Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Mindenféle finomságok receptjei és elkészítési módjai
Avatar
banya 1950
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1531
Csatlakozott: 2009. augusztus 23., vasárnap 17:17

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: banya 1950 » 2009. december 23., szerda 20:00

:ty :ty :ty
Midanyiótoknak, hogy szoritottatok velem.Igazán jól esik a megértésetek , :ty a gratulációkat.

Banya

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: jani » 2009. december 23., szerda 20:20

Bany, le a kalappal előtted :!: meg::) meg::) meg::) Jó étvágyat a menühöz :!:
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

pemzli
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2009. augusztus 23., vasárnap 9:15

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: pemzli » 2009. december 23., szerda 22:01

Kedves Banya!

Szeretném megkérdezni hogy, a töltött káposztát kb milyen hőmérsékleten tetted be, és mennyi ideig kellet neki szaunázni?
Válaszod előre is köszönöm.

Avatar
banya 1950
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1531
Csatlakozott: 2009. augusztus 23., vasárnap 17:17

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: banya 1950 » 2009. december 23., szerda 22:10

Valamivel kevesebb lehetett mint a kenyér sütésnél , a húsok sütése utántettem be a parazsat hátra toltuk a majba zárt tévő mellett 3-3,5 órát volt a főbanya gyomrába 16 l-es fazék. Ezér ez csak támpont , mert a mennyiség nagyban befolyásolja a folyamatot.

Banya

pemzli
Kemencefűtő segéd
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2009. augusztus 23., vasárnap 9:15

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: pemzli » 2009. december 23., szerda 22:30

:ty Banya. Az enyém csak a fele.Az edényeknél megnézheted.

Avatar
csokiati
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1029
Csatlakozott: 2009. június 5., péntek 23:29

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: csokiati » 2009. december 23., szerda 23:34

Banyus!

Nem is olyan rég még én adtam tanácsot Neked a kemence építéséhez, biztattalak, hogy Ferenc napkor süthess, tartottam (másokkal együtt) bennetek a lelket. Most pedig én lesem a Te receptjeidet, csorgatom a nyálam, milyen menüket rittyentessz össze.
Banyus, gratulálok és nagyon büszke vagyok Rád meg::) meg::) meg::)
Üdv: Csoki

Akit a kemence füstje megcsapott!
----> Így készült a kemencém <----

Avatar
banya 1950
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1531
Csatlakozott: 2009. augusztus 23., vasárnap 17:17

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: banya 1950 » 2009. december 24., csütörtök 16:30

:ty Nektek az támogatást :!:
Pemzi! Egy 8 l edény is el bír 2,5- 3 órát szerintem, habár akkora edánybe még kemencében nem főztem. Sparheltre alapozva gondolom, a káposzta se sértödik meg a lassú főzésér.

Banya

Avatar
Taita
Kemence mester
Hozzászólások: 252
Csatlakozott: 2009. november 25., szerda 18:41

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: Taita » 2010. január 9., szombat 21:20

Üdvözletem a tisztelt kemencebarátoknak.

Küldök egy pár képet ha összejön, igaz nem kemencében készült de abban biztosan sokkal ízletesebb lehet. Csirkés lepény biztosan ti is ismeritek.

K.B.Ü.
Csatolmányok
csirkéslepény 3.jpg
csirkéslepény 3.jpg (31.67 KiB) Megtekintve 3023 alkalommal
csirkéslepény 2.jpg
csirkéslepény 2.jpg (35.66 KiB) Megtekintve 3022 alkalommal
Csirkéslepény 1.jpg
Csirkéslepény 1.jpg (31.42 KiB) Megtekintve 3020 alkalommal
Taita

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: jani » 2010. január 9., szombat 21:27

Taita ez *** jól néz ki :!: A receptet tedd már közzé légyszives :!:
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

Avatar
Taita
Kemence mester
Hozzászólások: 252
Csatlakozott: 2009. november 25., szerda 18:41

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: Taita » 2010. január 9., szombat 21:53

Közzé tétetik a Csirkés lepény receptje:


4. személyre hozzávalók:

tészta:
80dkg. liszt, 5 dkg élesztő, só, melegvíz, 1 dcl.olaj.
Ebből kelt tésztát dagasztunk, majd 4 cipót formálunk belőle, ezeket kicsit pihentetjük kelesztjük. Pihentetés után kb. 28 cm átmérőjű körré nyújtjuk őket, tetejükre egy kevés sajtot reszelünk és megsütjük. Még melegen a felső részét minél vékonyabban vágjuk le.

