2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Minden érdekes ajánló jöhet ide: tájházak, kemencés udvarok, eszem-iszom, kiállítás, programok, helyszínek, könyvek, stb.
Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2010. március 11., csütörtök 15:17

Hooopssz! Jut eszembe!!!
Meghívtam a Tállyai Budányi pincészet ifjú borászait, hogy Isteni nedűikből hozzanak számunkra és azt a helyszínen ajánlják nekünk. Ez úgy fog működni, hogy csak és kizárólag a mi igényeinket elégítik ki és nekik kell kifizetni az elfogyasztott bort.
Igen, ez egy extra szolgáltatás lesz, bocsánat ezt már nem mertem bevállalni a közös költségekbe, mert ki tudja mennyi bor fog fogyni, ha bevásárolok belőle bőven és a nyakamon marad akkor szívás van.
Szerintem aki szereti a jó bort, az erre áldozni fog a helyszínen, természetesen én is! :iii
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2010. március 11., csütörtök 18:53

Ismételten a segítségeteket kérném!
Utaltak 4.500.-Ft -ot csak a névből sajnos nem derül ki, hogy melyik kemencebarát részvételi díjáról van szó.
G....né L. Éva Emília.
Aki magára ismer, dobjon már meg egy priváttal! ;)
Köszi!
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
ArchiTomi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 191
Csatlakozott: 2009. február 28., szombat 1:08

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: ArchiTomi » 2010. március 11., csütörtök 19:56

DacaGaby írta:Hooopssz! Jut eszembe!!!
Meghívtam a Tállyai Budányi pincészet ifjú borászait, hogy Isteni nedűikből hozzanak számunkra és azt a helyszínen ajánlják nekünk. Ez úgy fog működni, hogy csak és kizárólag a mi igényeinket elégítik ki és nekik kell kifizetni az elfogyasztott bort.
Igen, ez egy extra szolgáltatás lesz, bocsánat ezt már nem mertem bevállalni a közös költségekbe, mert ki tudja mennyi bor fog fogyni, ha bevásárolok belőle bőven és a nyakamon marad akkor szívás van.
Szerintem aki szereti a jó bort, az erre áldozni fog a helyszínen, természetesen én is! :iii
Isten vagy Gaby! meg::) meg::) meg::) meg::)
Rám és asszonyomra számíthatsz :!: :!: :!:
Ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld! (Yoda)

Avatar
Loui
Kemencefűtő
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2010. március 3., szerda 19:57

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: Loui » 2010. március 11., csütörtök 19:58

A jó bor az nélkülözhetetlen egy ilyen összejövetelen! :ii

Avatar
ArchiTomi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 191
Csatlakozott: 2009. február 28., szombat 1:08

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: ArchiTomi » 2010. március 11., csütörtök 20:08

Loui!

Kicsit OFF leszek, de milyen gép az ott a kezedben :?: Ha jól látom Nikon :!: Azon belül :?:
Nekem egy D70s-em van. Novemberben akartam fotózni ide a pletyka-fészekbe, amikor a kisfiam felborította kistraktorjával az állványt a géppel együtt. A gépen lévő objektívem azóta két darabban figyel a fiókban :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Bocsi a többiektől!

ON
Ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld! (Yoda)

Avatar
oregsas
Kemencefűtő
Hozzászólások: 123
Csatlakozott: 2008. augusztus 17., vasárnap 19:35

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: oregsas » 2010. március 11., csütörtök 22:06

Szia Gaby!
Kérdésem lenne, hogy a péntek esti slambucot nem véletlenül az öreg fazekas készíti?
K.B.Ü.
-----------
Öregsas

Avatar
HCs
Kemencefűtő
Hozzászólások: 55
Csatlakozott: 2008. november 2., vasárnap 16:32

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: HCs » 2010. március 11., csütörtök 22:10

Gaby!
Remélem megkaptad a csekkemet, jómagam + 2 fő. (Lányom és párom)
Viszont mi munka miatt csak szombat 14.00 körülre érünk oda.

