Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Mindenféle finomságok receptjei és elkészítési módjai
Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. október 17., szombat 18:51

fal :evil: :x
:kaba :kaba :kaba
....jól néz ki waazzzeeee!!!
De nem hiszem, hogy finom volt! :evil:
:enne :enne :enne
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2009. október 17., szombat 18:59

most,hogy a pi csába bizonyítsam be neked :?: :lol:

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. október 17., szombat 19:16

:j
Külgy.féy.post!
Nyitom az ablakot...... :lol: :lol: :lol:
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2009. október 17., szombat 19:32

Inkább megfőzöm újra neked,mondjuk a találkozón ;)

Avatar
IgazTamas
Kemence mester
Hozzászólások: 332
Csatlakozott: 2008. október 29., szerda 8:08

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: IgazTamas » 2009. október 18., vasárnap 6:45

azt szivesen megkostolnam...........nagyon szeretjük a halat..........
Csatolmányok
HAL-ACSKA1 (712 x 534) (356 x 267).jpg
HAL-ACSKA1 (712 x 534) (356 x 267).jpg (29.82 KiB) Megtekintve 2684 alkalommal

Avatar
IgazTamas
Kemence mester
Hozzászólások: 332
Csatlakozott: 2008. október 29., szerda 8:08

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: IgazTamas » 2009. október 18., vasárnap 6:49

TIBI....te hogyan készited???????????????
Csatolmányok
HAL-ACSKA2 (712 x 534) (356 x 267).jpg
HAL-ACSKA2 (712 x 534) (356 x 267).jpg (31.52 KiB) Megtekintve 2684 alkalommal

Avatar
IgazTamas
Kemence mester
Hozzászólások: 332
Csatlakozott: 2008. október 29., szerda 8:08

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: IgazTamas » 2009. október 18., vasárnap 7:05

................a bogracsozo hely ..alkalmi ugyanis a haromláb otthon maradt....de a megoldásert nem kelett a szomszedba menni.................tehat en is szivesen ennek Tengelic -Mester föztjéböl.........

Avatar
banya 1950
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1531
Csatlakozott: 2009. augusztus 23., vasárnap 17:17

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: banya 1950 » 2009. október 18., vasárnap 15:58

Remekül nézki! :nya :nya :nya
Kiskőrösön is bajai módon, gyufatésztával főzik a halászlét?

Banya

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2009. október 18., vasárnap 18:11

Igazándiból szegedi sémára készítem a halászlevet,tehát alaplével,de a jányaim olyan tésztamániássak,hogy nálunk muszály így készíteni.

A megtisztított halat kifilézem. A bőrével lefordított szeleteket félcentinként bevagdosom,úgy,hogy a bőr egybe tartsa a halhúst. Alaposan besózom,olyannyira,hogy a halléhez már a végén éppen csak hangolni keljen a sót. Ez fogja nekünk a szálkákat lerendezni 2 óra alatt. Szárnyakat farkát a hasított fejet felteszem főni a hagymával és 2-3 db szép érett paprikával melyeket leturmixoltam,csak úgy nyersen. Jó nagy lángon,mintha az ördögöt főzném,forralom az alaplevet. Figyelem! A kezdéskor a bogrács legyen a maximum szintig vizzel,mert később már tilos hozzápótolni.A forrás után elkezdem szórni az őrőlt paprikát,ami kilónként egy púpozott evőkanál. Kiszedem egy tálcára szűrőkanállal a halsallangokat,ha van segítségem,kiszedés után a levet teljesen átszűröm,majd mehet vissza a bográcsba a főzőlé. Kicsit hült a hal a tálcán,kézzel a husikákat lefejtem a csontról. Ez nagyon horror munka,de megéri. ;) A fejben, az úszok környékén vannak a legjobb halzsír lelőhelyek,amiket vétek elpazarolni,mert a paprika színét eben tudjuk kioldani. Mind- mind mehet a kézzel válogatott halhúshoz. Ehhez adok két -három girizd fokhagymát,majd szedek rá egy kis levet és leturmixolom. Visszaöntöm a bográcsba és nagy lángon elkezdem újra főzni. Ha versenyre készül a halászlé,nem pancsolok a halhúsal,csak szűrőn átengedem rajta picit a levet,magyarul picir megpaszírozom. Ez azért van,mert a turmixolt halhús kiválóan sűrit,de fakóvá teszi az étkünket. Szóval megint forralás,ha nem tetszik a színe,még pici őrölt paprika mehet bele. egy evőkanál paradicsom püré,lehet házi is,kinek mi va,értelem szerűen abból mehet 2 deci nyugodtan. Majd jöhet bele a sózott halhús,óra indul majd tiz perc elteltével a tej-ikra. A halat 25 percig főzöm. Közben beállítom a sóját- csípősségét. A cseresznyepaprikákat a halhússal eggyütt szoktam beletenni 4-5 db,az innyencek kedviért akik már saját tányérjukban úgy nyomják szét,ahogy nekik tetszik :shock:
Csak ponyot használok,ha van harcsa fej az alaplébe mehet. Tapasztalatom,hogy az apróhalak nem tesznek hozzá jó ízt,csak komoly szálka mennyiséget.