Töltelék:

25 dkg.gomba, 50 dkg. csirkemell, 2 kígyóuborka, 4 paradicsom, 2 lilahagyma, 24 szelet pizzasonka, egy saláta (akár jégsaláta is lehet), 30 dkg. sajt, egy nagy tejfől, majonéz, grillfűszerkeverék, só. A gombát felszelve olajon megpároljuk, szűrőlapátal kiszedjük ebben az olajban megsütjük az apró csíkokra vágot csirkemellet, ha kész rászorjuk a grillfűszert. A lilahagymát karikára szeljük kicsit megsózuk és (balzsamecettel lehet izesíteni).
Egy két gerezd fokhagymát összezúzunk és olajat öntünk rá és ezzel ecseteljük a végén a pite tetejét.

Összerakás:
A lepény alját megkenjük tejfölel, csepegtetünk rá majonézt ezt is elkenjük rá rakjuk a gomba negyed részét majd 6 szelet pizzasonkát, rárakjuk a salátaleveleket ezeket is megkenhetjük tejföllel majonézzel. Rárakjuk a hagyma negyedét, körberakjuk uborka szeletekkel rá a paradicsomkarikák, itt sózuk a tetejüket majd a csirkemell negyede következik, tetejére sajtot reszelünk és pár percet ismét sütjük majd ráteszük a lepény tetejét jól rányomjuk és még egy kicsit újra sütjük. Kivételt követően a fokhagymás olajjal megkenegetjük.

:enne :enne
Jó étvágyat hozzá mindenkinek.
:i :i :i
Taita

richie32
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 757
Csatlakozott: 2008. december 27., szombat 1:27

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: richie32 » 2010. január 9., szombat 21:57

guszta :nya :nya :nya hú de éhes lettem :nya :nya :nya
ezt megjegyzem magamnak
K.B.Ü.
RICHIE

puzsi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 672
Csatlakozott: 2009. május 1., péntek 22:18

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: puzsi » 2010. január 9., szombat 21:58

Taita írta:Üdvözletem a tisztelt kemencebarátoknak.

Küldök egy pár képet ha összejön, igaz nem kemencében készült de abban biztosan sokkal ízletesebb lehet. Csirkés lepény biztosan ti is ismeritek.

K.B.Ü.
:nya :nya :nya Ez nagyon király! :k :k :k
Ha van kemencéd,nagy bajod nem lehet.Üdvözlet mindenkinek!Puzsi

Avatar
csirijo
Kemence mester
Hozzászólások: 614
Csatlakozott: 2008. december 15., hétfő 18:47

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: csirijo » 2010. január 9., szombat 21:59

Download OK
Üdv Csirijó
Inkább legyek egy kicsit tulsúlyosan boldog, mint soványan boldogtalan!

Avatar
csigaszeg
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2406
Csatlakozott: 2009. január 18., vasárnap 22:45

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: csigaszeg » 2010. január 10., vasárnap 20:19

Azt a kutyfájájájájáját..... :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya :nya
Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kép


Kemence nélkül?????? Minek?????

Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi

Avatar
banya 1950
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1531
Csatlakozott: 2009. augusztus 23., vasárnap 17:17

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: banya 1950 » 2010. január 10., vasárnap 20:29

:nya :nya :nya meg::) remekül néz ki! ki fogom probálni a recepted Tauta!