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2010. március 11., csütörtök 22:30

oregsas írta:Szia Gaby!
Kérdésem lenne, hogy a péntek esti slambucot nem véletlenül az öreg fazekas készíti?
Az attól függ, hogy mennyien leszünk. Ha szép számmal akkor igénybe veszem a Józsi segítségét is.
Ugyanis sógorom fogja főzni, ha nem is főzött még olyan sokat, de olyan finomat igen.
Csatolmányok
Sógor slambuca.JPG
Sógor slambuca.JPG (41.89 KiB) Megtekintve 1740 alkalommal
Sógor főzi a slambucot.JPG
Sógor főzi a slambucot.JPG (41.67 KiB) Megtekintve 1742 alkalommal
Slambuc.JPG
Slambuc.JPG (41.74 KiB) Megtekintve 1745 alkalommal
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
Vizipoc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1155
Csatlakozott: 2008. október 14., kedd 10:36

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: Vizipoc » 2010. március 11., csütörtök 22:34

ettöl nagyobb több bogracsra lesz szükseg.
K.B üdvözlettel      Vizipoc

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2010. március 11., csütörtök 22:35

HCs írta:Gaby!
Remélem megkaptad a csekkemet, jómagam + 2 fő. (Lányom és párom)
Viszont mi munka miatt csak szombat 14.00 körülre érünk oda.
:o :o :o
Szombat délután 2-kor?!?!?!
:cry: :cry: :cry:
Egyébként még nem kaptam meg, biztos majd holnap.
Most ezt keresem:
Ismételten a segítségeteket kérném!
Utaltak 4.500.-Ft -ot csak a névből sajnos nem derül ki, hogy melyik kemencebarát részvételi díjáról van szó.
G....né L. Éva Emília.
Aki magára ismer, dobjon már meg egy priváttal! ;)
Köszi!
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2010. március 11., csütörtök 22:37

Vizipoc írta:ettöl nagyobb több bogracsra lesz szükseg.
:lol: :lol: :lol:
Valóban, ezek a bográcsok csupán szűk baráti körben fordulnak elő.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
oregsas
Kemencefűtő
Hozzászólások: 123
Csatlakozott: 2008. augusztus 17., vasárnap 19:35

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: oregsas » 2010. március 11., csütörtök 22:39

Ha összejön lehet hogy lenézek péntek délután ha nem zavarok?
K.B.Ü.
-----------
Öregsas

Avatar
Loui
Kemencefűtő
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2010. március 3., szerda 19:57

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: Loui » 2010. március 11., csütörtök 22:42

Kicsit tudatlan vagyok(voltam) és nem tudtam mi az a slambuc,még soha nem ettem,de most már utána olvastam és okos lettem. :D
Na meg persze sajnálom hogy pénteken nem lehetünk ott. :(
Mindenkinek aki ott lesz Jó étvágyat hozzá!
üdv
loui

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2010. március 11., csütörtök 22:44

oregsas írta:Ha összejön lehet hogy lenézek péntek délután ha nem zavarok?
:shock: :shock: :shock:
Még szép, hogy lenézel!!!!!!!
:k :k :k
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
oregsas
Kemencefűtő
Hozzászólások: 123
Csatlakozott: 2008. augusztus 17., vasárnap 19:35

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: oregsas » 2010. március 11., csütörtök 22:49

OK
Megpróbálok ott lenni!
K.B.Ü.
-----------
Öregsas

Avatar
csokiati
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1029
Csatlakozott: 2009. június 5., péntek 23:29

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: csokiati » 2010. március 11., csütörtök 23:57

Loui írta:Kicsit tudatlan vagyok(voltam) és nem tudtam mi az a slambuc,még soha nem ettem,de most már utána olvastam és okos lettem. :D
Na meg persze sajnálom hogy pénteken nem lehetünk ott. :(
Mindenkinek aki ott lesz Jó étvágyat hozzá!
üdv
loui
Bakker. Egy cipőben járunk.
Üdv: Csoki

Akit a kemence füstje megcsapott!
----> Így készült a kemencém <----

teki
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 864
Csatlakozott: 2010. február 7., vasárnap 12:21

