Kenyérsütés

Mindenféle finomságok receptjei és elkészítési módjai
Avatar
homer
Kemencefűtő
Hozzászólások: 170
Csatlakozott: 2008. november 27., csütörtök 10:10

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: homer » 2009. december 4., péntek 8:38

Legalább nem fog remegni a keze. :))) :)))
Mert kell egy Kemence!
Homer

Avatar
gera
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1344
Csatlakozott: 2009. szeptember 1., kedd 10:31

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: gera » 2009. december 5., szombat 12:19

Vissza az eredeti témához!
Tegnap este csináltam kenyeret, de csak negyed kilósakat.Majd apránként haladok felfele a kilókkal :lol: Libazsírral be kentem a tetejét sütés előtt. Elsőre így sikerült:
Csatolmányok
negyed kilós kenyerek.JPG
negyed kilós kenyerek.JPG (46.28 KiB) Megtekintve 2185 alkalommal
"Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki sem gondolt." Szent-Györgyi Albert
K.B.Ü. Peti

Kandallóm: https://lh6.googleusercontent.com/-Zqt0 ... G_0879.JPG

Avatar
Vizipoc
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1155
Csatlakozott: 2008. október 14., kedd 10:36

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Vizipoc » 2009. december 5., szombat 14:18

Gera ezek nagyon szepek ,nemsokat lehet rajta javitani.
K.B üdvözlettel      Vizipoc

Avatar
banya 1950
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1531
Csatlakozott: 2009. augusztus 23., vasárnap 17:17

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: banya 1950 » 2009. december 5., szombat 18:30

Gera!

:k :nya Nálunk ekkora a cipó . Csak így tovább :!:

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: jani » 2009. december 5., szombat 18:31

Gera,basszus most ettem,de a kenyereid láttán úgy érzem tudnék még enni,ugyanis nagyon kenyeres vagyok. :lol: meg::) meg::) meg::)
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

Avatar
lalapapa
Kemence mester
Hozzászólások: 637
Csatlakozott: 2009. november 2., hétfő 23:30

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: lalapapa » 2009. december 5., szombat 23:45

Gera kár , hogy elmész mészárosnak vesztünk egy jó péket
:nya meg::) :lol:

hali Lali papi
hali Lali papi

Avatar
HCs
Kemencefűtő
Hozzászólások: 55
Csatlakozott: 2008. november 2., vasárnap 16:32

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: HCs » 2009. december 6., vasárnap 10:59

Sziasztok!

Rég írtam már, de heti 2-3 alkalommal olvasgatlak benneteket.
Gratulálok a csodaszép cipók és kenyerek készítőinek!
A kenyérsütés videóról lemaradtam, már nem látható.... :cry:

Mostanában egy nagy feladattal vagyok elfoglalva:
A nyáron, őszön remek kenyereket és egyéb kemencés finomságokat sütöttem, a kislányom is szerette ezeket. Azonban kb. 2 hete kiderült, hogy lisztérzékeny.
Ezekben a napokban gyakorlom, hogyan tudok neki - általa is ehető és finom - kenyereket készíteni. Sajnos a szóba jöhető lisztfajtákból (rizsliszt, kukoricaliszt, illetve gluténmentes lisztkeverékek) nagyon nehéz. Nem úgy viselkednek, mint a sima, illetve teljeskiőrlésű lisztek, tészták.
Nehezen, vagy egyáltalán nem kelnek, más a technika.
Egyelőre csak sütőben, kenyérsütő gépben merem.
Szeretném a kemencében sütni továbbra is, lehetőleg ugyanolyan finomra.
A kürtős kalácsról és egyéb sütikről, pogácsáról nem is beszélve.

Ha valakinek ilyen jellegű tapasztalata van, szívesen venném....

Avatar
Papi
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1357
Csatlakozott: 2009. május 25., hétfő 19:34

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Papi » 2009. december 7., hétfő 17:09

Peti!

Egyszerűen gyönyörűek!
meg::) meg::) meg::)
K.B.Ü. Papi (aki születésekor a 3 333 162 411. ember volt a földön)
1.§ Amit ma megsüthetsz, ne halaszd holnapra!
2.§ A kemencézés legfontosabb eszköze a dugóhúzó!

Avatar
csokiati
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1029
Csatlakozott: 2009. június 5., péntek 23:29

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: csokiati » 2009. december 7., hétfő 17:24

A keservit Gera!

Nagyon jól néznek ki. Gratulálok!
Üdv: Csoki

Akit a kemence füstje megcsapott!
----> Így készült a kemencém <----

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: jani » 2009. december 21., hétfő 18:51

Holnap szeretnénk kenyeret sütni,de nincs hőmérő-még egyenlőre- a kemencében.Honnét tudom mikor jó a kemence hőmérséklete?Menek a padra a teknyőjé,me'hozta a zasszony a bótbul a lisztöt,lehet kovászolni :!: :lol: :j
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

Avatar
gera
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1344
Csatlakozott: 2009. szeptember 1., kedd 10:31

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: gera » 2009. december 21., hétfő 20:00

Jani!Én úgy csináltam a cipót, hogy először jól felfűtöttem úgy hogy kifehéredjen, majd leégett nagyjából a parázs és széttoltam és beraktam a kenyérlángost miután 2 tepsivel megsütöttem utána raktam be a kenyeret és a parazsat is bent hagytam.Mielőtt beraktam volna előtte bekentem libazsírral és utána csak figyeltem a tévőn keresztül, hogy mikor elég barna.Kb 20perc alatt készen volt a negyedkilós cipó a fent prezentált képek mutatják.
Majd rakj fel képet, hogy sikerült. ;)
Ui:Jó ez az üveges tévő :lol:
"Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki sem gondolt." Szent-Györgyi Albert
K.B.Ü. Peti

Kandallóm: https://lh6.googleusercontent.com/-Zqt0 ... G_0879.JPG

Avatar
banya 1950
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1531
Csatlakozott: 2009. augusztus 23., vasárnap 17:17

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: banya 1950 » 2009. december 21., hétfő 21:50

Jani!
Én liszt próbát csináltam elégpontos információ. Ha fokozatosan barnul akkor ideális a hőmérséklet. Azt gondolom sokszor kell még sütni, hogy az ember rá tudjon érezni mikor tökéletes. Mi szellőztetünk egy kicsit mert hirtelen barna lett a liszt így meg szőkébb lett a kenyér mint szeretem volna. :bo Szerencse fel :!:

Banya

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: jani » 2009. december 22., kedd 13:42

Sziasztok!


Elsőre így sikerütek a kenyerek! Schubert receptje alapján csináltam,de még nem ettünk belőle,mert még most vettem ki őket.A kis cipót persze korábban kivettem,csak azt a Zsombor meózza,és nem ad belőle :!: :lol: Igaza van ,az az övé :!:
Csatolmányok
Első kenyér.jpg
Első kenyér.jpg (29.48 KiB) Megtekintve 1929 alkalommal
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

Avatar
KORomTALAN
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: KORomTALAN » 2009. december 22., kedd 16:51

Jani,

Látszik, hogy nagyon szépen feljöttek a cipók, ami nagy szám, különösen elsőre. Fogadd őszinte elismerésem.
meg::) meg::)
Ami a felfűtést és hőfokot illeti... minden kemence másként hűl, ezért nehéz tanácsot adni, de azt tudom, hogy amikor kifehéredik, akkor van bent parázzsal min 400 fok, parázs nélkül kb 50-70 fokkal kevesebb.
Amig a veknik várnak a bevetésre, még kimosom a kemence alját vizes ronggyal és hűtöm 260-280 fokig... akkor már a liszt is szép lassan barnul.
KB másfél kilós kenyereket sütök, (6-8), másfél óráig...
Az eredmény valami ilyesmi..

Attila
Csatolmányok
2009-dec-05-2.jpg
2009-dec-05-2.jpg (30.11 KiB) Megtekintve 1912 alkalommal

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: jani » 2009. december 22., kedd 17:28

Szia KORomTALAN!

Tudod,úgy voltam ezzel a kenyér sütéssel,hogy lesz ami lesz,mert a Mancit sem ismerem még eléggé.Kétszer sütöttünk pogácsát,meg tököt,mind a kétszer más lett.De ráállunk a kenyér sütésre,és önellátók leszünk ezen a téren.
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

Avatar
Barat67
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 863
Csatlakozott: 2009. november 16., hétfő 12:56

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: Barat67 » 2009. december 22., kedd 17:49

Szia Jani!

Mire már vagy a 20-dik kenyereteket sütöd profi pék lesz belőlled, én meg mehetek hozzád segédnek :bo

Hamarosan eljön az az idő is, amikor egy szép napon, a pálinkás üvegemmel meglátogatlak és iszunk egyet a Manci és készítője egészségére :hej

Barat67
Üdvözlettel:
Barat67

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: jani » 2009. december 22., kedd 18:00

Elég csalóka a kép,ami a kenyerekről készült,mert a képen világosabbak,mint amilyenek a valóságban.55 percig pihentek a Manciban,de még kicsit többet kellet volna,de aztért ehető lett.
Úgy legyen,Barát67,a telefonszámomat megírtam már,megbeszéljük a találkozót!
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

hardika
Kemencefűtő
Hozzászólások: 221
Csatlakozott: 2009. szeptember 3., csütörtök 13:26

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: hardika » 2009. december 22., kedd 18:15

jani írta:Elég csalóka a kép,ami a kenyerekről készült,mert a képen világosabbak,mint amilyenek a valóságban.55 percig pihentek a Manciban,de még kicsit többet kellet volna,de aztért ehető lett.
Úgy legyen,Barát67,a telefonszámomat megírtam már,megbeszéljük a találkozót!
Jani!

mennyi ideig kelesztetted a formázás után? nagyon dolgozott még a kovász...
üdv:
Hardika

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: jani » 2009. december 22., kedd 19:32

Szia hardika! Kb . tíz tizenöt percet pihentettem,kiszaggatás után.Bevetés után két percig nyitva volt,tévő nélkül majd vagy tíz percig résnyire volt feltéve,majd teljesen bezárva.Kis lábasban vagy két deci vizet tettem be a kenyerek mellé.Sűrűbb lett,mint a bolti kenyér,de ebből megettem egy szeletet,és jobban elteltem vele.
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

Avatar
csokiati
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1029
Csatlakozott: 2009. június 5., péntek 23:29

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: csokiati » 2009. december 22., kedd 19:46

KORomTALAN, Jani!

Mindkettőtöknek gratulálok a kenyerekhez.
Üdv: Csoki

Akit a kemence füstje megcsapott!
----> Így készült a kemencém <----

Avatar
gera
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1344
Csatlakozott: 2009. szeptember 1., kedd 10:31

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: gera » 2009. december 22., kedd 20:49

Janikám ez nagyon tutin néz ki :k
KoromTalan a te kenyereid is nagyon impozánsak :)
"Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki sem gondolt." Szent-Györgyi Albert
K.B.Ü. Peti

Kandallóm: https://lh6.googleusercontent.com/-Zqt0 ... G_0879.JPG

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: jani » 2009. december 22., kedd 20:53

Csokiati,Gera :ty
Közös munka volt a családdal :!:
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

Avatar
banya 1950
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1531
Csatlakozott: 2009. augusztus 23., vasárnap 17:17

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: banya 1950 » 2009. december 22., kedd 22:03

Annamari, Jani!
Gratulálok: Banya

Avatar
lalapapa
Kemence mester
Hozzászólások: 637
Csatlakozott: 2009. november 2., hétfő 23:30

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: lalapapa » 2009. december 22., kedd 22:35

Sziasztok

Janikám pont olyan gondjaim voltak először mind neked
most már vagy 15 kenyér után meg a Csiga féle lisztel
tök jó . Mikor jön a komád . :?:

Koromtalan meg::)

Hali Lali papi
hali Lali papi

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: jani » 2009. december 22., kedd 23:06

Lalapapa!Most nem beszéltem vele,de szerintem szólni fog,ha felétek megy!
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: jani » 2009. december 22., kedd 23:18

Majdnem elfelejtettem leírni nektek egy praktikát,amit anyósomtól hallottam.A teknőt miután levakartam,kimostam,mikor már majdnem száraz,ki kell lisztezni.Ő a nagymamájától látta ezt.Hogy ez mire jó ne kérdezzétek,mert nem sokat beszélgettem most vele,de holnap majd megkérdezem tőle.
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

Avatar
KORomTALAN
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: KORomTALAN » 2009. december 23., szerda 11:41

A kenyerek nevében is :ty

hardika
Kemencefűtő
Hozzászólások: 221
Csatlakozott: 2009. szeptember 3., csütörtök 13:26

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: hardika » 2009. december 23., szerda 12:02

jani írta:Szia hardika! Kb . tíz tizenöt percet pihentettem,kiszaggatás után.Bevetés után két percig nyitva volt,tévő nélkül majd vagy tíz percig résnyire volt feltéve,majd teljesen bezárva.Kis lábasban vagy két deci vizet tettem be a kenyerek mellé.Sűrűbb lett,mint a bolti kenyér,de ebből megettem egy szeletet,és jobban elteltem vele.
Jani!

nekem van a tanyán 1 volt pék szomszédom ő azt mondta h a kenyeret kiszaggatás után szinte teljesen meg kell keleszteni én aszerint csinálom azóta ,a kelesztési idő összegyúrás után 1 óra,kiszaggatás után 30 perc akkor nem fog igy kidölni az oldala.nekem is az 1ső kenyerem olyan volt mint 1 gomba aki le akarja dobni magáról a kalapot.kérdeztem a fickótól h miért, ő mondta h nagyon dolgozott még a kovász.mióta az ő tanácsa szerint csinálom szinte sosem durran ki sehol igaz én veknit csinálok mostanság.szereztem üveget mint gera már csak arra vár h az uram beépitse a tévőbe mer' a tegnapi kenyerem nagyon fain lett csak 1 kicsit négus ,hamarabb kellett volna kivennem igaz 50 percet töltött a kemiben és 45t kellett volna.viz nekem is van benn szellőztetni is szoktam de ha bevetem a kenyereket akkor én már zárom a tévőt.Az én kenyereim is sűrűbbek mint a bolti ezeket meg lehet lekvározni nem fog kifolyni a lekvár mint a bolti kenyér lyukain.oszt még a 3. napon nem is kezd el fehéredni!SŐT!egészen jó társa az andrás napi disznótorkor készült füstölt vékonykolbásznak:)))))
üdv:
Hardika

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: jani » 2009. december 23., szerda 20:32

Tudod, hardika,még csak most kezdtem ezt a szakmát,de bele jövök,mint kis kutya az ugatásba :!: :lol: Kipróbálok még egy pár technikát,mire kialakul,hogy mi a jó,de nem baj.
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

tomajiandrea
Kemencefűtő
Hozzászólások: 54
Csatlakozott: 2009. október 18., vasárnap 20:33

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: tomajiandrea » 2009. december 24., csütörtök 18:46

"Hogy milyen volt a legnagyobb magyar kenyér, azt Evlija Cselebi török utazó írta le, mégpedig abból az alkalomból, hogy Apafi Mihály 1663-ban megvendégelte az Erdélyben tartózkodó török hadakat. "Olyan vendégséget csapott_írja Cselebi_, amelyhez hasonlót nem pipált a világ! A rétekre magyar szőnyegeket terítettek. Azokra negyven óriási kenyeret raktak... A kenyerek mindegyike húsz lépés hosszú, öt lépés széles volt. És olyan magas, mint egy megtermett ember...A sok ezer mérő finom lisztet jó pár ezer teknőben dagasztották meg. Azután a tervezett óriáskenyerek nagyságához képest akkora gödröket ástak a földbe, mint egy-egy várárok. Ezekbe tüzeket raktak, s annak parazsára öntötték a tésztát. Föléje hamut helyeztek. Felette és mellette újra tüzet raktak. Hét óra múlva eloltották a tüzet. Ezután sok-sok ember nekiállt és rudakkal emelték ki a megsült kenyeret...s a vendégség színhelyére hozták ökrösszekéren.""Nagyváthy Éva nyomán egy réges-régi Magyar Konyhából.
Boldog karácsonyt mindenkinek!

Avatar
csokiati
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1029
Csatlakozott: 2009. június 5., péntek 23:29

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: csokiati » 2009. december 24., csütörtök 19:56

Ez igen. Ezek aztán kenyerek lehettek a javából.
Üdv: Csoki

Akit a kemence füstje megcsapott!
----> Így készült a kemencém <----

Avatar
KORomTALAN
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: KORomTALAN » 2009. december 25., péntek 9:22

jani írta:A kenyerek mindegyike húsz lépés hosszú, öt lépés széles volt. És olyan magas, mint egy megtermett ember
....és a recept? :lol: :lol: :)))


Komolyra fordítva nagyszerű történet. :ty

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: jani » 2009. december 25., péntek 10:14

A recept engem is érdekelne Koromtalan,de ezt a tomajiandrea írta,tőle idéztél :lol: :lol: :lol: Kár,hogy a receptet nem jegyezte le Evlija Mehmed Cselebi,de még ha erősen túlzott is Cselebi,akkor is fantasztikus lehetett :!:
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

tomajiandrea
Kemencefűtő
Hozzászólások: 54
Csatlakozott: 2009. október 18., vasárnap 20:33

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: tomajiandrea » 2009. december 25., péntek 22:24

KORomTALAN írta:
jani írta:A kenyerek mindegyike húsz lépés hosszú, öt lépés széles volt. És olyan magas, mint egy megtermett ember
....és a recept? :lol: :lol: :)))


Komolyra fordítva nagyszerű történet. :ty
Klassz volt, ugye?
Azt a régi receptet nem ismerem, de figyelmetekbe ajánlom az élesztő nélküli kovásszal készült kenyeret, nálunk többszörösen bevált:
Egy deci vizet egy deci liszttel(kb.) tejfölszerűre keverünk, majd konyharuhával letakarva félretesszük. Másnap ismét egy kevés liszt és víz hozzákeverve és így folytatva 3-4-5 napig, (ez lesz a kovász) és már itt is a kenyérsütés napja.

Avatar
KORomTALAN
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: KORomTALAN » 2009. december 26., szombat 10:07

Szia Andrea,

Jól hangzik ez a kovászkészítési mód... ki fogom próbálni.
4-5 nap után hány kiló liszttel dagasztasz? Mennyire elég ez a kovász?

Avatar
jani
Tiszteletbeli kemencebence tag
Hozzászólások: 1281
Csatlakozott: 2009. július 22., szerda 11:34

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: jani » 2009. december 26., szombat 10:19

KORomTALAN írta:Szia Andrea,

Jól hangzik ez a kovászkészítési mód... ki fogom próbálni.
4-5 nap után hány kiló liszttel dagasztasz? Mennyire elég ez a kovász?
Szia Andrea! ez engem is érdekelne,sőt párom vitatkozott az apósommal,hogy van e olyan kovászolási mód,amihez nem kell élesztő.Ezek szerint párom nyert :!: :lol:
Mert a kemence is úgy jó, ha van mit bele tenni!

tomajiandrea
Kemencefűtő
Hozzászólások: 54
Csatlakozott: 2009. október 18., vasárnap 20:33

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: tomajiandrea » 2009. december 26., szombat 12:55

Sziasztok!
Semmit sem mérek a konyhában, szerencsére vagy sajnos, így pontos számokat nem tudok írni. Érzésre öntöm a lisztet, sütöttetek már korábban élesztős kenyeret, így nagyjából ismeritek az arányokat. Ez a kovász így szobahőmérsékleten kissé erjedt, talán kefírhez hasonló illatú. Nehezítettem már pirított hagymával és köménymaggal is, szépen feljött úgy is.

Avatar
KORomTALAN
Kemencefűtő
Hozzászólások: 70
Csatlakozott: 2008. szeptember 22., hétfő 17:52

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: KORomTALAN » 2009. december 26., szombat 13:29

Szia Andi,

:ty a választ, ami nekem nem világos, hogy az egy dl vizből és 1 dl lisztből induló, 4-5 nap mulva 4-5szörösére szaporodott kovász mennyi kenyérhez elég?

Előre is köszönöm

Avatar
csirijo
Kemence mester
Hozzászólások: 614
Csatlakozott: 2008. december 15., hétfő 18:47

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: csirijo » 2009. december 26., szombat 13:54

Köszi Andi
Ezt amig itthon vagyok án is kipróbálom, még tegnap odaraktam az alapot, ma meg már dusitani fogom, de nekem is kérdésem hogy utánna mennyi lisztből dagasszak?
Üdv Csirijó
Inkább legyek egy kicsit tulsúlyosan boldog, mint soványan boldogtalan!

Avatar
HCs
Kemencefűtő
Hozzászólások: 55
Csatlakozott: 2008. november 2., vasárnap 16:32

Re: Kenyérsütés

Hozzászólás Szerző: HCs » 2009. december 26., szombat 17:50

Sziasztok!

Lehet,hogy már írtam valahol, nekem sok és különféle - fehér kenyér, teljes kiőrlésű, rozslisztes, magvas, fűszeres, burgonyás, stb. - kenyérke sütése után a többféle recept végeredményeként egy szinte mindig tökéletesen bevált recept (nem saját):

380 ml langyos víz
70 ml tej
720 g liszt (sima, vagy tetszés szerint variált keverék)
22 g só
30 g cukor (ez lehet kevesebb is, pl. 20 g)
1 teáskanál Házi kenyér fűszerkeverék morzsolva (Kotányi)
1 csomag Dr. Oetker élesztőpor
30 ml olvasztott vaj, vagy olaj (olaj esetén az oliva a legjobb)

Kenyérsütőgépbe adagolom a fenti sorrend szerint, dagasztás funkció 1 óra 20 perc
Majd a tésztát gyúródeszkán átdolgozom kézzel kb. 1 perc
Tepsiben sütőpapírra teszem, olvasztott vajjal megkenem a tetejét is, lefedem konyharuhával
kb. 40 percre.
190 fokon sütöm sütőben, a tálcán kb. 40 percig.
Vagy persze kemencében akár a tepsiben, akár a kövön... :k
Kövön a legjobb, legfinomabb, de a tepsivel betolni könnyebb, rizikómentesebb...

Én nem kínlódok a kovásszal, kézi dagasztással, a minőség nem látja kárát, ha hiszitek, ha nem vasárnaptól vasárnapig puha, zamatos marad, nem penészedik!

Válasz küldése