekvárt főztem,mintha beleesett volna egy szelet füstöltszalonna :cry:
Azért megeszük,hogy minden egyes falatnál emlékezzek,mit kellet volna csináljak :)
Mi a baj ezzel a történettel? Én meg azt mondom kár, hogy nincs kolbászos Tic Tac meg szalonnás Orbit rágó. Így ha valakinek azt mondják " De nagy paraszt vagy" legalább van mivel a leheletét helyre tenni. Természetesen nem a jelenlévőkre gondoltam soraimban. Sértődés elkerülése végett mert még a végén azt hiszed Tibor barátom, hogy beléd akarok kötni!
Kemence Baráti Üdv.
Tu-Ja
http://www.kemencesmezeskalacs.hu

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. szeptember 23., szerda 22:00

:))) :))) :))) :))) :))) :)))
Tu-Ja! Ha nem tudnám, hogy nem fogyasztasz szeszes italt, akkor még komolyan is gondoltam volna ezt a "belédkötni" dolgot!!!
Biztos olvastad a másik topicban, hogy "egymásba kötekedtünk". :lol: :lol: :lol: :lol:
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
Tu-Ja
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 677
Csatlakozott: 2008. július 21., hétfő 13:35

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: Tu-Ja » 2009. szeptember 23., szerda 22:20

Az igaz, hogy én nem iszom, de azért Tengelicet megitathatom, nem?!
Vagy TE IS BELÉM AKARSZ KÖTNI?!?
Kemence Baráti Üdv.
Tu-Ja
http://www.kemencesmezeskalacs.hu

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2009. szeptember 24., csütörtök 12:15

Majd mindjárt szétcsapok közetetek egy laza fröccsel így ebéd után,ha kötekedni akartok :!: :!: :lol: Én fogyasztok alkoholt,csak természetest és ha lehet magyart :!: Szóval velem lehet kötekedni :cs

Avatar
Tu-Ja
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 677
Csatlakozott: 2008. július 21., hétfő 13:35

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: Tu-Ja » 2009. szeptember 24., csütörtök 19:20

Azzal túl könnyű aki engedi, de mi az erőszakor sokkal jobban kedveljük.
Kemence Baráti Üdv.
Tu-Ja
http://www.kemencesmezeskalacs.hu

Avatar
KORomTALAN
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: KORomTALAN » 2009. október 23., péntek 11:18

Sziasztok,

Valaki próbálkozott már birsalmából lekvárt, sajtot főzni kemencben.
Előre is :ty a tapasztalatokat.

Attila

Avatar
janika1985
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1132
Csatlakozott: 2010. szeptember 13., hétfő 21:25

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: janika1985 » 2011. augusztus 27., szombat 21:27

Ide is felteszem a lekvárt(meg a polcra is :))) )hogy a helyére kerüljön.Kb 30 kg szilvából készült,3 fazékkal.Ma délelőtt,mikor kivettük a kemencéből,feltettük a gáztűzhelyre és 4-5 percig folyamatos kevergetés mellett forraltuk,hogy kicsit összetörjön üvegbe töltés előtt.
Csatolmányok
szilvalekvár2.jpg
szilvalekvár2.jpg (53.58 KiB) Megtekintve 6299 alkalommal
szilvalekvár1.jpg
szilvalekvár1.jpg (36.51 KiB) Megtekintve 6299 alkalommal
Üdv.:janika(Gábor)
kemencém építése <--videóért katt ide
mobilkemence ése <--videóért katt ide
Kép Kép

Avatar
TIS
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1450
Csatlakozott: 2011. március 28., hétfő 21:30

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: TIS » 2011. augusztus 28., vasárnap 0:05

Janika!
Összefutott a nyál a számba, kiváncsi leszek hány dunsztos üveg telik meg.
Jó befőzést, azért remélem egy pár darabot félretettél egy jó kis szilvásgombochoz. :nya :nya :nya
Kép
"Egy ismeretlen barát is barát."-Lessing
https://picasaweb.google.com/1077772856 ... directlink

Avatar
takijoci
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 789
Csatlakozott: 2010. február 21., vasárnap 21:59

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: takijoci » 2011. augusztus 28., vasárnap 9:15

janika1985 írta:Ide is felteszem a lekvárt(meg a polcra is :))) )hogy a helyére kerüljön.Kb 30 kg szilvából készült,3 fazékkal.Ma délelőtt,mikor kivettük a kemencéből,feltettük a gáztűzhelyre és 4-5 percig folyamatos kevergetés mellett forraltuk,hogy kicsit összetörjön üvegbe töltés előtt.

Szia Janika! Mennyi ideig pihent a kemiben és kb hány fokon tetted be?
Kemence Baráti Üdvözlettel:
takijoci
A bort tisztán szeretem, a pálinkát pedig piszkosul!