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: teki » 2010. március 12., péntek 0:06

Én legalább tudom mi a slambuc, de enni még nem ettem, kiváncsian várom.
"A hagyomány nem a hamu őrzése,
hanem a láng továbbadása"

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2010. március 12., péntek 8:38

:))) :))) :))) :))) :)))
Ne haragudjatok, hogy kinevetlek benneteket, számomra ez borzasztó vicces!
http://www.kemencebence.hu/index.php?op ... &Itemid=39
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
Vizipoc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1155
Csatlakozott: 2008. október 14., kedd 10:36

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: Vizipoc » 2010. március 12., péntek 8:41

egyik nagykedvencem a slambuc tegnapdölt el hogy hetvegen azlesz a menü ha esik ha fuj :nya :nya
K.B üdvözlettel      Vizipoc

Avatar
csokiati
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1029
Csatlakozott: 2009. június 5., péntek 23:29

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: csokiati » 2010. március 12., péntek 9:22

:lol: :lol: :lol: Gaby! :lol: :lol: :lol:
A receptjét is néztem már, meg a fényképeket is, amikor készült a slambuc. Az az igazság, hogy még élőben nem láttam, nem éreztem az illatát, vagy nem tudom, mi hiányzik ahhoz, hogy a homlokomra csapjak és azt mondjam: slambuc lesz a hétvégén :lol: :lol: :lol: No de majd a pásztornap után... feltéve, ha marad szombatra némi morzsa :lol: :lol: :lol:
Üdv: Csoki

Akit a kemence füstje megcsapott!
----> Így készült a kemencém <----

Avatar
Loui
Kemencefűtő
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2010. március 3., szerda 19:57

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: Loui » 2010. március 12., péntek 13:32

Igen,igen lehet hogy aztán más néven ismerem,de inkább nem merem megkockáztatni :D
A szombati "maradékra" én is beneveznék,de szerintem esély sincs rá hogy marad :)))
üdv
loui

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2010. március 12., péntek 14:44

Nagyon szívesen teszek el belőle nektek, de az már nem lesz olyan mint frissen.
Igazság szerint úgy kellene ezt fogyasztani, hogy körbe kell ülni a tüzet (parazsat), és ahogy forgatják a slambucot a bográcsba a felülre kerülő "megsült" megpirult részt közösen leeszik és mire ez megtörténik addig a parázson újra megpirul a bográcsba az alja, fordítanak rajta egyet ismét leeszik stb. addig végzik ezt a műveletet, míg van a slambucból.
A másik fajta művelet az úgy történik, hogy miután megfordítódik a slambuc, felülre kerül a pirult rész, szét tolják a bográcskanállal, hogy elvegyüljön a megsült rész és ezt ismételgetik 32×. Az igazi slambucot ugyanis ennyiszer kel megforgatni. :eh
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

richie32
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 757
Csatlakozott: 2008. december 27., szombat 1:27

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: richie32 » 2010. március 12., péntek 14:54

nem lehetne szombaton is csinálni egy "pici" :D bográccsal nekünk későn jövőknek
:j :j :j
K.B.Ü.
RICHIE

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2010. március 12., péntek 15:17

VI. Nádudvari Pásztornap és a Kemencebarátok I. Országos találkozója 2010. április 9-10.

Vendégünk Hortobágy és Tiszacsege,

A rendezvény fővédnöke: Katona Ilona a Magyar Turizmus Zrt. ÉARMI Igazgatója
Védnökei: Beke Imre Nádudvar polgármestere
Szabó Gábor Hortobágy alpolgármestere
Jónás Sándor Tiszacsege polgármestere

PROGRAMOK

Április 9-én 14.00 órától az Ady Endre Művelődési Központban

ÖRÖKSÉGÜNK- KONFERENCIA


A magyar szürke- Radisics Milán filmjének vetítése
Megmaradásunk jelképe a magyar szürke
Előadó: Gencsi Zoltán
a Hortobágyi Nonprofit Kft. Ügyvezető Igazgatója

Köztünk élő hagyomány – a hortobágyi pásztorok növény ismerete
Előadó: Dr. Molnár Zsolt botanikus