Banya

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2010. január 17., vasárnap 18:58

Gondolkoztam,hogy az aszaláshoz tegyem e a következő pár sort,de végül is nem aszaltam,hanem alma és banán csipszet gyártottam a kölköknek. A lányaim már rosszul vannak a diótól,velük etetem fel a termést,nagyon egészséges,de azt mondták,hogy ha az uzsonnájukhoz diót teszünk mégegyszer,lázadás lesz a fedélzeten. Legyen csipsz! ok mondom de gyümölcs csipszet kaptok.
Az almát és a banánt leszeleteltem és sütőpapírra fektettem a nagy tepsimbe. A sütő papír egyik felét kísérletként lehelet vékonyan oliva olajoztam. 80 foknál tettem be a kemencébe és egy éjszakát volt benn. Az eredmény: ami a sütőpapíron feküdt az mind hozzáragadt,akár olajos akár nem. A felső réteget tudtam megmenteni :( . A következő csipsz készítésnél madzagra fogom fűzni a szeletelt gyümölcsöt-zöldséget amit egy speciális keretre feszítek majd aminek a lábai a sütőtér magasságától kb 15-20 cm-er magasabbak lesznek. Remélem majd így kevesebb veszteséggel jár a csipsz készítés mint a legutóbbi. Az íze viszont fenséges. Borkorcsójának is ajánlom,hiszen Szádalmáson is ezzel ittuk a bort,ha emlékeztek Robrt és Vizipoc.
Csatolmányok
almacsipsz (2).jpg
almacsipsz (2).jpg (51.5 KiB) Megtekintve 2883 alkalommal
almacsipsz (1).jpg
almacsipsz (1).jpg (42.49 KiB) Megtekintve 2887 alkalommal

Avatar
tepertő
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1695
Csatlakozott: 2009. október 8., csütörtök 20:19

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: tepertő » 2010. január 17., vasárnap 19:18

TUTI ötlet.
meg::) meg::) meg::)
Kép

Kép
Üdv :t tepertő

Avatar
Vizipoc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1155
Csatlakozott: 2008. október 14., kedd 10:36

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: Vizipoc » 2010. január 17., vasárnap 20:48

Emlekszem Tengelic,es nagyon finomvolt lehetett inni a bort utana,
Ezis nagyon tutin nezki.
Biztos finomisvolt.
K.B üdvözlettel      Vizipoc

Avatar
tolaci
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1435
Csatlakozott: 2010. január 8., péntek 7:10

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: tolaci » 2010. január 17., vasárnap 21:28

Tengelic!

Esetleg próbáld meg a tepsibe teflon fóliára tenni a gyümölcsöket. Mi a sütőben (mert ugye kemence még nincs) mindig ezt használjuk. Nem ragad le semmi. A szénné égett cucc is simán letörölhető.
Kenyérgyárakban, sütödékben használják a nagy kemencéknél, de üzletben is láttam már.
KBÜ: tolaci

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2010. január 17., vasárnap 22:24

Teflon fólia? Utánna nézek még nem hallottam róla.
Kösz az ötletet.

Avatar
tolaci
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1435
Csatlakozott: 2010. január 8., péntek 7:10

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: tolaci » 2010. január 17., vasárnap 22:36

Tekercsbe kaptam, elvagdaltam a tepsik méretére és kb. 10 éve használom. Most már kellene cserélnem. Nem az anyag ment tönkre, hanem szétvagdaltuk a késsel, ahogy szeleteltük.
KBÜ: tolaci

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2010. január 17., vasárnap 22:45

Nézelődöm a neten ,de nem látok sehol étkezési teflon foliát.

Avatar
tolaci
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1435
Csatlakozott: 2010. január 8., péntek 7:10

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: tolaci » 2010. január 18., hétfő 7:30

TENGELIC MESTER!