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. október 18., vasárnap 20:50

Igazából nem tartozik a kedvenceim közzé a hal, de :nya :eh :k :nya :eh :k
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

puzsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 672
Csatlakozott: 2009. május 1., péntek 22:18

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: puzsi » 2009. október 18., vasárnap 21:03

DacaGaby írta:Igazából nem tartozik a kedvenceim közzé a hal, de :nya :eh :k :nya :eh :k
Gaby,jómagam sem voltam sokáig halkedvelő,de a környezetem azzá tett.Hidd el,nagyon sok lehetőség van a halban.
Ha van kemencéd,nagy bajod nem lehet.Üdvözlet mindenkinek!Puzsi

Avatar
IgazTamas
Kemence mester
Hozzászólások: 332
Csatlakozott: 2008. október 29., szerda 8:08

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: IgazTamas » 2009. október 19., hétfő 20:13

tengelic írta:Igazándiból szegedi sémára készítem a halászlevet,tehát alaplével,de a jányaim olyan tésztamániássak,hogy nálunk muszály így készíteni.

A megtisztított halat kifilézem. A bőrével lefordított szeleteket félcentinként bevagdosom,úgy,hogy a bőr egybe tartsa a halhúst. Alaposan besózom,olyannyira,hogy a halléhez már a végén éppen csak hangolni keljen a sót. Ez fogja nekünk a szálkákat lerendezni 2 óra alatt. Szárnyakat farkát a hasított fejet felteszem főni a hagymával és 2-3 db szép érett paprikával melyeket leturmixoltam,csak úgy nyersen. Jó nagy lángon,mintha az ördögöt főzném,forralom az alaplevet. Figyelem! A kezdéskor a bogrács legyen a maximum szintig vizzel,mert később már tilos hozzápótolni.A forrás után elkezdem szórni az őrőlt paprikát,ami kilónként egy púpozott evőkanál. Kiszedem egy tálcára szűrőkanállal a halsallangokat,ha van segítségem,kiszedés után a levet teljesen átszűröm,majd mehet vissza a bográcsba a főzőlé. Kicsit hült a hal a tálcán,kézzel a husikákat lefejtem a csontról. Ez nagyon horror munka,de megéri. ;) A fejben, az úszok környékén vannak a legjobb halzsír lelőhelyek,amiket vétek elpazarolni,mert a paprika színét eben tudjuk kioldani. Mind- mind mehet a kézzel válogatott halhúshoz. Ehhez adok két -három girizd fokhagymát,majd szedek rá egy kis levet és leturmixolom. Visszaöntöm a bográcsba és nagy lángon elkezdem újra főzni. Ha versenyre készül a halászlé,nem pancsolok a halhúsal,csak szűrőn átengedem rajta picit a levet,magyarul picir megpaszírozom. Ez azért van,mert a turmixolt halhús kiválóan sűrit,de fakóvá teszi az étkünket. Szóval megint forralás,ha nem tetszik a színe,még pici őrölt paprika mehet bele. egy evőkanál paradicsom püré,lehet házi is,kinek mi va,értelem szerűen abból mehet 2 deci nyugodtan. Majd jöhet bele a sózott halhús,óra indul majd tiz perc elteltével a tej-ikra. A halat 25 percig főzöm. Közben beállítom a sóját- csípősségét. A cseresznyepaprikákat a halhússal eggyütt szoktam beletenni 4-5 db,az innyencek kedviért akik már saját tányérjukban úgy nyomják szét,ahogy nekik tetszik :shock:
Csak ponyot használok,ha van harcsa fej az alaplébe mehet. Tapasztalatom,hogy az apróhalak nem tesznek hozzá jó ízt,csak komoly szálka mennyiséget.
szia TIBI BIZTOSAN NAGYON FINOM. :enne EN SZOKTAM BELERAKNI VÖRÖS BORT IS....

