Edények a kemencébe
- tengelic
- Tiszteletbeli kemencebence tag
Re: Edények a kemencébe
8L a lapos 10L a leveses és a kettő eggyütt 20 rugó
Nagyon pofás darabok, használd egészséggel!tengelic írta:Ma este átvehettem a várva várt edényeimet,oh de boldog vagyok![]()
Na ki a legtürelmetlenebb?????![]()
![]()
Már kohintok is az aparátba,dobok be egy kis gulyás levest,holnap,mivel csütörtök,dióskalács![]()
A képanyaggal természetesen jelentkezem

Ha van kemencéd,nagy bajod nem lehet.Üdvözlet mindenkinek!Puzsi
- tengelic
kösz puzsi! Cserébe kortyintottam a te egészségedre is egy 1998-as évjáratú háztáji vegyes szőlőből készült,ezidáig fahordóban érlelt borocskából egy nyeletnyit. Komolyan mondom,mint a vermut,csak ezerszer jobb és sokkal ütőssebb 

Jómagam most vagyok túl pár pohárka jó Tokaji Furminton,mindkettőnk és szeretteink egészségére!tengelic írta:kösz puzsi! Cserébe kortyintottam a te egészségedre is egy 1998-as évjáratú háztáji vegyes szőlőből készült,ezidáig fahordóban érlelt borocskából egy nyeletnyit. Komolyan mondom,mint a vermut,csak ezerszer jobb és sokkal ütőssebb

Ez igen!puzsi írta:Jómagam most vagyok túl pár pohárka jó Tokaji Furminton,mindkettőnk és szeretteink egészségére!tengelic írta:kösz puzsi! Cserébe kortyintottam a te egészségedre is egy 1998-as évjáratú háztáji vegyes szőlőből készült,ezidáig fahordóban érlelt borocskából egy nyeletnyit. Komolyan mondom,mint a vermut,csak ezerszer jobb és sokkal ütőssebb![]()
![]()
Még jó, hogy dolgozni is jár vki!

Hajrá magyarok!
Tengelic mester!
Tényleg nagyon szemrevalóak az edényeid, gondolom jól is szuperálnak.
Nem semmi, hogy este 8-kor még volt energiád befűteni egy jó gulyás kedvéért.
Tényleg nem vagy türelmetlen...
!
Sok finomságot kívánok az asztalotokra, belőlük!
Notatának igaza van, ezt a sok kortyingatást...
Ti aztán tudtok élni. És ráadásul milyen isteni nedük csorognak le a torkotokon. Házi borocska, Tokaji Furmint...
Tényleg nagyon szemrevalóak az edényeid, gondolom jól is szuperálnak.
Nem semmi, hogy este 8-kor még volt energiád befűteni egy jó gulyás kedvéért.
Tényleg nem vagy türelmetlen...

Sok finomságot kívánok az asztalotokra, belőlük!
Notatának igaza van, ezt a sok kortyingatást...

Ti aztán tudtok élni. És ráadásul milyen isteni nedük csorognak le a torkotokon. Házi borocska, Tokaji Furmint...

K.B.Ü. Papi (aki születésekor a 3 333 162 411. ember volt a földön)
1.§ Amit ma megsüthetsz, ne halaszd holnapra!
2.§ A kemencézés legfontosabb eszköze a dugóhúzó!
1.§ Amit ma megsüthetsz, ne halaszd holnapra!
2.§ A kemencézés legfontosabb eszköze a dugóhúzó!
Még jó,valaki dolgozik,valaki meg iddogál és sütöget,így jártál öcsém!Notata1 írta:Ez igen!puzsi írta:Jómagam most vagyok túl pár pohárka jó Tokaji Furminton,mindkettőnk és szeretteink egészségére!tengelic írta:kösz puzsi! Cserébe kortyintottam a te egészségedre is egy 1998-as évjáratú háztáji vegyes szőlőből készült,ezidáig fahordóban érlelt borocskából egy nyeletnyit. Komolyan mondom,mint a vermut,csak ezerszer jobb és sokkal ütőssebb![]()
![]()
Még jó, hogy dolgozni is jár vki!

Tudtam, hogy a barátom vagy!
Jön még vasárnap vkire teherautó!