Nem is kell azt megenni!! :D :D

Találtam párat:
Nekem ez tetszett a legjobban. Erről beszéltem.
1.

http://www.kolofol.hu/products.html

Itt is hirdetnek hasonlót:

2.

http://www.havenhill.hu/52169/pekare%F2 ... g__v_tel_r
itt az ár is szerepel: 1m2: 3.600.-Ft
Drágának tűnik, de amit használunk 10 éve rendszeresen használjuk. Húsok alá, sütemény alá...
Az ízek nem változnak és az anyag még most is jó, csak hát lukas lett. :cry:

3.

http://www.unicorna.hu/?mod=termkat&id=197

Ha olyan helyen találsz, ahonnan nincs szállítás, akkor a környékünkön lévők bármelyikébe szívesen elmegyek és megveszem neked. (Úgyis kell nekem is :D ) és elküldöm. Ez a három Budapesten van, szóval mind a környék :D

Üdv: Laci
KBÜ: tolaci

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2010. január 18., hétfő 17:45

köszi a tippet,az első dolgom volt rendelni egy 80×40 es darabot

Avatar
DonGoo
Kemence mester
Hozzászólások: 482
Csatlakozott: 2009. október 29., csütörtök 9:25

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: DonGoo » 2010. január 18., hétfő 18:56

A következő csipsz készítésnél madzagra fogom fűzni a szeletelt gyümölcsöt-zöldséget amit egy speciális keretre feszítek
Tengelic, én megpróbálnám a saválló hegesztőhuzalt, arra fűzném. :k
Kemence melege legyen veletek, emberek!!!!
Üdv:DonGoo

Avatar
tengelic
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 3618
Csatlakozott: 2009. március 17., kedd 20:52

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: tengelic » 2010. január 18., hétfő 22:00

mindent kipróbálunk!
A teflon jó lesz sütikhez is,a huzal jó lesz aszalásra,stb stb. :) Jöhetnek az ötletek,ha ingyé van :)

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2010. január 19., kedd 23:12

DacaGaby írta:Bocs, de szerintem közérdekű! Kukkantsatok be ebbe a topicba: viewtopic.php?f=9&t=151
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
DonGoo
Kemence mester
Hozzászólások: 482
Csatlakozott: 2009. október 29., csütörtök 9:25

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: DonGoo » 2010. január 30., szombat 22:54

Halihó mindenkinek44 :hej :hej :hej :hej :hej :hej :hej
Hozzájutottam pár kiló kecskehúshoz, most a fagyasztóban pihen, bográcsban szeretném megfőzni, majd ha az idő kicsit kedvezőbbre fordul.
Hosszúlével, vagy röviddel, esetleg krumplival összefőzni, bármilyen receptet szivesen veszek...
Van-é valakinek tuti receptje hogyan készítsem el?? Főleg a fűszerezése érdekelne...
Piros arany, gulyás krém, fokhagymakrém, és egyéb bóti szörnyűség kizárt...
Előre is köszönöm a segítségeteket...... :hej :hej :hej :hej :hej :hej :ty :ty :ty
Kemence melege legyen veletek, emberek!!!!
Üdv:DonGoo

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2010. január 31., vasárnap 3:30

Én azt javaslom, hogy klasszikus módon készítsd el. Zsírban üvegesre dinsztelj vöröshagymát ízlés szerint, én momentán nem szoktam spórolni vele, 1 kg húshoz nem szégyellek 30 dkg hagymát tenni. Van aki ellene van, azt mondják hagymaízű lesz a pörkölt. :lol: Mégis milyen legyen? Savanyú káposzta ízű?
Szóval a megdinsztelt hagymára szórj jófajta pirospaprikát, rakd bele az összekockázott, apróra fűrészelt, vízbe rakott kecskét úgy, hogy ne csorgasd le róla a vizet, hanem amennyit egy marékba magához vesz az had menjen a bográcsba. Sózd meg és keverd össze a hagymával. Kicsi tűzön kezd el lassan főzni, egy idő után feladja a levét, ha az kevésnek tűnik (főleg idősebb jószágnál), akkor öntsünk hozzá vizet és lassan főzzük tovább. Majd el felejtettem, hogy tegyél bele csöves csípős paprikát, vagy cseresznye paprikát és ha fővés során esetleg nagyon intenzíven kiadná az erejét, akkor dobd ki belőle. Menetközbe kóstolgasd előfordul,hogy sót kell még a főzés vége felé tenned hozzá, mivel édeskés a húsa a kecskének.
Aki nemigazán szereti az erős faggyú ízű birka pörköltöt, annak nagyon ajánlom a kecskét!!! :k
Nem szoktam hóhusz-pókuszolni különböző fűszerekkel, zöldpaprikával, paradicsommal, így a maga egyszerűségében a legfinomabb, főtt krumpli társaságában! :nya
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
Taita
Kemence mester
Hozzászólások: 252
Csatlakozott: 2009. november 25., szerda 18:41