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2009. október 20., kedd 15:11

Tomi!
HA nincs kéznél paradicsom,mehet a vörösbor is,hogy a nagy rotyogásban a húst picit összerántsa. Én ugy tudom,vagy az egyik vagy a másik,de volt,hogy mindkettőt tettem,a zsűri akkor nagyon leszólt. Szóval mindig fejlódik az ember. Ezért szeretek versenyekre járni,mert sokat tanul ám az ember a nagy halfőzősmeterektől. Nem szomorkodom,hogy bronznál eddig nincs jobb érmem,mert ezek a mesterek mind 50-70 év közöttiek,tehát van még hová fejlődnöm ;) A legutóbbi megállapításom pedig az,hogy a paprika nem mindegy mekkora szemcseméretre van darálva. Hiába szép piros,ha nem liszt szerű,mivel a jobban megőrölt nagyobb felületen adja le a színt a zsírnak és versenyen a colort nagyon nézik.

hardika
Kemencefűtő
Hozzászólások: 221
Csatlakozott: 2009. szeptember 3., csütörtök 13:26

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: hardika » 2009. október 20., kedd 18:52

tengelic írta:Igazándiból szegedi sémára készítem a halászlevet,tehát alaplével,de a jányaim olyan tésztamániássak,hogy nálunk muszály így készíteni.

A megtisztított halat kifilézem. A bőrével lefordított szeleteket félcentinként bevagdosom,úgy,hogy a bőr egybe tartsa a halhúst. Alaposan besózom,olyannyira,hogy a halléhez már a végén éppen csak hangolni keljen a sót. Ez fogja nekünk a szálkákat lerendezni 2 óra alatt. Szárnyakat farkát a hasított fejet felteszem főni a hagymával és 2-3 db szép érett paprikával melyeket leturmixoltam,csak úgy nyersen. Jó nagy lángon,mintha az ördögöt főzném,forralom az alaplevet. Figyelem! A kezdéskor a bogrács legyen a maximum szintig vizzel,mert később már tilos hozzápótolni.A forrás után elkezdem szórni az őrőlt paprikát,ami kilónként egy púpozott evőkanál. Kiszedem egy tálcára szűrőkanállal a halsallangokat,ha van segítségem,kiszedés után a levet teljesen átszűröm,majd mehet vissza a bográcsba a főzőlé. Kicsit hült a hal a tálcán,kézzel a husikákat lefejtem a csontról. Ez nagyon horror munka,de megéri. ;) A fejben, az úszok környékén vannak a legjobb halzsír lelőhelyek,amiket vétek elpazarolni,mert a paprika színét eben tudjuk kioldani. Mind- mind mehet a kézzel válogatott halhúshoz. Ehhez adok két -három girizd fokhagymát,majd szedek rá egy kis levet és leturmixolom. Visszaöntöm a bográcsba és nagy lángon elkezdem újra főzni. Ha versenyre készül a halászlé,nem pancsolok a halhúsal,csak szűrőn átengedem rajta picit a levet,magyarul picir megpaszírozom. Ez azért van,mert a turmixolt halhús kiválóan sűrit,de fakóvá teszi az étkünket. Szóval megint forralás,ha nem tetszik a színe,még pici őrölt paprika mehet bele. egy evőkanál paradicsom püré,lehet házi is,kinek mi va,értelem szerűen abból mehet 2 deci nyugodtan. Majd jöhet bele a sózott halhús,óra indul majd tiz perc elteltével a tej-ikra. A halat 25 percig főzöm. Közben beállítom a sóját- csípősségét. A cseresznyepaprikákat a halhússal eggyütt szoktam beletenni 4-5 db,az innyencek kedviért akik már saját tányérjukban úgy nyomják szét,ahogy nekik tetszik :shock:
Csak ponyot használok,ha van harcsa fej az alaplébe mehet. Tapasztalatom,hogy az apróhalak nem tesznek hozzá jó ízt,csak komoly szálka mennyiséget.

Tengelic pajtás!

jó ám a halászlé vegyes halból is pl csuka,harcsa,amúr ,busa,ponty én igy szoktam.:)
De hiányolom a köretedből a frissen sült kemencés kenyeret:)))amúgy megfelel/ne/ a szájízemnek:))))
üdv:
Hardika

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. október 20., kedd 20:39

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Tibi!!! Gyúrjál waazzzeeee! Akarom mondani dagasszál .........
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2009. október 20., kedd 20:56

Minden héten gyúratok wazze,mert nálunk ez a fehérnép dóga,teccik tunni,én már a bolti kenyér ízére sem emlékszem. A párom úgy televágja mindne féle bijó dolgokkal,hogy lassan már csiripelek mint a madarak, a sok magoktól :lol: Ilyen magvas kenyér meg nem tuti a halászléhez,maradok a tésztánál.