Hajrá magyarok!
Állok elibe Testvér!Notata1 írta:Tudtam, hogy a barátom vagy!![]()
![]()
![]()

Sziasztok skacok!
Végigolvastam a topikot, de azért a biztonság kedvéért megkérdezném még egyszer, hogy a csak belül mázas (kívül mázatlan) tüskevári edényeket a kemencébe való "bevetés" előtt be kell-e áztatni
A papíron, amit adtak hozzá nem írják, csak hogy kerüljük a közvetlen hőforrással való érintkezést.
A kemenceszájban való előmelegítést vágom.
Holnap lesz az új edények beavatása, és nem szeretnék bakizni.
Előre is köszi a válaszokat.
Végigolvastam a topikot, de azért a biztonság kedvéért megkérdezném még egyszer, hogy a csak belül mázas (kívül mázatlan) tüskevári edényeket a kemencébe való "bevetés" előtt be kell-e áztatni

Ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld! (Yoda)
Szerintem ebben a témában Csiga barátunk véleménye meghatározó lehet,mivel ő már használja ezen műalkotásokat!Csiga Mester,hogyan használjuk a tüskevári cserepeket?ArchiTomi írta:Sziasztok skacok!
Végigolvastam a topikot, de azért a biztonság kedvéért megkérdezném még egyszer, hogy a csak belül mázas (kívül mázatlan) tüskevári edényeket a kemencébe való "bevetés" előtt be kell-e áztatniA papíron, amit adtak hozzá nem írják, csak hogy kerüljük a közvetlen hőforrással való érintkezést.
Én is Csigára, PyTomra és Rád gondoltam Puzsi elsősorban. Azt hittem Nálad már megvolt a főpróba. A múlt héten írtad, hogy a (múlt) hétvégén meglesz. Ezek szerint elmaradt 
Persze bárki mástól is várok véleményt akinek van tapasztalata, de rólatok konkrétan tudom hogy van ilyen edényetek.
Ahogy Gaby Szamot hiányolja, én így vagyok PyTommal. Régebben aktívan írogatott, de már rég nem láttuk... Hová tűnt PyTom, Szamo, Csirijo, Marcsa és még sokan mások

Persze bárki mástól is várok véleményt akinek van tapasztalata, de rólatok konkrétan tudom hogy van ilyen edényetek.
Ahogy Gaby Szamot hiányolja, én így vagyok PyTommal. Régebben aktívan írogatott, de már rég nem láttuk... Hová tűnt PyTom, Szamo, Csirijo, Marcsa és még sokan mások

A múlt heti befűtes nem jött össze,most viszont Notata komámmal kemencézünk vasárnap.Lehet ,hogy az egyik adag csülök a cserépben landol,már csak az összehasonlítás kedvéért.Nyitott kérdés még az ,leszünk-e annyira józanok,hogy tárgyilagosan értékeljük a magunk mögött hagyott napot!Írásos ,képes beszámoló valószínű!ArchiTomi írta:Én is Csigára, PyTomra és Rád gondoltam Puzsi elsősorban. Azt hittem Nálad már megvolt a főpróba. A múlt héten írtad, hogy a (múlt) hétvégén meglesz. Ezek szerint elmaradt
Ahogy Gaby Szamot hiányolja, én így vagyok PyTommal. Régebben aktívan írogatott, de már rég nem láttuk... Hová tűnt PyTom, Szamo, Csirijo, Marcsa és még sokan mások![]()

Csigusz!
Epekedve várjuk tanácsaidat!
Ha egy jó nő lennél, azt írnám, hogy csüngünk ajkaidon

- PyTom
Bár Csigaszeg lett megszólítva..........ArchiTomi írta:Csigusz!

Nem áztattam a kívül máz nélküli edényeket...... Működnek.

Jól esik, hogy hiányzom.....

Igazából minden időmet a tető építés veszi el, így nem tudok foglalkozni az otthoni gépemmel. Nem enged bejelentkezni.

KEMENCEBARÁTI üdvözlet: ******

- csigaszeg
Sziasztok
Én nem szoktam jéghidegen berakni a kemencébe, se nem beáztatni, az ajtóban szoktam egy picit előmelegíteni, vagy meleg lével felönteni a főznivlalót.Az a lényeg hirtelen nem esik jól neki ha be van csapva a tűzzel teli apparátba.
Én csak kihúzott tűznél használtan eddig őket.