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: Taita » 2010. január 31., vasárnap 18:22

Sziasztok. meg::) meg::) meg::)

Az előttem szolló DonGoo kecskehúsról kérdezett, én jófajta birkapörkölt recept után szeretnék érdeklődni. Milyen részéből érdemes készíteni comb, vagy vegyesen csontos hússal esetleg?
Bevallom én még soha nem ettem birkapörköltet errefelé nem szoktak készíteni. Ott az alföldön szerintem hagyománya van a birkapörkölt készítésének.
:eh :eh :eh
Az áprilisi találkozón remélem ott Nádudvaron van esetleg olyan vendéglő vagy más étkezde ahol esetleg készítenek és meg tudok kóstolni egy igazi alföldi birkapörköltet.

:ty :ty :ty

Köszönettel.
Taita

Avatar
aquadigio
Kemence mester
Hozzászólások: 537
Csatlakozott: 2009. március 14., szombat 15:21

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: aquadigio » 2010. január 31., vasárnap 19:03

:hej :hej :hej

Aki szereti és teheti..

XII. Karcagi Birkafőző Fesztivál. 2010. június 25-27.

Több mint száz bográcsban fő pörkölt és Isteni!!! :nya :nya :nya
Mert mindenki a maga kemencéjének a pogácsa!
Hagyj fel azzal, hogy arra panaszkodsz a te Istenednek, hogy mekkora vihar vesz körül. Inkább mondd a te viharodnak, hogy mekkora Isten áll mögötted.
Asyron

http://fazekasmester.5mp.eu/

Avatar
DonGoo
Kemence mester
Hozzászólások: 482
Csatlakozott: 2009. október 29., csütörtök 9:25

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: DonGoo » 2010. január 31., vasárnap 21:40

DacaGaby írta:Én azt javaslom, hogy klasszikus módon készítsd el. Zsírban üvegesre dinsztelj vöröshagymát ízlés szerint, én momentán nem szoktam spórolni vele, 1 kg húshoz nem szégyellek 30 dkg hagymát tenni. Van aki ellene van, azt mondják hagymaízű lesz a pörkölt. :lol: Mégis milyen legyen? Savanyú káposzta ízű?
Szóval a megdinsztelt hagymára szórj jófajta pirospaprikát, rakd bele az összekockázott, apróra fűrészelt, vízbe rakott kecskét úgy, hogy ne csorgasd le róla a vizet, hanem amennyit egy marékba magához vesz az had menjen a bográcsba. Sózd meg és keverd össze a hagymával. Kicsi tűzön kezd el lassan főzni, egy idő után feladja a levét, ha az kevésnek tűnik (főleg idősebb jószágnál), akkor öntsünk hozzá vizet és lassan főzzük tovább. Majd el felejtettem, hogy tegyél bele csöves csípős paprikát, vagy cseresznye paprikát és ha fővés során esetleg nagyon intenzíven kiadná az erejét, akkor dobd ki belőle. Menetközbe kóstolgasd előfordul,hogy sót kell még a főzés vége felé tenned hozzá, mivel édeskés a húsa a kecskének.
Aki nemigazán szereti az erős faggyú ízű birka pörköltöt, annak nagyon ajánlom a kecskét!!! :k
Nem szoktam hóhusz-pókuszolni különböző fűszerekkel, zöldpaprikával, paradicsommal, így a maga egyszerűségében a legfinomabb, főtt krumpli társaságában! :nya
Kedves Gaby!! :hej :hej :hej
Hasonlóképp gondoltam, hagyma szerintem is (mivel kissé hortobágyi gyereknek érzem magam (hajdúböszörményi születésű vagyok), és pl piszokul felbaaaaaaaa........ agyilag aki azt mondja hogy slambucba tesz pirospaprikát, na onnantól kezdve az már csak krumplistészta, egyébként az sem rossz, de nem slambuc.) mehet bele bőven, nem hagyma ízű lessz, hanem szaftosabb.
Ettem már kecskepörit, de nekem kicsit ízetlennek tün, lehet hogy ez a kecske , de az is lehet hogy a készítő sajátossága.
Én só hozzáadása nélkül szoktam a húsételeket főzni, sót csak akkor rakok bele ha már majdnem kész. Só nélkül hamarabb megfő a hús, de ha meg nem fő bele akkor a hús ízetlen marad.
Így is lessz a saját befőzésű lecsó sűrítményt kap a kecskécske, a házi pirospaprika és a saját örlésű bors mellé, és főtt burgonyával tálalom..