Avatar
kezo14
Kemencefűtő
Hozzászólások: 122
Csatlakozott: 2009. október 10., szombat 4:56

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: kezo14 » 2009. október 21., szerda 22:13

Tengelic Mester!
A halászleved biztosan nagyon jó! Én ugyanígy készítem csupán az a különbség, hogy az alaplevet a lével együtt egy nappal előtte főzöm meg, a húst 2 mm-ként vagdosom be. Másnapra az ízek összeérnek a hal pedig átveszi a sót.
Szóval jó étvágyat!
kezo14
"30-ig hevít a nő; azután a bor; azután a kemence..." Móra F.
Kemencebaráti üdvözlettel
kezo14
http://www.kemencebence.hu/foto/thumbna ... ?album=249

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2009. október 22., csütörtök 11:42

kezo14!
Ez a szép benne ,hogy nem készül két egyforma módon sehol a világban. Mindenkinek van sajtát bevált,vagy kisérletezés alatt álló ötlete amivel hozzátehet a saját száj íze szerint.
Bavallom,még én sem tartok ott,hogy na,ennél nem lehetne jobbat csinálni. Soha nem szeretnék a révbe érni,csak minden alkalommal picivel jobb lenni :)
A két milis bevágás kicsit sűrűnek tartom. A friss húsnál nincs jobb,minenki megtapasztalhatja,hogy a disznóvágásos pecsenyét nem lehet boltban vett hideg hússal utánozni. Szóval egy napig sóban tartani a halat,az már nem friss,bár esküszöm kipróbálom a módszeredet,a tapasztaltakról utánna nyilatkozom.

Avatar
csokiati
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1029
Csatlakozott: 2009. június 5., péntek 23:29

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: csokiati » 2009. október 22., csütörtök 13:23

Tengelic, le a kalappal az előző hozzászólásodért :!: Nem hiszel benne, még sem mondtad, hogy ez hülyeség, hanem bevállaltad a recept kipróbálását, hogy aztán mondhass véleményt. EZ IGEN, MINDEN ELISMERÉSEM :!: :!: :!:
De jó lenne, ha minden ember így gondolkodna :!: :!: :!:
Üdv: Csoki

Akit a kemence füstje megcsapott!
----> Így készült a kemencém <----

Avatar
Maxigáz
Kemencefűtő
Hozzászólások: 125
Csatlakozott: 2009. szeptember 2., szerda 20:48

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: Maxigáz » 2009. október 23., péntek 20:34

Gyümölcsös panettone



Hozzávalók:
4 dkg élesztô, 12,5 dkg cukor, 1,2 dl langyos tej, 50 dkg liszt, 4 tojássárgája, 1 ek vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/2 kk, só, 12,5 dkg, vaj, 10 dkg, mazsola, 10 dkg, cukrozott citromhéj, 5 dkg, cukrozott narancshéj, 5 dkg, egyéb aszalt gyümölcs
Elkészítés:
"1 Az élesztôt szétmorzsoljuk és 1 kk cukorral a tejben elkeverve 15 percig állni hagyjuk. 2 Ezután a lisztet, az élesztôs tejet, a megmaradt cukrot, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, a citromhéját és a sót összegyúrjuk, majd beledagasztjuk a vajat is. 3 További 5 percig dagasztjuk és ha szükséges, még 1 kevés lisztet is gyúrunk bele. 4 A tésztát 30 percig pihentetjük. 5 A mazsolát forró vízben megmossuk, leszárítjuk és a cukrozott citrom- és narancshéjjal, a mandulával a tésztába gyúrjuk. 6 Újabb 20 percig pihentetjük. 7 Egy kuglóf formát vajjal kikenünk. 8 A tésztát a formába simítjuk és újabb 10 pecig pihentetjük. 9 A tészta tetejét folyékony vajjal bekenjük és egy éles késsel keresztirányban bevágjuk. 11 A kemencében kb másfél órán keresztül sütjük.," ( ::e Én 75 percig sütöttem, ebből 40 percet alufóliával.) ::e ::e ::e ::e
Csatolmányok
mini-Kuglóf5.JPG
mini-Kuglóf5.JPG (24.59 KiB) Megtekintve 2370 alkalommal
mini-Kuglóf4.JPG
mini-Kuglóf4.JPG (23.51 KiB) Megtekintve 2368 alkalommal
mini-Kuglóf1.JPG
mini-Kuglóf1.JPG (22.84 KiB) Megtekintve 2367 alkalommal
KBÜ Maxigáz

puzsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 672
Csatlakozott: 2009. május 1., péntek 22:18