Én nem szoktam jéghidegen berakni a kemencébe, se nem beáztatni, az ajtóban szoktam egy picit előmelegíteni, vagy meleg lével felönteni a főznivlalót.Az a lényeg hirtelen nem esik jól neki ha be van csapva a tűzzel teli apparátba.

Kemencebaráti üdvözlettel.......

Kemence nélkül?????? Minek?????
Babóca & Csigaszeg A'lias Brigan-Tibi

Csiga és PyTom
Köszi a válaszokat. Igaz, hogy amire elolvastam már késő volt. Mármint hogy túl voltam a dolgon.
Nem áztattam én sem, csak előmelegítettem a kicsikét. Először a kemenceszájban, a megdöntött tévő előtt: Majd miután így nem melegedett át igazán, a kemencéből kihúzott parázs felett: Lehet, hogy tévő nélkül kellett volna előmelegíteni a szájban
Na mindegy, nem volt vele semmi gond, ezt sikerült kihozni elsőre:

Nem áztattam én sem, csak előmelegítettem a kicsikét. Először a kemenceszájban, a megdöntött tévő előtt: Majd miután így nem melegedett át igazán, a kemencéből kihúzott parázs felett: Lehet, hogy tévő nélkül kellett volna előmelegíteni a szájban

Puzsi és Notata1
Holnap Ti jöttök
Amikor érzitek hogy kezd kicsúszni a lábatok alól a talaj, tegyetek egy sarkára állított féltéglát az exponálógombra
Talán akkor meg lesz minden, ha nem is a Ti memóriátokban
Jó bulizást

Jó bulizást

- csigaszeg
Halihóóóóóóóóóóóóóóóóó
Megy ez neked.........
Grrrrratula

Megy ez neked.........

Grrrrratula

Kemencebaráti üdvözlettel.......

Sziasztok
Ma beszéltem egy fazekassal aki csinál nekem 2 db 4-5 literes edényeket.1 hónap mulva lesz majd kész azt mondta.De nagyon szép keramikákat csinál.Itt lakik velem szembe a fazekas mester asszony..
Ma beszéltem egy fazekassal aki csinál nekem 2 db 4-5 literes edényeket.1 hónap mulva lesz majd kész azt mondta.De nagyon szép keramikákat csinál.Itt lakik velem szembe a fazekas mester asszony..
Kemence Baráti üdvözlettel Koresz
- ikervaritibi
- Kemence mester
ArchiTomi!
Gratula,vacsi után vagyok, de ezt látva megtámadtam a hűtöt

Gratula,vacsi után vagyok, de ezt látva megtámadtam a hűtöt

K.B.Ü. Ikervaritibi
Tedd meg és bánd meg,mielőtt megbánnád,hogy nem tetted meg!
Tedd meg és bánd meg,mielőtt megbánnád,hogy nem tetted meg!
Köszi szépen Tibik
Csiga Mester! Neked még elfelejtettem megköszönni a kályhás könyvet és a képeket is. Ezt most pótolom

Csiga Mester! Neked még elfelejtettem megköszönni a kályhás könyvet és a képeket is. Ezt most pótolom

Köszi!Én most értem haza, bemelegítettem egy kicsit a brazil meccsen!ArchiTomi írta:Puzsi és Notata1Holnap Ti jöttök
Amikor érzitek hogy kezd kicsúszni a lábatok alól a talaj, tegyetek egy sarkára állított féltéglát az exponálógombra
![]()
Jó bulizást

Ugye nem nagy szó az, hogy csak mi vagyunk ott Európából a legjobb 4 között !
Puzsikám! Holnap minden játszik!

Remélem már holnap tudunk képeket feltenni!
Tomikám!Örülök az edény sikerének!(De kell oda szakács is!)
Hajrá magyarok!
Szupi lett a kaja,megy ez Neked!Holnap megpróbálunk valami hasonlót előállítani,ha nem sikerűl,addig iszunk,mig legalább ilyennek nem látjuk.Mimdenkinek szép Vasárnapot!ArchiTomi írta:Puzsi és Notata1Holnap Ti jöttök
![]()
Jó bulizást

Úgy látom ezen a hétvégén mindenki próbálgatja az edényeit.
Tomi! Gratulálok a csülködhöz. Meg is adta a kedvet, hogy betoljak ma a fácánleves mellé én is egy kis csülkös ragut. A kérdés csak az, hogy végig fedővel sütötted-e?????
Puzsi és Notata! Nektek is sok sikert a főpróbához!