Kemencém építése: https://plus.google.com/photos/10764661 ... JCT56PIuAE

Avatar
janika1985
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1132
Csatlakozott: 2010. szeptember 13., hétfő 21:25

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: janika1985 » 2011. augusztus 28., vasárnap 16:03

TIS írta:Jó befőzést, azért remélem egy pár darabot félretettél egy jó kis szilvásgombochoz
Köszönöm :hej szilvásgombócnak maradt még,de a pálinkába már nem jut. :D
takijoci írta:Szia Janika! Mennyi ideig pihent a kemiben és kb hány fokon tetted be?
Pontosan nem tudom,mert nem néztem az órát,de olyan 18 órán át volt bent és 300 fok körül volt.De kisebb hőmérséklet is elég lett volna neki csak már nem akartunk várni.Volt néhány szem szilva,ami hozzá ért a fedőhöz és ahogy esett össze a lekvár,ezek ott maradtak és megsültek.
Üdv.:janika(Gábor)
kemencém építése <--videóért katt ide
mobilkemence ése <--videóért katt ide
Kép Kép

Avatar
tepertő
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1695
Csatlakozott: 2009. október 8., csütörtök 20:19

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: tepertő » 2011. augusztus 29., hétfő 18:44

:k
70 kg alapanyag
Csatolmányok
egyik része.jpg
egyik része.jpg (55.92 KiB) Megtekintve 6260 alkalommal
kész.jpg
kész.jpg (52.72 KiB) Megtekintve 6261 alkalommal
Kép

Kép
Üdv :t tepertő

Avatar
takijoci
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 789
Csatlakozott: 2010. február 21., vasárnap 21:59

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: takijoci » 2011. augusztus 29., hétfő 20:32

Janika! Köszi a választ! meg::) meg::)

Tepertő! Ez már ipari mennyiség! :o :o
Kemence Baráti Üdvözlettel:
takijoci
A bort tisztán szeretem, a pálinkát pedig piszkosul!

Kemencém építése: https://plus.google.com/photos/10764661 ... JCT56PIuAE

Avatar
banya 1950
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1531
Csatlakozott: 2009. augusztus 23., vasárnap 17:17

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: banya 1950 » 2011. augusztus 29., hétfő 21:24

Tepi!

meg::) meg::) meg::) :k

Banya

Avatar
csácsó2
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1128
Csatlakozott: 2011. május 19., csütörtök 11:34

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: csácsó2 » 2011. augusztus 30., kedd 8:05

Tepi ehhez aztán lehet palacsintát sütni karácsonyig.
K.b.üdvözlettel csácsó2

Ami jó az életben az hízlal, vagy erkölcstelen.

Avatar
TIS
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1450
Csatlakozott: 2011. március 28., hétfő 21:30

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: TIS » 2011. augusztus 30., kedd 22:59

Tepi!
Ennyi befőttesüveg nem is létezik!!! :lol: meg::) :bo :nya
tepertő írta::k
70 kg alapanyag
Kép
"Egy ismeretlen barát is barát."-Lessing
https://picasaweb.google.com/1077772856 ... directlink

Avatar
tepertő
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1695
Csatlakozott: 2009. október 8., csütörtök 20:19

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: tepertő » 2011. szeptember 3., szombat 9:46

Sziasztok lekvárfőzők.

Egy kis adalék ha valaki üstbe szeretne szilvalekvárt főzni.
Az üst alját kívülről (vékonyan az oldalát is)kiszoktam tapasztani törekes agyaggal hogy ne égessen annyira ,így kisebb az esélye hogy leragadjon kb olyan 0,5-1cm vastagon.
Csatolmányok
üst.jpg
mikor kifő utána előkészítem a következő főzésre az üstöt így megy pihenni
üst.jpg (24.13 KiB) Megtekintve 6158 alkalommal
Kép

Kép
Üdv :t tepertő

Avatar
szbika
Regisztrált tag
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2011. szeptember 4., vasárnap 8:39

Re: Lekvárfőzés kemencében

Hozzászólás Szerző: szbika » 2011. szeptember 4., vasárnap 9:28

Recept: 13kg szilva magozva darabolva,2 deci 15%-os ecet,1,5 kg cukor

5kg szilvához:
0,8 dl ecet (15%)
65-70 dkg cukor
A kemencét Kb 250 fokra fűtjük. Az edényt zsírral kikenjük!
A szilvát kimagozva daraboljuk minnél kissebbre (le is lehet darálni).közbe cukrozzuk és ecetezzük.összedolgozzuk
berakjuk a kemencébe 16 órára. kész is!!!!
Csatolmányok
DSC08769nagyonkicsi.jpg
kész a MŰ!!!
DSC08769nagyonkicsi.jpg (46.61 KiB) Megtekintve 6132 alkalommal
DSC08765nagyonkicsi.jpg
így készül!
DSC08765nagyonkicsi.jpg (41.69 KiB) Megtekintve 6132 alkalommal
DSC08766nagyonkicsi.jpg
itt készül!
DSC08766nagyonkicsi.jpg (58.08 KiB) Megtekintve 6133 alkalommal
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára szbika 2011. szeptember 6., kedd 19:30-kor.

Válasz küldése