A kemence története
Előadó: Szamosi László

17.00 óra KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ

Mesés Hortobágy régi képeslapokon, nádudvari pásztor dinasztiák
Bemutatjuk Molnár Imre és Lajtos István családját
Tiszacsegei halászok, horgászok élete - fotókon

Április 10. szombat 10-18 óráig a sportpályán

ÉLET A PUSZTÁN ÉS A VIZEK MENTÉN


Bemutatjuk a pásztorok, halászok hajlékait, állatait, életmódjukat, eszközeiket, megfőzzük hagyományos
ételeiket, „kemecebarátaink”, helyben sütött finomságait is megkóstolhatják. Lesz népi kirakodó vásár
neves népművészekkel, néptánc, népzene, szekerezés, lovaglás, népi játék, rovásírás-verseny és még soksok
minden!
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2010. március 13., szombat 16:09

Slambuc bográcsban
K. Nagy József Nádudvari fazekas, és cserépkályhás mester receptje. Főzött már slambucot Julius Mein úrnak, Pokorni Zoltánnak, Francia, Német, Dél-Afrikai nagyköveteknek, Cey Bert Róbert Gyulának, Rókusfalvi Pálnak, Aradi Csabának magas rangú rendőri vezetőknek színészeknek, művészeknek és még sorolhatnám… Számtalan slambucfőző versenyt megnyert már, Duna televízióban leadták a vele készített riportot, az „Apáról fiúra” című műsorban. 2005-ben különböző rendezvényeken több mint 50 mázsa slambucot főzött!

Hozzávalók:
20 literes bográcsban főzve (30-35 főre)
-1,5 kiló kisujj körömnyi kockákra aprított, húsos, füstölt hátszalonna. Mangalica disznóé a legjobb hozzá!
(Jó, ha kissé avas!)
-Nettó (tisztított) 8 kiló vékony karikára vágott burgonya.
-4-5 gerezd kockázott fokhagyma.
-2 kisebb darab csöves csípős paprika vagy 1 ek Erős Pista.
-4 ek só.
-14x0,25 kilogramm száraz lebbencstészta.

Slambuc apáról-fiúra
(K. Nagy József lelkemre kötötte, írjam le: „a Trázsi Józsefné féle lebbencstészta a legjobb hozzá”. Megtettem. Aki ezt a tésztát óhajtja, íme a cím, ahol beszerezheti: Trázsi Józsefné, Nagyhegyes, Hunyadi u. 15. Tel.: (52) 367-075.)

Elkészítése:
A szalonnát lassan tepertőig kisütjük. Hozzáadjuk a kissé kinyomkodott, lecsepegtetett
burgonyát. Kissé megdisztoljuk. (5-10 perc, addig, míg üveges nem lesz).
Felöntjük annyi vízzel, amennyi a krumplit háromujjnyira ellepi (kis-, és a hüvelykujj nélküli három ujj a mérce!). Hozzáadjuk a fokhagymát (vagy az Erős Pistát), sóval ízesítve a krumplit puhára főzzük. (Levén jól érződjék a só, mert a tészta kiszívja, édesíti majd! Persze ügyeljünk, el ne sózzuk. Fokhagyma is nagyon lényeges! Benne van érezzük igazán slambucnak a slambucot, ha hiányzik belőle, nem az igazi).
A lebbencstésztát zacskójában nagykocka méretűre összetörjük. A főző lébe zacskónként, egymás után, keverés nélkül belehintjük, szórjuk. Annyi vízzel engedjük fel, hogy 1 ujjnyira ellepje. Kanállal a tésztát (de csak a tésztát, a bogrács alján lévő burgonyát nem!) óvatosan fellazítjuk, főzés közben kevergetjük. (De csak a tésztát!)
Ha a tészta elfőtte, beszívta levét, akkor (de csak akkor!) az aljáról felkeverjük a
burgonyát. Tűzön tartjuk, többször aljárra keverve 15-20 percig. Levesszük a tűzről és megkíséreljük a bogrács erőteljes rántásával a tészta alját felszínre hozni, megfordítani. Ha egyben megmozdul a tésztatömeg, már nyert ügyünk van. Bogrács oldalán körbe lenyúlva aljára keverünk, visszatesszük a tűzre. Pár perc múlva ismét levesszük, próbáljuk csuklóból megrántva fordítani, reményeink szerint már nagyobbat fordul a tészta. Újra lekeverünk aljára, tűzre visszatesszük. Pár perc múlva a tésztát
meg tudjuk teljes egészében fordítani. Ekkor kezdődik a munka dandárja:
Parázson tartva 5-6 percenként forgatjuk: tűzről levesszük, kanállal a tészta szélét kissé lenyomkodjuk, a tésztából gömböt formázunk. Így többször forgatva (majd aljára alaposan lekavarva) addig hagyjuk a tűzön, míg a külseje házikenyér héjához hasonlatos színűvé nem pirul. Ennek időtartama ekkora tésztamennyiségnél minimum 3 óra (!), de akkor a legjobb, ha 4órán keresztül pirítgatjuk. (Kisebb, 8-10 literes bográcsban készítve is legalább 1- másfél órát pirítsuk). A bepirult külsőt mindig belenyomkodjuk a tésztagömb belsejébe, közepébe.
A munkánk végére tészta térfogata közel ¾-ére sül, egy nagy lapos lábasba vagy tányérba kalapként egyben ki tudjuk borítani.