Köszi szépen Gaby!! :ty :ty :ty :ty :ty :ty
Kemence melege legyen veletek, emberek!!!!
Üdv:DonGoo

Avatar
szantozs
Kemencefűtő
Hozzászólások: 143
Csatlakozott: 2008. szeptember 2., kedd 21:12

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: szantozs » 2010. február 1., hétfő 13:29

Csak megerősíteném az előttem szólókat! Mondhatnám, nagy gyakorlatom van, (szerénységemnél csak a tudásom nagyobb :lol:) még egyszer sem vertek meg főzés után!
A pörköltalap bizony 20-30 dkg hagyma, minden pörköltet füstölt szalonna olvasztásával kezdek, a hagymára is rásózok.
Lehetőleg víz nélkül főzni, végén beállítani a sóját , no meg a bor! ( a bográcsba)
Főztem már birkát, amit még én is magáztam, idős korára tekintettel fagyú leszedése nagyon fontos, + javaslom fedő nélküli rövid abálását!
Az abáló lé leöntése után öblítés hideg vízzel, majd kiterítve egy abroszra szikkasztás. Így mehet a bográcsba!



:ii
Csatolmányok
itthon0905 (13).jpg
25 literes, öntöttvas üst!
itthon0905 (13).jpg (20.29 KiB) Megtekintve 2393 alkalommal
Üdv.: szantozs
Kemencém képei!

Avatar
aquadigio
Kemence mester
Hozzászólások: 537
Csatlakozott: 2009. március 14., szombat 15:21

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: aquadigio » 2010. február 1., hétfő 13:42

Na ezt hívom én piros paprikának!Gyönyörű!Ettől él a Bogrács az ilyen színtől.

A pörkölteknek vagyis az alapnak a legfontosabb hozzávalója a hagyma, megfelelő mennyiségben hiszen ez adja az isteni szaftosságot.
A múltkor csináltam egy Mangalica csülökpörköltet vargány gombával.Próbáljátok ki,nagyon különleges.
Mert mindenki a maga kemencéjének a pogácsa!
Hagyj fel azzal, hogy arra panaszkodsz a te Istenednek, hogy mekkora vihar vesz körül. Inkább mondd a te viharodnak, hogy mekkora Isten áll mögötted.
Asyron

http://fazekasmester.5mp.eu/

Avatar
Tu-Ja
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 677
Csatlakozott: 2008. július 21., hétfő 13:35

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: Tu-Ja » 2010. február 1., hétfő 13:53

aquadigio írta:A múltkor csináltam egy Mangalica csülökpörköltet vargány gombával.Próbáljátok ki,nagyon különleges.
Helytelen a fogalmazás :!: Nem úgy kellett volna írni ,hogy Drága barátaim ekkor és ekkor lesz kész a pöresz, siessetek nehogy kihűljön míg ideértek!?
Sokkal szebben hangzott volna ugye VÉREIM?! :j
Kemence Baráti Üdv.
Tu-Ja
http://www.kemencesmezeskalacs.hu