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: puzsi » 2009. október 23., péntek 20:59

Maxigáz írta:Gyümölcsös panettone



Hozzávalók:
4 dkg élesztô, 12,5 dkg cukor, 1,2 dl langyos tej, 50 dkg liszt, 4 tojássárgája, 1 ek vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/2 kk, só, 12,5 dkg, vaj, 10 dkg, mazsola, 10 dkg, cukrozott citromhéj, 5 dkg, cukrozott narancshéj, 5 dkg, egyéb aszalt gyümölcs
Elkészítés:
"1 Az élesztôt szétmorzsoljuk és 1 kk cukorral a tejben elkeverve 15 percig állni hagyjuk. 2 Ezután a lisztet, az élesztôs tejet, a megmaradt cukrot, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, a citromhéját és a sót összegyúrjuk, majd beledagasztjuk a vajat is. 3 További 5 percig dagasztjuk és ha szükséges, még 1 kevés lisztet is gyúrunk bele. 4 A tésztát 30 percig pihentetjük. 5 A mazsolát forró vízben megmossuk, leszárítjuk és a cukrozott citrom- és narancshéjjal, a mandulával a tésztába gyúrjuk. 6 Újabb 20 percig pihentetjük. 7 Egy kuglóf formát vajjal kikenünk. 8 A tésztát a formába simítjuk és újabb 10 pecig pihentetjük. 9 A tészta tetejét folyékony vajjal bekenjük és egy éles késsel keresztirányban bevágjuk. 11 A kemencében kb másfél órán keresztül sütjük.," ( ::e Én 75 percig sütöttem, ebből 40 percet alufóliával.) ::e ::e ::e ::e
Profi!!! :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya
Ha van kemencéd,nagy bajod nem lehet.Üdvözlet mindenkinek!Puzsi

Avatar
csokiati
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1029
Csatlakozott: 2009. június 5., péntek 23:29

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: csokiati » 2009. október 23., péntek 21:39

Maxigáz, ez nagyon guszta. Gondolom, gyorsan el is fogyott. :lol: :lol: :lol:
Üdv: Csoki

Akit a kemence füstje megcsapott!
----> Így készült a kemencém <----

Avatar
Maxigáz
Kemencefűtő
Hozzászólások: 125
Csatlakozott: 2009. szeptember 2., szerda 20:48

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: Maxigáz » 2009. október 23., péntek 21:43

Még van egy kicsi. Küldjem???? :D :D
csokiati írta:Maxigáz, ez nagyon guszta. Gondolom, gyorsan el is fogyott. :lol: :lol: :lol:
KBÜ Maxigáz

Avatar
csokiati
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1029
Csatlakozott: 2009. június 5., péntek 23:29

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: csokiati » 2009. október 23., péntek 22:23

Igen, még vacsora előtt vagyok, de ha messziről jön, nem biztos, hogy meg tudom várni :lol: :lol: :lol:
Üdv: Csoki

Akit a kemence füstje megcsapott!
----> Így készült a kemencém <----

Avatar
IgazTamas
Kemence mester
Hozzászólások: 332
Csatlakozott: 2008. október 29., szerda 8:08

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: IgazTamas » 2009. október 30., péntek 20:33

Maxigáz írta:Gyümölcsös panettone



Hozzávalók:
4 dkg élesztô, 12,5 dkg cukor, 1,2 dl langyos tej, 50 dkg liszt, 4 tojássárgája, 1 ek vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/2 kk, só, 12,5 dkg, vaj, 10 dkg, mazsola, 10 dkg, cukrozott citromhéj, 5 dkg, cukrozott narancshéj, 5 dkg, egyéb aszalt gyümölcs
Elkészítés:
"1 Az élesztôt szétmorzsoljuk és 1 kk cukorral a tejben elkeverve 15 percig állni hagyjuk. 2 Ezután a lisztet, az élesztôs tejet, a megmaradt cukrot, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, a citromhéját és a sót összegyúrjuk, majd beledagasztjuk a vajat is. 3 További 5 percig dagasztjuk és ha szükséges, még 1 kevés lisztet is gyúrunk bele. 4 A tésztát 30 percig pihentetjük. 5 A mazsolát forró vízben megmossuk, leszárítjuk és a cukrozott citrom- és narancshéjjal, a mandulával a tésztába gyúrjuk. 6 Újabb 20 percig pihentetjük. 7 Egy kuglóf formát vajjal kikenünk. 8 A tésztát a formába simítjuk és újabb 10 pecig pihentetjük. 9 A tészta tetejét folyékony vajjal bekenjük és egy éles késsel keresztirányban bevágjuk. 11 A kemencében kb másfél órán keresztül sütjük.," ( ::e Én 75 percig sütöttem, ebből 40 percet alufóliával.) ::e ::e ::e ::e
:enne de szivesen megkostoltam volna........... :hej biztosan nagyon finom is volt a küleme tökéletes............ :hej :hej :hej

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2009. november 2., hétfő 21:39

Mivel extrovertált és experimenting személyiség vagyok :lol: és a jövő hónapban 5.én disznóvágás lesz nálunk,szívesen vennék tőletek jóóóféle ,bevált kolbász, hurka ,szalámi recepteket.
Na ,érthetően fogalmaztam :?: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Avatar
PyTom
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1238
Csatlakozott: 2009. március 11., szerda 13:35

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: PyTom » 2009. november 2., hétfő 21:43

Maxigáz :!: :!: :!: :nya :nya :nya
Kb. :nya :nya :nya Hány fokon :nya :nya dobtad be a :nya kemencébe :?: :nya :nya
KEMENCEBARÁTI üdvözlet: ****** :shock: ********

Avatar
Maxigáz
Kemencefűtő
Hozzászólások: 125
Csatlakozott: 2009. szeptember 2., szerda 20:48

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: Maxigáz » 2009. november 2., hétfő 21:51

Ha jól emlékszem 170-180 fok lehetett. Egy barátom azt mondta, hogy amikor Ő pékségben dolgozott, akkor 150-160 fokon sütötték a kalácsot. Ha egy kis vizet locsolsz előtte a kemencébe, azzal nem rontod el az állagát.
Én is ezt tettem. Egyébként sokkal egyszerűbb, mint aminek tűnik. :cs
PyTom írta:Maxigáz :!: :!: :!: :nya :nya :nya
Kb. :nya :nya :nya Hány fokon :nya :nya dobtad be a :nya kemencébe :?: :nya :nya
KBÜ Maxigáz

Avatar
krakkper
Kemencefűtő
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009. szeptember 23., szerda 21:00

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: krakkper » 2009. november 2., hétfő 22:18

tengelic írta:Mivel extrovertált és experimenting személyiség vagyok :lol: és a jövő hónapban 5.én disznóvágás lesz nálunk,szívesen vennék tőletek jóóóféle ,bevált kolbász, hurka ,szalámi recepteket.
Na ,érthetően fogalmaztam :?: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Az extrovertált az magától érthető.
Az experi ment ing gondolom annyit tesz , hogy az expedícióra ráment az inged is ami a malac beszerzésére irányúlt.

Hurkaféléből májas véres? Szagos fűszerezést, vagy az erőset kedveled?
Üdv:
krakkper

HAláccegy kemencést ugorj a nyakába! Ne habozzzz!!

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: jani » 2009. november 2., hétfő 22:19

Sziasztok!Tengelic koma,Ez általában ízlés és szájíz dolga :lol: Nálunk anno mindig édesanyám adagolta a böllérnek a fűszereket,majd megkérdem.Arra azért emlékszem,hogya véreshurkába szegfűborsot raktunk összetörve,isteni ízt adott neki.
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2009. november 2., hétfő 22:23

Most puhatolózom az árak felől. Nálunk 420 -460-at emlegetnek élő sújra. Nem ócsó.
A hurkából a vegyeset szeretjük, egybe a vért a májjal. A fűszerezésre a tipp jöhet,bármiféle kipróbált receptre,mert (experimenting) az az kisérletező vagyok ;)

Avatar
csigaszeg
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2406
Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: csigaszeg » 2009. november 2., hétfő 22:44

Tengelic Jókomám :lol: :lol: :lol: :lol:


Mivel extrovertált és experimenting személyiség vagyok :lol: és a jövő hónapban 5.én disznóvágás lesz

Neeeeeeeeem ittál te mááááááááááááááma túúúúúúúúúúúúúúl sokat heeeeeeeeeeeeeee :i :i
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2009. november 2., hétfő 22:51

Vörösborozok komám. :cs Orvosi tanácsra teszem. A gyógyszert be kell szedni :lol:

Avatar
csigaszeg
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2406
Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: csigaszeg » 2009. november 2., hétfő 23:04

Tengelic Jókomám ;) ;) ;) ;)

Nos komolyra forditva a szót:

Sütnivaló véres hurka:
30db fökockázott zsömle,öléskor a fövett vért erre buritjuk, rá összekevergyük
2 kg főtt rizs
kb 2-2,5 kg főtt zsiradék.tokaszalonna főtt széle,főtt bürke,főtt csöcsö szalonna, a hasalja másra nem hasznáható főtt csöcsös része,tüdő ha másra nem köll,pici főtt husi mind ledaráva, összekeverve
ízesitve

fekete őrűtt bors
majoránna
kb fél kila piritott vöröshajma ledaráva
Az egész masszát összekevegyük,ha túl furkós lenne bár ha a böllér nem bassza el a bökést, asztá a vér jó helyre folik akkor illen nem lehet,de ha mégis az abalé zsirgyábul merittünk rá eppicint, csak ippen amennyi köll.
Lazán *** vékonbélbe tőttyük,majd ollan meleg vizbe amibe ha az ujjad beledugod,ötig tucc számóni ki köll főzni addig hogyha tűvel megböktyük má nem véres lé folik belüle,kivesszük a katlanbu teknőbe tesszek, fehár ruháva letakarva kihűttyűk.
Tepsibe raktyuk,eppicin zsirt rakunk alá sütőbe vaj kemencébe ropogósra süttyük, forró töpörtyüvel, tört krumpiva, vagy puha kenyérre tálajjuk.
Jó étvágyat.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára csigaszeg 2009. november 3., kedd 1:28-kor.
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi

Avatar
krakkper
Kemencefűtő
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009. szeptember 23., szerda 21:00

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: krakkper » 2009. november 2., hétfő 23:45

ez is hurka

egy jókora hízó belsősége, feje és a vére(főve)ledarálva kíván
6kg rizst(lehet az abált lében, de lehet tisztavízben is roppanósra főzni,átmosni)
6 közepes fej hagyma fonnyasztva
2,5-3 liter zsír (hájtepertő zsírja, vagy sima ki hogy szereti)
min 3 félmarék só
majoranna
szagosbors
feketebors
Üdv:
krakkper

HAláccegy kemencést ugorj a nyakába! Ne habozzzz!!

puzsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 672
Csatlakozott: 2009. május 1., péntek 22:18

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: puzsi » 2009. november 3., kedd 18:16

csigaszeg írta:Tengelic Jókomám ;) ;) ;) ;)

Nos komolyra forditva a szót:

Sütnivaló véres hurka:
30db fökockázott zsömle,öléskor a fövett vért erre buritjuk, rá összekevergyük
2 kg főtt rizs
kb 2-2,5 kg főtt zsiradék.tokaszalonna főtt széle,főtt bürke,főtt csöcsö szalonna, a hasalja másra nem hasznáható főtt csöcsös része,tüdő ha másra nem köll,pici főtt husi mind ledaráva, összekeverve
ízesitve

fekete őrűtt bors
majoránna
kb fél kila piritott vöröshajma ledaráva
Az egész masszát összekevegyük,ha túl furkós lenne bár ha a böllér nem bassza el a bökést, asztá a vér jó helyre folik akkor illen nem lehet,de ha mégis az abalé zsirgyábul merittünk rá eppicint, csak ippen amennyi köll.
Lazán ***án vékonbélbe tőttyük,majd ollan meleg vizbe amibe ha az ujjad beledugod,ötig tucc számóni ki köll főzni addig hogyha tűvel megböktyük má nem véres lé folik belüle,kivesszük a katlanbu teknőbe tesszek, fehár ruháva letakarva kihűttyűk.
Tepsibe raktyuk,eppicin zsirt rakunk alá sütőbe vaj kemencébe ropogósra süttyük, forró töpörtyüvel, tört krumpiva, vagy puha kenyérre tálajjuk.
Jó étvágyat.
Csiga Mester!Igaz, nagyon messze vagyunk egymástól de az ízlésünk nagyon egyforma!Dettó ugyanígy készítjük mi is,mostanában egy kis szegfűbosot is vetük belé,no meg egy picinyke őrölt cseresnyepaprikát! :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya Ja és forraltbor a mixerbe! :))) :)))
Ha van kemencéd,nagy bajod nem lehet.Üdvözlet mindenkinek!Puzsi

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2009. november 3., kedd 20:18

Köszönöm a tanácsokat,meg fogom valósítani és tudósítok :!: meg::)

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: jani » 2009. november 3., kedd 21:36