Tanácsok
-Slambucot főzni novemberben, decemberben a legjobb. Ekkor legalkalmasabb a burgonya rá. Nyár elején az „Ó” túl szeszes (édes), az új meg nagyon vizes, ezzel meg se próbálkozzunk! A burgonya mennyisége lehet több a fent megadott mennyiségtől, ettől még finomabb a slambuc. De így frissen csak az igazi, másnap felmelegítve a sok burgonyától (keményítő miatt) kissé megfeketedik a tészta.
Galaburgyi: Szolnok környékén a slambucba mikor pirítják, 8-10 literes bográcsba 8-10
tojást ütnek, minden forgatásnál egyet, ezzel alaposan elkeverve.
-A nyírségbe kolbásszal szaporítják a slambucot, tészta beleszórása előtt karikázzák bele.
-Ha kevés volt a tészta, vagy szerdára már elfogyott a kenyér, akkor a tésztával együtt előző nap beáztatott kölest tettek a slambucba.
-Régen „árvagané”-val (száraz tehéntrágya) tüzeltek a bogrács alatt.
-Felesleges a slambucot 32-szer megforgatni, ez csak egy népi mondás, „mind a 32 fogra jusson egy”, vagy „minden magyar kártyalap tiszteletére jusson” fordítás.
-Nagy mennyiségben főzött slambuc akkor az igazi, ha 100-120-szor meg lett fogatva!

Egyéb forrás
Dr. Ecsedi István: A Debreceni és Tiszántúli Magyar ember táplálkozása című könyvéből (Városi nyomda, Debrecen, 1935.) Részlet:
Öhön, slambuc: Pirított tésztából, krumplival készült. Mivel a krumpli nálunk az alföldön csak az 1850. években terjedt el, ezért kései, de jó eledel. A magyar a főzést
kolompírhámozással nyitja meg. Mikor elég kolompírt meghámozva, karikára felaprította, fog a pergeléshez. A sósszalonnát apróra darabolja, egyenesen a vasfazikba. A vasfazikat felteszi a tűzre, lassan süti, közben kavarja, hogy meg ne égjen. Mikor a szalonna tepertő pirulni kezd, tördelt tésztát rak bele, annál jobb, minél jobban összetördeli a tésztát, belekavarja a zsírba és süti. A zsíros tészta szépen pirul, ő nem hagyja félben, süti, míg sötét piros nem lesz. Bizony már füstöl is, de a tésztába nincs amelyik megégett volna és fekete lenne. Leveszi a tűzről, leteszi a földre, kavarja, míg a sülése meg nem szűnik. Ekkor félretolja a tésztát és egy kanál jó paprikát tesz a zsírba. A zsír a paprikától erős pezsgésbe jön, a forró zsír bordó piros lesz. Ekkor összekavarja a paprikás zsírt a pirított tésztával, a kolompírt ráteszi, ezt összekavarja a tésztával, s annyi vizet tölt rá, hogy felérje. Sót tesz bele, felakasztja a főzőfára, vagy otthon ráteszi a vaslábra, jó tüzet rak alá, a vékony vasfazikban gyorsan felfő a tészta, nem
ázik el. A kevés levét nemsoká elfővi, de eddig a krumpli és tészta is megfő. A sűrű étel szuszog, sivít belőle a gőz, ezért szuszinkának is nevezik. A főző hosszúnyelű kanalával kavarja, különösen a vasfazék oldalát és a fenekét karmolja, hogy a sűrű étel oda ne ragadjék. A tűz zsaráttá válik. Az étel lassan fő, sőt sülni kezd. Többé már nem a kanál a főeszköz. A főző leakasztja fülénél fogva a vasfazikat és megforgatja a sülő tésztát. Az összefőtt anyag egy darabban fordul meg a vasfazékban. Ha egy-egy kis rész a vasfazék oldalához ragad, kanalával lekaparja a többihez. Így sül szép lassan. A főző forgatja, lassan megpirul, pompás illata kínálja.
Újabban a pirított tésztát a földművesek szokták kásával főzni. Ez esetben nem tesznek bele krumplit.
Ismertem olyan parasztembert, hogy bár hetven évet ért el, krumplit még nem evett és azt mondta, sohasem is eszik.
Láttam olyan pásztort a Hortobágytól északnyugatra fekvő Nagykecskés pusztán, aki az öreg tésztába kenyeret morzsált és úgy főzte, illetve pirította meg.
A tésztának jó zsírosnak kell lenni, mert a napszámosok kicsúfolják a gazdát. A régi napszámos rigmus is ezt mondja: Feltette a tísztát, kását… Otthun hatta a szalonnát…
Csatolmányok
P1090022.JPG
P1090022.JPG (43.38 KiB) Megtekintve 1533 alkalommal
P1010845.JPG
P1010845.JPG (45.25 KiB) Megtekintve 1529 alkalommal
P1010839.JPG
P1010839.JPG (46.46 KiB) Megtekintve 1531 alkalommal
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
Zoli
Kemence mester
Hozzászólások: 251
Csatlakozott: 2009. április 1., szerda 21:01

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: Zoli » 2010. március 13., szombat 16:23

Gaby !

Ilyen bőséges, mindenre kiterjedő slambuc információval még nem találkoztam, :k (igaz másmilyennel sem :lol: )
nyithatnál egy slambuc lapot :)

Köszönjük, várom már a péntek estét , hogy megkóstolhassam, most megyek enni valamit ami felszívja a .... :nya .
:hej
A KEMENCE MELEGE LEGYEN VELETEK !

K.B.Ü. ZOLI

Avatar
Taita
Kemence mester
Hozzászólások: 252
Csatlakozott: 2009. november 25., szerda 18:41

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: Taita » 2010. március 13., szombat 21:35

Sziasztok.

A Duna autonómián meg most főzték a pásztoremberek a Hortobágyon a slambucot. Nádudvarról és a Hortobágyról szól a műsor.
Taita

Avatar
PyTom
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1238
Csatlakozott: 2009. március 11., szerda 13:35

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: PyTom » 2010. március 14., vasárnap 9:42

A Tiszán-túlon járva többször is ettem, nagygygygyon finom. Én még csak egyszer mertem megpróbálni elkészíteni, pedig kaptam tanácsot, bőven! :P Minden esetre a családnak ízlett, de én tudom, hogy nem pont úgy nézett ki, ahogy kellett volna. :evil:
KEMENCEBARÁTI üdvözlet: ****** :shock: ********

Avatar
Vizipoc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1155
Csatlakozott: 2008. október 14., kedd 10:36

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: Vizipoc » 2010. március 14., vasárnap 11:04

Tegnap megföztem a csaladnak beigert slambucot elfogyott gondolom izlett mindenkinek.
Sokfelekeppen csinaljak csaladi receptek hagyomanyok alapjan ahogy Gaby is irta,
lenyeg a csalad megelegedese.
Tomikam majd belejössz,csak a talalkozo utan fellesz adva a lecke.
K.B üdvözlettel      Vizipoc

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2010. március 15., hétfő 21:10

DacaGaby írta:Ismételten a segítségeteket kérném!
Utaltak 4.500.-Ft -ot csak a névből sajnos nem derül ki, hogy melyik kemencebarát részvételi díjáról van szó.
G....né L. Éva Emília.
Aki magára ismer, dobjon már meg egy priváttal! ;)
Köszi!
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2010. március 16., kedd 22:38

Hihetetlen, de megint érkezett olyan hozzájárulás, amiről nem tudok semmit fal:) fal:) fal:)
Nem sokan vannak azok akik még nem küldték a pénzt, de aki ezután küldi, az mindenképpen írja oda megjegyzésbe a niknevét!!!!!!!
Postai utalással kaptam 5.000.-Ft -ot, amit 2010.03.12. -én raktak fel. Kérdés az, hogy KI?
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
Csabi57
Kemencefűtő
Hozzászólások: 81
Csatlakozott: 2008. szeptember 26., péntek 16:32

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: Csabi57 » 2010. március 17., szerda 16:07

Szia Gaby ! Pénteken ápr. 9. én mikor ? és hol lesz a találkozási pont. A végleges ki-mit hoz? miben segit- mikortól ? pénteken vagy szombaton :eh egy összesitő készül? A slambucot hol - fogjuk elfogyasztani? Időpont?
Sör :i bor :iii pálinka lesz!

Üdvözlettel
Csabi57 ::e

Avatar
duzsimi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2010. február 24., szerda 10:08

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: duzsimi » 2010. március 17., szerda 17:16

Csabi57 írta:Szia Gaby ! Pénteken ápr. 9. én mikor ? és hol lesz a találkozási pont. A végleges ki-mit hoz? miben segit- mikortól ? pénteken vagy szombaton :eh egy összesitő készül? A slambucot hol - fogjuk elfogyasztani? Időpont?
Sör :i bor :iii pálinka lesz!

Üdvözlettel
Csabi57 ::e
Gaby
Megnyugodtam nemcsak én nemtudom.
:bol :bol :bol :bol

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2010. március 18., csütörtök 10:05

Persze, persze igazatok van már említettem, hogy amint minden egybe lesz, konkrét dolgok lesznek előttem, azonnal megosztom Veletek.
Kis türelmet kérek még napok kérdése és részletes beszámolót adok.
Addig is egy kis kötelező házi feladat: viewtopic.php?f=2&t=124&p=20276#p20276
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
Csabi57
Kemencefűtő
Hozzászólások: 81
Csatlakozott: 2008. szeptember 26., péntek 16:32

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: Csabi57 » 2010. március 18., csütörtök 10:32

Szia Gaby ! Javaslom új oldal megnyitását - ahol minden Találkozóra jelentkezett kemencebarát, aki eddig is felajánlott valamit, leirná mit hoz? miben segit, stb. Az oldal összesitő is lehetne.Véleményem szerint igy elkerülhető ,hogy túl sok bor,pálinka,stb legyen.
Ha gondolod jó az ötlet. Ird ki. A felajánlásom azonnal megteszem. :i
:hej


Mindekinek kellemes Napot!
Csabi57 :eh

Avatar
DacaGaby
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 2290
Csatlakozott: 2008. augusztus 29., péntek 11:30

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: DacaGaby » 2010. március 18., csütörtök 11:18

Csabi57 írta:Szia Gaby ! Javaslom új oldal megnyitását - ahol minden Találkozóra jelentkezett kemencebarát, aki eddig is felajánlott valamit, leirná mit hoz? miben segit, stb. Az oldal összesitő is lehetne.Véleményem szerint igy elkerülhető ,hogy túl sok bor,pálinka,stb legyen.
Ha gondolod jó az ötlet. Ird ki. A felajánlásom azonnal megteszem. :i
:hej


Mindekinek kellemes Napot!
Csabi57 :eh
Nem vagyok ellene az új téma megnyitásának, de szerintem teljesen felesleges. Nekem ki van gyűjtve egy táblázatba minden, teljesen képbe vagyok. Ezt közzé fogom tenni és aki még akar, az természetesen hozzájárulhat egyéb módon.
Pl.: a kelt tészta hozzávalóihoz, elkészítéséhez, sütéséhez stb.
Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi
Kép

Avatar
Csabi57
Kemencefűtő
Hozzászólások: 81
Csatlakozott: 2008. szeptember 26., péntek 16:32

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: Csabi57 » 2010. március 18., csütörtök 12:43

:hej OK. Rendben.

Részemről bedobom a közösbe az alábbiakat. :ii

Tiz liter 2009-es kékfrankos-furmint hárslevelű vörösbor ( saját )

Két karton dobozos sör Lőwenbrau vagy Heineken. :i

Két liter nagyon finom szilva vagy körte. Valamint anyósom kiváló sajtos pogácsáját.

Szükség esetén- sógorommal szivesen segitünk - sütésbe, főzésbe.--- evésbe! :esz ivásba! :i

A hölgyekre is gondolva viszek még DIÓ likört. :cs Üdvözlettel Csabi57 :eh

Avatar
szantozs
Kemencefűtő
Hozzászólások: 143
Csatlakozott: 2008. szeptember 2., kedd 21:12

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: szantozs » 2010. március 18., csütörtök 16:25

Időkép és események!
Csatolmányok
idokep1.jpg
idokep1.jpg (18.03 KiB) Megtekintve 1043 alkalommal
Üdv.: szantozs
Kemencém képei!

Avatar
PyTom
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1238
Csatlakozott: 2009. március 11., szerda 13:35

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: PyTom » 2010. március 18., csütörtök 16:55

Cimborák!
Van aki Pápa-Győr-Budapest, vagy Pápa-Veszprém Szfehérvár útvonalról jönne másodmagával a találkozóra? (Telekocsi 5let...)
KEMENCEBARÁTI üdvözlet: ****** :shock: ********

Avatar
ArchiTomi
Kemencefűtő
Hozzászólások: 191
Csatlakozott: 2009. február 28., szombat 1:08

Re: 2010. április 9-10. KemenceBence Találkozó

Hozzászólás Szerző: ArchiTomi » 2010. március 19., péntek 18:19

DacaGaby írta: Nem vagyok ellene az új téma megnyitásának, de szerintem teljesen felesleges. Nekem ki van gyűjtve egy táblázatba minden, teljesen képbe vagyok. Ezt közzé fogom tenni és aki még akar, az természetesen hozzájárulhat egyéb módon.
Pl.: a kelt tészta hozzávalóihoz, elkészítéséhez, sütéséhez stb.
Gaby!
Szívesen bevállalom a lisztet, csak tudni kellene egy körülbelüli mennyiséget. Itt a közelünkben (12 km-re) van az Ónodi Malom, nagyon jó minőségű lisztjük van.
Ma voltam náluk, azt mondják járnak Nádudvarra gazdálkodókhoz, ha kell ők is el tudják vinni.
Magánszemélyeknek 10 kg-os a legnagyobb kiszerelés, de azt mondták, hogy ha kell 40 kg-os is megoldható. Természetesen van mindenféle minőségű (BL-80, BL-55, GL-200 graham, teljes kiőrlésű stb.).
Holnapra tervezem az idei első kemencézést, többek között kenyeret is szeretnénk sütni. Kipróbálom a dagasztás nélküli változatot a BL-80-asukból, amiről a kenyérsütés topikban volt szó.
A kelt tészta sütésében is tudok segíteni, de dagasztani még sosem dagasztottam ilyen mennyiségben. Mi eddig max. 1 kg-ot dagasztottunk, azt is géppel. :oops: :oops: :oops:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ArchiTomi 2010. március 19., péntek 19:42-kor.
Ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld! (Yoda)

Válasz küldése