Tomi! Gratulálok a csülködhöz. Meg is adta a kedvet, hogy betoljak ma a fácánleves mellé én is egy kis csülkös ragut. A kérdés csak az, hogy végig fedővel sütötted-e?????
Puzsi és Notata! Nektek is sok sikert a főpróbához!

KBÜ Maxigáz
tengelic írta:8L a lapos 10L a leveses és a kettő eggyütt 20 rugó
jól alkudtál tengelic pajtás!:)a teljes mázas ugye az 1500ból van?!karácsonyra rendelek én is...
üdv:
Hardika
Hardika
Köszi MaxigázMaxigáz írta:Úgy látom ezen a hétvégén mindenki próbálgatja az edényeit.
Puzsi és Notata! Nektek is sok sikert a főpróbához!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

Az utolsó fél órában fedő nélkül sült, azért pirult meg a teteje.
Sok sikert Neked is

A mai volt életem első kemencében sült levese, - és hát mit mondjak - nem az utolsó. Ennek tényleg egész más az íze. Érdekes, hogy a zöldségek tényleg megvoltak főve, mégis ropogósak maradtak.
Gyönyörűen befotóztam nyers állapotában, de mire kész lett ott toporzékolt az összes vendég. Úgyhogy most fotó nincs a leves elfogyott, és a tüskevári edény is ötösre vizsgázott.
És most következik a

Gyönyörűen befotóztam nyers állapotában, de mire kész lett ott toporzékolt az összes vendég. Úgyhogy most fotó nincs a leves elfogyott, és a tüskevári edény is ötösre vizsgázott.
És most következik a

KBÜ Maxigáz
Nagyon szuperek a cserepek,Maxi mi is így jártunk a kajával,összekészítve még fotózható,de készen már nem sikerűlt.Maxigáz írta:A mai volt életem első kemencében sült levese, - és hát mit mondjak - nem az utolsó. Ennek tényleg egész más az íze. Érdekes, hogy a zöldségek tényleg megvoltak főve, mégis ropogósak maradtak.![]()
És most következik a![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára puzsi 2009. október 11., vasárnap 22:07-kor.
Gratula fiúk
Látom Ti sem csalódtatok a cserepekben
Puzsi! A képen is látszik milyen varázslatosak ezek az edények. Majdhogynem lebegnek a levegőben
Uri Geller is veletek volt
Nem féltetek hogy leesnek

Puzsi! A képen is látszik milyen varázslatosak ezek az edények. Majdhogynem lebegnek a levegőben

Nem féltünk,az erő velünk volt,kisüsti és tokaji formában.Azért a nap megkoronázásaként simán hanyattvágtam magam a garázslejáróban az Atti edényével a kezemben.Nem a maligán,hanem egy otthagyott pvc okán.Gyanús nekem az asszony.... Ő hagyta ott.Hála Istennek nem történt baj,mellre vettem az edényt mint Pelé fénykorában a lasztit.Nagy hahota nem volt,de szerintem mindenki röhögött belűl,még én is,hát így jártunk!ArchiTomi írta:Gratula fiúkLátom Ti sem csalódtatok a cserepekben
![]()
Puzsi! A képen is látszik milyen varázslatosak ezek az edények. Majdhogynem lebegnek a levegőbenUri Geller is veletek volt
![]()
![]()
- tengelic
Maxigáz!
Ez érdekes? Én is szintén így jártam az első sült levessel. Mire felocsudtam,hogy nem ártana fotózni,nem volt mit
Ez érdekes? Én is szintén így jártam az első sült levessel. Mire felocsudtam,hogy nem ártana fotózni,nem volt mit

- DacaGaby

.....öööööö, hát igen, gyakran előfordul ez.