Avatar
koresz
Kemence mester
Hozzászólások: 359
Csatlakozott: 2008. szeptember 13., szombat 10:48

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: koresz » 2010. február 1., hétfő 16:01

Tu-Ja írta:
aquadigio írta:A múltkor csináltam egy Mangalica csülökpörköltet vargány gombával.Próbáljátok ki,nagyon különleges.
Helytelen a fogalmazás :!: Nem úgy kellett volna írni ,hogy Drága barátaim ekkor és ekkor lesz kész a pöresz, siessetek nehogy kihűljön míg ideértek!?
Sokkal szebben hangzott volna ugye VÉREIM?! :j
Tu-Ja igazad kell adnom mert igy kellet volna megkérdezni...
Kemence Baráti üdvözlettel Koresz

Avatar
lacaur
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 854
Csatlakozott: 2009. november 14., szombat 11:02

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: lacaur » 2010. február 1., hétfő 16:14

Hát :hej :hej :hej
Csatolmányok
www.tvn.hu_308c115384b3398a82c5f9c4a39b54a2.jpg
www.tvn.hu_308c115384b3398a82c5f9c4a39b54a2.jpg (31.19 KiB) Megtekintve 1781 alkalommal
Halihó !
A kemence az élet sója!: http://lacaur.xfree.hu

Avatar
aquadigio
Kemence mester
Hozzászólások: 537
Csatlakozott: 2009. március 14., szombat 15:21

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: aquadigio » 2010. február 1., hétfő 18:18

:oops: Az igaz!Elnézést kívánok! :)))De mentségemre,bárhol,bármikor reprodukálni tudom!
(Gyulán voltunk 2 éve egy vásáron,beneveztünk az aktuális főzőversenyre, 15 induló közül ez lett a 2.díj.Az első egy leves lett..)
Gyula,vár oldal.JPG
Gyula,vár oldal.JPG (58.61 KiB) Megtekintve 2280 alkalommal
Gyula M.pöri.JPG
Gyula M.pöri.JPG (59.1 KiB) Megtekintve 2284 alkalommal
Mert mindenki a maga kemencéjének a pogácsa!
Hagyj fel azzal, hogy arra panaszkodsz a te Istenednek, hogy mekkora vihar vesz körül. Inkább mondd a te viharodnak, hogy mekkora Isten áll mögötted.
Asyron

http://fazekasmester.5mp.eu/

Avatar
Alex65
Regisztrált tag
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2010. január 6., szerda 19:02

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: Alex65 » 2010. február 4., csütörtök 22:34

Üdv kemencebarátok!
Szeretnék megosztani egy pár képet a hétvégi kenyérsütés utáni extra mennyiségű (600 db) töltött káposzta főzéséről és itt látszik a képen az apparátum is. Külön képem nincs róla.
Összesen 1400 db töltött káposztát főztünk egy másik megrögzött kemencés kollégámmal. A derecskei Szivárvány néptáncegyüttes tagjai és rokonai egy szemet sem hagytak a káposztából illetve a kenyérből.

Képek:
KépKépKép

Avatar
DonGoo
Kemence mester
Hozzászólások: 482
Csatlakozott: 2009. október 29., csütörtök 9:25

Re: Kemencés, bográcsos, grillezős receptek felöltése

Hozzászólás Szerző: DonGoo » 2010. február 4., csütörtök 22:41

600 db :shock: :shock: :o :o 1400 db :o :o :o :shock: :shock: :shock: :shock: :o :o és egy szemet sem hagytak :?: :?: :?: :?: :?: :?: há mekkora az a Derecskei néptánccsoport......
Ezek szerint remekül sikerült... meg::) meg::) meg::) meg::) minden....
Klassz a kemencéd, de rakhatnál még fel róla képeket... :!: :!: :!:
Kemence melege legyen veletek, emberek!!!!
Üdv:DonGoo

Válasz küldése