Sziasztok!Anno mi is hasonlóan csináltuk,mint Krakkper,csak zsír helyett a fodor hájat főztük meg.De ugyanúgy a fej,a belsőségek megfőzve ledarálva.Ebben a lében főztük meg a rizst,ahány kiló annyi liter abalé.A vért sütöttük hagymásan,majd daráltuk .Fűszerezés meg lehet egyedi,ki hogy szokta.De egy jó tanács,ne tegyél bele egyszerre teljes mennyiséget a fűszerekből,hanem keverés közben kóstolgasd :lol: no meg pihentetni is kell hogy a só elolvadjon.A majorannát jól morzsold el a kezedben,így jó illatú is lesz :lol: meg jobban érződik majd a hurkában.A kolbászhoz minden nyesedék húst raktunk soványat,zsírosat egyaránt.Só bors őrölt kömény jóféle őrölt piros paprika.Elkeverve,majd bélbe töltve lógatva szárítottuk füstöltük.A sóra vigyázz ha sok nem tudod kivenni sem javítani :!: Aztán ha megvan a jószág akkor :bo
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2009. november 3., kedd 22:09

Mi 3 fajta hurkát + kolbászt töltünk.
Egy kb. 160kg -os malac belsőségéhez 4kg hosszú szemű "A" rizst szoktunk vásárolni.
Ha nem készítünk sajtot, akkor a fejét, állát, tokáját, bél-kövérjét megabáljuk és ebbe a zsíros bő lébe egy lenvászonból készült zacskóban roppanósra főzzük a rizst. A húsosabb és zsírosabb hozzávalókat külön tepsibe szoktuk ledarálni, majd elharmadoljuk a rizzsel együtt.
-a májas hurkához: a keverőtálba tesszük a még forró 1/3 rizst, 1/3 zsírosabb kenőanyagot, 1/3 húsos adalékot, 2 fej reszelt vöröshagymát, 2,5dkg őrölt fekete borsot (esetleg majorannát) és annyi sót amennyire fél kézzel beletudunk markolni a sóba. Ezt összedolgozzuk, után ha kell még ízlés szerint fűszerezzük.
-a tüdős hurka: a ledarált tüdőhöz, léphez, veséhez tesszük az 1/3 rizst, 1/3 zsírosabb kenőanyagot, 1/3 húsos adalékot, 2,5dkg őrölt fekete borsot, 2,5dkg őrölt szegfűborsot és annyi sót amennyire fél kézzel beletudunk markolni a sóba. Ezt összedolgozzuk, után ha kell még ízlés szerint fűszerezzük.
-a véres hurka: a megabált ledarált vérhez adjuk a maradék rizst, sírosabb kenőanyagot, húsos adalékot, 2,5dkg őrölt fekete borsot, 2,5dkg őrölt köménymagot. Ezt összedolgozzuk, után ha kell még ízlés szerint fűszerezzük.
A kifőzés nálunk is pont úgy zajlik ahogyan Csiga is írja, nem túl forró vízben összerántatjuk a belet és kész.
-a kolbászt klasszikusan szoktuk készíteni, apróra darált vegyes hús, fokhagyma, só, őrölt bors, durvára őrölt köménymag, bácsalmási pirospaprika, egy kevés saját termésű őrölt hegyes, ill. cseresznyepaprika. Ha szalámit töltünk, akkor sertés-marha hús keverékéhez a kolbászhoz felsorolt fűszereken kívül még ízfokozó és állományjavítóként kevés porcukrot is szórunk bele, illetve szerecsendiót, szegfűborsot.
Összedolgozzuk és egy napig hideg helyen állni hagyjuk, majd műbélbe töltjük és felfüstöljük.
A hurka sütésekor nem teszünk alá zsírt, annak olyannak kell lennie, hogy saját zsírjában megsüljön. Annál inkább teszünk alá apró savanyú káposztát és ezen süssük meg a hurkát a zsírjában puhára párolódik. Krumplipürét kínálunk mellé köretként. Jut eszembe, ha nem savanyú káposzta-ágyon sütjük a hurkát, akkor párolt lila káposztát csinálunk.
Hooopssz, még az is eszembe jutott, hogy levest is szoktunk csinálni a hurkavacsora elé, de nem ám "ha lúd, akkor legyen kövér" vagyis nem orja levest, hanem cibere levest. Ez mifelénk pont úgy készül mint egy hagyományos vegyes gyümölcsleves, csak nem habarunk rá. Ezt még a disznótort megelőző napon elkészítik és hidegen tálalják.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
csokiati
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1029
Csatlakozott: 2009. június 5., péntek 23:29

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: csokiati » 2009. november 4., szerda 2:14

Kösz mindenkinek. Most hajnal 01.00 van, de kiettem a hűtőt kínomban :))) :))) :)))
Üdv: Csoki

Akit a kemence füstje megcsapott!
----> Így készült a kemencém <----

Válasz küldése