Kemence Baráti Üdvözlettel:
DacaGabi

DacaGabi

Tengelic!
légyszi áruld el nekem mien magas a 12l-s leveses fazekad amit a kalocsai "bácsi"tól vettél!
kösszencs
u.i.:duruzsol a cserépkályha elég kellemes a kilátás innen a padkáról tettem rá még 1 birkabőrt h puha is legyen:) mit mondjak:ki lehet birni
légyszi áruld el nekem mien magas a 12l-s leveses fazekad amit a kalocsai "bácsi"tól vettél!
kösszencs
u.i.:duruzsol a cserépkályha elég kellemes a kilátás innen a padkáról tettem rá még 1 birkabőrt h puha is legyen:) mit mondjak:ki lehet birni
üdv:
Hardika
Hardika
Szépjóestét kemencebarátok!
Szeretnék kérdezni tőletek, edénnyel kapcsolatban
Anyámék szeptember
végén jártak Korondon, ahol beszereztek egy szép "kemencés" edényt.
Egész héten gyúrtunk a csülkös töltött káposztára, ma bedurrantottam
a kemencébe.
Elővettük az új edényt, a párom gyönyörűen előkészítette
a kaját főzésre. A felfűtés vége felé feltettem a beadónyilás elé az edényt,
hogy ne kapjon hirtelen hősokkot. Forgattam, hogy egyenletesen melegedjen át.
Vége lett a felfütésnek, parázs félre, edény be. 3 perc leforgása alatt
ez maradt az edényből: Elkezdet pattogni, majd folyt a lé az aparátba. A csodával határos módon,
sikerült kimentenem az árút, végül az öreg kacsasütőben főztük meg.
2 kérdésem lenne:
Valamit én csinálok rosszul?
Vagy anyámékat bepalizták?
Szeretnék kérdezni tőletek, edénnyel kapcsolatban

a kemencébe.

ez maradt az edényből: Elkezdet pattogni, majd folyt a lé az aparátba. A csodával határos módon,
2 kérdésem lenne:
kbü.:husqarna
Amit ma megehetsz, ne halaszd holnapra!
Szia!husqarna írta:Szépjóestét kemencebarátok!
Szeretnék kérdezni tőletek, edénnyel kapcsolatbanAnyámék szeptember
a kemencébe.Elővettük az új edényt, a párom gyönyörűen előkészítette
2 kérdésem lenne:
Szerintem nem csináltál rosszúl semmit,ezek az edények véleményem szerint nem kemencébe valók!Nem érdemes megvásárolni!Az itthoniak közűl nagy biztonsággal használhatod a tüskevári,vagy a magasabb árfekvésű szebb kivitelű nádudvari kerámiákat.A csurgó kerámiákról is jókat hallani.Próbáld ezek valamelyikét!
Korondon két különböző agyagból készítenek kerámiát. Az egyik alkalmas sütésre, a másik pedig nem. Nekem ugyan ilyen edényem repedt szét, pedig nagyon vigyáztam a 15 literes csodára. A jó fajtának az alján durvább, szemcsésebb agyagot találsz, míg a másik (törékeny típus) finomabb. Jobban jársz ha tényleg hazai kerámikus edényével próbálkozol. Nem beszélve arról, hogy a pénzed is itthon marad.
Én a Tüskevári edényt hőkiegyenlítés nélkül is próbáltam és állta a tesztet.
Ha tudok neked segíteni kb. 3-4 hét múlva megyek Tüskevárra. Szívesen elhozom mindenkinek amire szüksége van.
Én a Tüskevári edényt hőkiegyenlítés nélkül is próbáltam és állta a tesztet.
Ha tudok neked segíteni kb. 3-4 hét múlva megyek Tüskevárra. Szívesen elhozom mindenkinek amire szüksége van.
husqarna írta:Szépjóestét kemencebarátok!
Szeretnék kérdezni tőletek, edénnyel kapcsolatbanAnyámék szeptember
a kemencébe.Elővettük az új edényt, a párom gyönyörűen előkészítette
2 kérdésem lenne:
KBÜ Maxigáz
Kösz puzsi!
Megnyugtattál
Őszinte leszek
Annyira pipa lettem, hogy nem is csináltam képeket a kész
kajáról.
De a lusta asszomy réteséről sikerült képet csinálni. Nem én az asszony
Íme a rétes:
Megnyugtattál

Őszinte leszek

kajáról.

De a lusta asszomy réteséről sikerült képet csinálni. Nem én az asszony

Íme a rétes:
kbü.:husqarna
husqarna írta:Kösz puzsi!
Megnyugtattál![]()
![]()
![]()
Őszinte leszekAnnyira pipa lettem, hogy nem is csináltam képeket a kész
kajáról.![]()
![]()
![]()
![]()
De a lusta asszomy réteséről sikerült képet csinálni. Nem én az asszony![]()
Íme a rétes: